ΣΤΕΛΙΟΣ ΑΧΝΙΩΤΗΣ,ΤΕΩΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΤΕΚ: Το περιβάλλον της πόλης επηρεάζεται δυσμενώς με την ανεξέλεγκτη χωροθέτηση των ψηλών κτιρίων.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΑΧΝΙΩΤΗΣ,ΤΕΩΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΤΕΚ: Το περιβάλλον της πόλης επηρεάζεται δυσμενώς με την ανεξέλεγκτη χωροθέτηση των ψηλών κτιρίων.

Ο κ. Αχνιώτης σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης, λίγο πριν την αποχώρηση του από την Προεδρία του ΕΤΕΚ μιλά για όλα όσα έγιναν και όσα  πρέπει ακόμα να γίνουν.

 

  30 χρόνια ζωής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου. Τι θα ξεχωρίζατε ως τη σημαντικότερη προσφορά του;

 

Το επιμελητήριο με βάση το νόμο ίδρυσής του έχει ως σκοπό και αποστολή να συμβάλει στην ανάπτυξη του τόπου και ειδικότερα στους κλάδους της μηχανικής που είναι εγγεγραμμένοι, οπότε θεωρώ ότι η μεγαλύτερη συνεισφορά του επιμελητηρίου αυτά τα 30 χρόνια είναι η συμμετοχή του στο νομοθετικό έργο έργο της βουλής, η συμμετοχή του στις διάφορες επιτροπές όπου καλείται να εκφέρει ι τις απόψεις του και να καταθέσει  εισηγήσεις. Οπωσδήποτε όλα αυτά τα χρόνια έχει καταφέρει μέσα από τη συνεργασία του με αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες ς στο να προχωρήσουν σημαντικά θέματα , όπως είναι για  για παράδειγμα η καθιέρωση των διαφόρων κανονισμών και η εναρμόνιση με τους ευρωκώδικες. Οι ευρωκώδικες αφορούν τις μελέτες που γίνονται για τα κτίρια και άλλες κατασκευές. Επίσης μέσα από τη συνεργασία που είχε με το υπουργείο εσωτερικών βοηθησε στο να βελτιωθούν οι διαδικασίες και το νομοθετικό πλαίσιο για διάφορα θέματα. π.χ την πυρασφάλεια στις οικοδομές, την προσβασιμότητα από ΑΜΕΑ κ.ά. Τέλος με τις δημόσιες παρεμβάσεις του για θέματα που αφορούν την καθημερινότητα, την ποιοτική ανάπτυξη του τόπου και τη ζωή του καθενός από μας. 

 

Πρόσφατο και επίμαχο θέμα των κλιματιστικών στα σχολεία. Γιατί διαφωνεί το ΕΤΕΚ;

 

Η εγκατάσταση κλιματιστικών στα σχολεία έχει απασχολήσει τα τελευταία χρόνια την κοινωνία και οπωσδήποτε και το επιμελητήριο. Το επιμελητήριο από το 2018 εξέδωσε ανακοίνωση που έλεγε ότι θα πρέπει να εξεταστεί το πρόβλημα, να σταθμιστεί  πόσο μεγάλο και πόσο κρίσιμο είναι το θέμα και να τροχιοδρομηθούν λύσεις που να είναι φιλικές στο περιβάλλον, να ανταποκρίνονται στις ευρωπαϊκές οδηγίες για περιορισμό στην κατανάλωση ενέργειας.Ειδικότερα φέτος , που τέθηκε το θέμα ξανά το ετεκ εξέφρασε την αντίθεσή του στην τοποθέτηση κλιματιστικών παρόλο που αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει πρόβλημα το οποίο τεκμηριώθηκε μέσα από μια έκθεση ομάδας εργασίας που όρισε το υπουργείο παιδείας. Το πρόβλημα περιορίζεται σε συγκεκριμένες εποχές τέλη Μαΐου και αρχές Ιουνίου και τον Σεπτέμβριο και δεν είναι όλη μέρα, είναι κυρίως κατά τις μεσημβρινές ώρες. Δεν μπορείς να σχεδιάζεις δαπανηρά συστήματα κλιματισμού για ένα πρόβλημα που περιορίζεται σε μικρά χρονικά διαστήματα. Υπάρχουν λύσεις για περιορισμό του προβλήματος μέσα από τον σχεδιασμό συστημάτων είτε σκίασης είτε εφαρμογής  θερμομονώσεων  στις οροφες και αντικατάστασης των εσωτερικών τζαμιών στα σχολεία να τα προστατεύσουμε από τις εξωτερικές υψηλές θερμοκρασίες, να  εγκαταστήσουμε ανεμιστήρες στις οροφές που είναι πιο φιλικές στο περιβάλλον λύσεις και με λιγότερη κατανάλωση ενέργειας. Η εγκατάσταση κλιματιστικών τύπου split unit στα σχολεία κρίνεται ακατάλληλη διότι φάνηκε μέσα από έρευνες ότι στα 15 λεπτα λειτουργίας τους σε μιαν αίθουσα των 50 τμ με 25 άτομα εντός αυξάνεται τόσο πολύ η περιεκτικότητα σε διοξείδιο του άνθρακος που ξεπερνά κατά πολύ τα όρια άνεσης. 

 

Δε θα μπορούσε να εισάγεται φρέσκος αέρας όπως γίνεται και στα αεροδρόμια;

 

Εάν εγκατασταθούν συγκεκριμένα συστήματα ναι, αλλα οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις στα σχολεία είναι περιορισμένης δυναμικότητας και δεν επιτρέπουν την εγκατάσταση, Όλα αυτά συνηγορούν ότι πρέπει να βρεθούν άλλες λύσεις για να λυθεί το πρόβλημα σε έναν ορίζοντα 3-4 χρόνων. Μετά και από τη συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας φαίνεται ότι εισακούστηκαν οι απόψεις μας  και προχωράμε στο να συνεργαστούμε και να παρουσιαστεί και πρόταση για να αντληθούν και ευρωπαϊκά κονδύλια προς αυτό το σκοπό, να εξασφαλίσουμε θερμική άνεση στις αίθουσες , χωρίς να προβούμε σε εγκατάσταση κλιματιστικών.

 

Τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο παρατηρείται μια άναρχη ανάπτυξη, κυρίως στη Λεμεσό. Πώς βλέπει το ΕΤΕΚ αυτό το είδος της ανάπτυξης;

 

Εκείνο που επηρεάζεται από αυτό το είδος της ανάπτυξης οικοδομών σε μεγάλο ύψος είναι η άνεση των περιοίκων από την κίνηση που ενδεχομένως να αυξηθεί στην περιοχή ,αλλά το κυριότερο όλη  αυτή η ανάπτυξη σε ύψος, έχει γίνει χωρίς να έχει υπάρξει προηγουμένως η κατάλληλη μελέτη χωροθέτησης αυτού του είδους των αναπτύξεων. Ειδικά στη Λεμεσό δεν υπάρχει περιοχή πλέον όπου να μπορείς να πεις αυτό είναι το κέντρο της πόλης και φιλοξενεί αυτή την ανάπτυξη, Επομένως το περιβάλλον της πόλης επηρεάζεται δυσμενώς με αυτή την ανεξέλεγκτη πλέον χωροθέτηση των ψηλών κτιρίων. Και εμείς ως ΕΤΕΚ πριν από 4 χρόνια όταν εκφράσαμε τις απόψεις μας τονίσαμε ακριβώς την απουσία του απαραίτητου  θεσμικού πλαισίου  που θα βασιζόταν πάνω σε μια μελέτη χωροθέτησης αυτού του είδους της ανάπτυξης. 

 

Εσείς φέτος έχετε συμπληρώσει  3 συνεχόμενες θητείες στην προεδρία  του ΕΤΕΚ και αποχωρείτε. Πώς αισθάνεστε που ολοκληρώνετε την προσφορά σας σε αυτό το Θεσμό;

 

Θεωρώ ότι όλα αυτά τα χρόνια ήμουν στην πρώτη γραμμή και έδωσα τον καλύτερό μου εαυτό για την πρόοδο και τη βελτίωση του επιμελητηρίου, αλλά και την παροχή υποστήριξης προς τα μέλη μας και προς την κοινωνία. Κανείς δεν είναι αναντικατάστατος και θα πρέπει λογικά να επέρχεται και η αλλαγή. Κάθε αλλαγή και προσώπων και καταστάσεων είναι ωφέλιμη και για τον οργανισμό αλλά και για τα ίδια τα άτομα. Αισθάνομαι ήσυχος ότι έχω ανταποκριθεί στα καθήκοντά μου, έπραξα αυτό που έπρεπε να πράξω.

 

Ποια είναι τα θέματα στα οποία θεωρείτε ότι πρέπει να επικεντρωθεί το  επόμενο  συμβούλιο;

 

Πρέπει να συνεχίσει την προσφορά του τόσο προς τα μέλη του όσο και προς την κοινωνία. Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες δυνατότητες από το επιμελητήριο με την αξιοποίηση των μελών του , της εμπειρογνωμοσύνης τους, έτσι ώστε να βοηθήσει στην ανάπτυξη του τόπου μέσα από την αποστολή του. Υπάρχουν κάιρια και κρίσιμα θέματα που αφορούν το περιβάλλον και το επιμελητήριο έχει ένα τεράστιο ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση αφού  καθημερινά, είμαστε  μάρτυρες παρεμβάσεων και υπερβάσεων σε θέματα περιβάλλοντος. Επίσης ένας άλλος τομέας που το επιμελητήριο τοποθετείται ανελλιπως είναι σε θέματα χωροταξίας και πολεοδόμησης και ανάπτυξης τόσο των πόλεων όσο και των αγροτικών περιοχών. Και εδώ το επιμελητήριο έχει ρόλο και αρκετό πεδίο για να συνεχίσει τις προσπάθειές του, να φέρει τα πράγματα σε  μια ορθολογική  πορεία ανάπτυξης διότι παρατηρείται μια ανάπτυξη χάρην είτε του πρόσκαιρου, είτε του κέρδους που αφορά ορισμένους μόνον ανθρώπους εις βάρος του κοινωνικού οφέλους που έχει να κάνει τόσο με την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και με τη διαφύλαξη των ανθρώπινων συνθηκών, ακόμα και του τοπικού χαρακτήρα του τόπου μας. Δεν μπορούμε να έχουμε πρότυπα το Τόκυο, Νέαν Υόρκη, μεγαλουπόλεις των δεκάδων εκατομμυρίων. Η Κύπρος έχει ένα δικό της τοπικό χαρακτήρα που θα πρέπει να τον διαφυλάξουμε. 

 

Ποιο θεωρείτε ως το πιο σοβαρό οικολογικό πρόβλημα της Κύπρου σήμερα; 

 

Ένα από τα μεγαλύτερα θέματα είναι η προστασία των περιοχών που έχουν κηρυχθεί ως ΝΑΤURA, όμως δεν περιορίζομαι μόνο σ’ αυτό . Περιβάλλον είναι και η τελευταία γωνιά από την πιο απομακρυσμένη ακρογυαλιά μέχρι και η τελευταία γωνιά ενός χειμάρου , εχός χωραφιού , ενός δασικού τμηματος. Όλα πρέπει να τύχουν σεβασμού και προστασίας. Βλέπουμε στην καθημερινή μας ζωή ενέργειες και συμπεριφορές που σε πάρα πολλές περιπτώσεις μας κάνουν να ντρεπόμαστε. Άρα είναι και τα μεγάλα και τα σημαντικά , αλλά είναι και τα καθημερινά τα οποία θα πρέπει να μας απασχολήσουν. Η αύξηση του πρασίνου στον τόπο μας και θετικά αποτελέσματα  ως προς την αλλαγή του κλίματος θα επιφέρει, και στον καθαρισμό της ατμόσφαιρας από το διοξείδιο του άνθρακος κ.λ.π Και στο θέμα της ανακύκλωσης και εκεί υπάρχουν σοβαρές αδυναμίες και με τα συμβόλαια που έχουν προωθηθεί και ανατεθεί σε διάφορες εταιρείες. Η προστασία των θαλασσών μας είναι επίσης ένα τεράστιο θέμα που αφορά όχι μόνο τη διάβρωση που  μπορεί να υπάρχει αλλά και την ανεξέλεγκτη επέμβαση ή ακόμα και τον μη επαρκή έλεγχο όσον αφορά την απόρριψη από τα πλεούμενα.  

 

Η οικονομική κρίση που προέκυψε λόγω της πανδημίας του κορονοιού πόσο θεωρείτε ότι επηρέασε τα επαγγέλματα που σχετίζονται με τη μηχανική επιστήμη στην Κύπρο; 

 

Οι επιπτώσεις ήταν άμεσες με το κλείσιμο που έγινε στις επιχειρήσεις και στα εργοτάξια. Οι επιπτώσεις διαρκούν ακόμη για όσο χρόνο έχουμε  αυτή τη δυσχέρεια και  θα εξακολουθήσουν να επηρεάζονται. Η αστάθεια και η αβεβαιότητα που υπάρχει στις οικονομικές συνθήκες, επηρεάζουν και το επενδυτικό ενδιαφέρον τόσο των ντόπιων, όσο και των ξένων. 

 

Τι είναι αυτό που θα θέλατε να κρατήσετε ως την κυριότερη παρακαταθήκη που αφήνετε τώρα που αποχωρείτε από το ΕΤΕΚ;

 

Ένα από τα κυριότερα μου μελήματα όταν πρωτοανάλαβα την προεδρία του ΕΤΕΚ πριν από μερικά χρόνια ήταν η περαιτέρω βελτίωση του τρόπου λειτουργίας του επιμελητηρίου και θεωρώ ότι σε ένα μεγάλο βαθμό  έχει επιτευχθεί χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. ένα επίσης σημαντικό επίτευγμα ήταν ότι καταφέραμε να κάνουμε το εκπαιδευτικό κέντρο το οποίο έχει πιστοποιηθεί ως εκπαιδευτικός οργανισμός. Παρέχουμε ποικιλόμορφη εκπαίδευση στα μέλη μας είτε δωρεάν είτε με πολύ μικρό κόστος. Το επιμελητήριο έχει στον προϋπολογισμό του αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ τον χρόνο για να βοηθήσει τη δια βίου εκπαίδευση των μελών του. Η κουλτούρα ενός οργανισμού, πλάθεται , αλλά χρειάζεται αρκετή προσπάθεια, υπομονή και χρόνος για να δημιουργηθεί  εκείνο το θετικό κλιμα που θα πρέπει να επικρατεί σε έναν οργανισμό όπως το ΕΤΕΚ. Θεωρώ ότι όλα αυτά τα χρόνια λιθαράκι πάνω στο λιθαράκι, έχουμε παλέψει προς αυτή την κατεύθυνση. 

 

Ποιο μήνυμα θα  θέλετε να στείλετε;

Η ευχή μου είναι να συνεχίσει παραγωγικά και θετικά η πορεία του επιμελητηρίου ανταποκρινόμενο στην αποστολή που του έχει εναποθέσει ο νομοθέτης και η κοινωνία προς όφελος του τόπου μας και των συμπατριωτών μας. Εγώ θα παραμείνω δίπλα στο επιμελητήριο άσχετα με το ότι δε θα είμαι στα θεσμικά του όργανα, θα προσφέρω όσο μπορώ με την πείρα που έχω αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια. 

Share this post