Η ΓΝΩΣΤΗ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΣΑΝΤΗ ΣΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΣΠΙΔΑ

Η ΓΝΩΣΤΗ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΣΑΝΤΗ ΣΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΣΠΙΔΑ

Ο κόσμος να αποκτήσει μια παιδεία, να σέβεται , να αγαπά και να εκτιμά την φύση γιατι η φύση μας έχει δοθεί ως δώρο και πρέπει να την προσέχουμε ως κόρη οφθαλμού!

Η Μαριάννα Σάντη,  καταξιωμένη  ηθοποιός στο χώρο της τηλεόρασης που συχνά πρωταγωνιστεί σε κυπριακές παραγωγές  υπήρξε πρωταγωνίστρια και στην εκδήλωση “ Δε θα τα βάψουμε μαύρα , θα τα βάψουμε πολύχρωμα που έγινε στον Αρακαπά την 1η Αυγούστου με στόχο την αισθητική βελτίωση του χωριού, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές.

 

  • Μαριάννα μου , σε γνωρίσαμε στην εκδήλωση της κοινότητας νέων Αρακαπά, “ Δε θα τα βάψουμε μαύρα, θα τα βάψουμε πολύχρωμα”όπου είχες έναν πολύ ενεργό ρόλο.  Ποιοι οι δεσμοί σου με την κοινότητα ;

 

Το χωριό Αρακαπάς είναι ένα από τα αγαπημένα μου χωριά στην Κύπρο. Το επισκέπτομαι αρκετά συχνά. Από τον Αρακαπά κατάγεται ο πολύ αγαπημένος μου κουμπάρος και συνάδελφος Προκόπης Αγαθοκλέους. Έτσι όταν βρίσκουμε ευκαιρία και θέλουμε να ξεφύγουμε από τη Λευκωσία μεταβαίνουμε στον Αρακαπά στους γονείς του Προκόπη όπου κάνουμε βόλτες στην πλατεία. Λατρεύω το πανηγύρι που γίνεται κάθε Σεπτέμβριο για τη γιορτή της Παναγίας, έχω πάει σε γάμους και γενικότερα είναι ένας προορισμός χαλάρωσης και ξεκούρασης για μένα. 

 

  • H καμένη μανταρινιά που έγινε σύμβολο της αναγέννησης της φύσης μαθαίνουμε ότι ήταν δική σου ιδέα. Πώς προέκυψε αυτή η ιδέα; Είσαι ευχαριστημένη από την ανταπόκριση του κόσμου σε αυτή;

 

Μετά τις καταστροφικές φωτιές και ό,τι άφησε πίσω της η  λαίλαπα της φωτιάς , είχα στενοχωρηθεί πάρα πολύ και κυριαρχούσε μέσα μου ο θυμός. Και είχα δει και τον κουμπάρο μου τον Προκόπη να είναι απίστευτα στενοχωρημένος γιατι έβλεπε εκτάσεις να καίγονται και το βουνό που ήταν απέναντι από το σπίτι του που  ξαφνικά μετατράπηκε σε ένα μαύρο όγκο ούτε καν βουνό. Του έδωσα τότε μια υπόσχεση:” Μην ανησυχείς και όταν γίνει η δεντροφύτευση θα σκάβω δυο μερόνυχτα και θα σου ξαναπρασινίσω τον Αρακαπά σου.” Μετά από λίγες μέρες μου είπε ότι πρόκειται να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση “Δε θα τα βάψουμε μαύρα, θα τα βάψουμε πολύχρωμα” και με ρώτησε αν είχα κάποια ιδέα. Ανάμεσα στις ιδέες που του έγραψα ήταν και η ιδέα του καμένου δέντρου. Ο Προκόπης σκέφτηκε να βάλουμε μια καμένη μανταρινιά γιατί είναι σήμα κατατεθέν του Αρακαπά αφού ευδοκιμεί εκεί στην περιοχή. Έτσι ξεκινήσαμε τις κατασκευές και μαζί με την πολύαγαπημένη Έμιλη Αντρέου, Πρόεδρο του Συνδέσμου Αποδήμων Αρακαπά που ήταν κι αυτή στην ομάδα αναλάβαμε το δεντράκι. Το έκοψε ο ίδιος ο Προκόπης από ένα χωράφι του παππού του. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πέρα  απ’ότι είχα φανταστεί. Το σύνθημά μας ήταν χαρίζουμε ξανά χρώμα και οξυγόνο στην Κύπρο μας.  Εδώ θέλω να ευχαριστήσω και την Πράσινη Ασπίδα που μέσα από το πρόγραμμά της YoureforestCyprus στήριξε όλη την προσπάθεια, παραχωρώντας 1000 δενδρύλλια δωρεάν για δεντροφύτευση αλλά και κλήματα και συκιές στους κατοίκους της κοινότητας και θα είναι εκεί και στη δεντροφύτευση που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Οκτωβρίου .

 

  • Είσαι ηθοποιός  στο επάγγελμα , και ένας νέος άνθρωπος που ασχολείται με τα κοινά. Πιστεύεις ότι οι ηθοποιοί θα μπορούσαν να επηρεάσουν και με ποιο τρόπο τους νέους ανθρώπους να στραφούν σε ενέργειες που στόχο έχουν την βελτίωση των συνθηκών της ζωής μας;

 

Ναι γενικότερα  ασχολούμαι με τα κοινά και ό,τι ταλαιπωρεί τον τόπο μου και χαλά την αισθητική του. Δεν κάνω θαύματα, αλλά όπου μπορώ προσπαθώ να συμμετέχω ενεργά. Αν θα συμμετάσχω σε μια εκδήλωση, θέλω να συμμετάσχω έμπρακτα και ενεργά. Αλλιώς προτιμώ να μην πάω. Ο κάθε πολίτης πιστεύω θα μπορούσε να επηρεάσει άλλους πολίτες, απλώς μ’ εμάς τους καλλιτέχνες συμβαίνει το εξής. Οι άνθρωποι, δεν μας ακούν απλά, μας πιστεύουν. Και όταν πιστέψεις κάτι , είναι πιο εύκολο μετά να έχεις θεμιτά αποτελέσματα. Ξέρουν ότι δε θα τους πούμε ψέματα. Και το να βοηθάς στα κοινά, τους συνανθρώπους σου, το περιβάλλον και όποιον οργανισμό έχει ανάγκη ίσως μπορείς να τους ανοίξεις μονοπάτια για να ψάξουν και μόνοι τους κάποια πράγματα, ανάλογα και με τη διαφορετικότητα του καθενός. Αν πράγματι ένας καλλιτέχνης μπορεί να επηρεάσει και να στρέψει κόσμο προς τον εθελοντισμό, δεν το γνωρίζω αλλά θα ήταν ευχής έργο. 

 

  • Ας πάμε λίγο πίσω στα πρώτα χρόνια της καριέρας σου. Πιστεύεις ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει από τότε στον κόσμο του θεάτρου και της τηλεόρασης;

Κάποια πράγματα έχουν βελτιωθεί, κάποια έχουν μείνει στάσιμα και κάποια έχουν χειροτερέψει. Βλέπω ότι κάποια πράγματα γίνονται με πολύ μεγάλη ευκολία, το οποίο δεν είναι ωραίο. 

  • Ποιες είναι οι δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει ένας ηθοποιός  σήμερα στο επάγγελμα;

Αρκετές δυσκολίες με πρώτη και χειρότερη την ανασφάλεια σε  κάθε σεζόν, αν θα εργοδοτηθεί, αν εκεί που θα εργοδοτηθεί θα υπάρξει ανταπόκριση, αν θα παει καλά, αν δεν θα διακοπούν παραστάσεις και τηλεοπτικές σειρές στα μέσα της σεζόν και μείνει άνεργος. Επίσης μια μεγάλη δυσκολία είναι ότι δεν εργοδοτούμαστε 12 μήνες τον χρόνο , εργοδοτούμαστε από 3 μήνες μέχρι 6-7. Αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο με αποτέλεσμα να είμαστε συνεχώς σε ένα άγχος, σε ένα τρέξιμο και σε μια μόνιμη ανασφάλεια που καταπονεί και την υγεία μας.  Ακόμα διαπιστώνουμε εδώ και χρόνια ότι οι ηθοποιοί είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης. Ένώ ξέρουμε ότι χωρίς ηθοποιούς δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί μια θεατρική παράσταση ή μια τηλεοπτική σειρά εντούτοις είμαστε ο τελευταίος τροχός της αμάξης. Πολλά δικαιώματα που έχουν κερδιθεί σε άλλες χώρες, στην Κύπρο δυστυχώς είμαστε ακόμη πίσω. Το παλεύουμε μέσα από τις συντεχνίες μας , αλλά θα πρέπει και οι άλλες πλευρές να είναι πρόθυμοι και ανοικτοί να καταλάβουν ότι και οι ηθοποιοί είναι πολίτες αυτού του κράτους και έχουν ίσα δικαιώματα με τους υπόλοιπους πολίτες. 

 

  • Πρόσφατα έχουν βγει στην επιφάνεια άσχημες πτυχές του θεάτρου , κυρίως στην Ελλάδα. Το φαινόμενο αυτό υπάρχει και στην Κύπρο και σε ποιο βαθμό;

Άσχημες πτυχές ναι εγώ πια τα λέω  με τις λέξεις τους, σεξουαλική παρενόχληση, σωματική και λεκτική βία γιατί κάποια πράγματα πρέπει να τα λέμε με τ’ ονομά τους και όλοι να παίρνουν τη θέση που τους αξίζει. Με χαροποίησε που βγήκαν προς τα έξω, γιατί πολλά ακούγονταν χρόνια , αλλά σκεπάζονταν , χαίρομαι πάρα πολύ που τα θύματα επιτέλους βρήκαν τη φωνή τους και τη δύναμη να τα πουν. Στηρίζω κι εγώ τις γυναίκες και τους άντρες που άνοιξαν μονοπάτια και σε άλλους να μιλήσουν, παρόλο που φαντάζομαι πόσο υπέφεραν μέχρι να βρουν τη δύναμη να μιλήσουν και τι μαυρίλα θα έπεσε στα όνειρά τους. Καιρός λοιπόν να μπει φως στη ζωή τους και να παραδειγματιστούν και άλλοι που ίσως βιώνουν τέτοιες συμπεριφορές σε όποιο χώρο και αν βρίσκονται ότι δεν είναι οι πρέπουσες και κάποιοι οι οποίοι συμπεριφέρονται με αυτό τον τρόπο ότι δεν τους παίρνει πια. Κανένας  άνθρωπος δεν είναι κτήμα τους,κανένας ηθοποιός δεν είναι υποχρεωμένος να ανέχεται τις οποιεσδήποτε ψυχώσεις μπορεί να έχει κάποιος. Ο χώρος του θεάματος είναι ιερός και δεν θέλουμε κανέναν να αμαυρώνει και να καταστρέφει όνειρα, συνειδήσεις και ζωές. Και στην Κύπρο έχουν συμβεί. Υπάρχει ειδική επιτροπή καταγγελιών στην ένωση ηθοποιών Κύπρου της οποίας ηγείται η συνάδελφος και φίλη Μαρίνα Μανδρή. Βέβαια το φαινόμενο αυτό δεν το συναντάμε μόνο στους χώρους του θεάματος, απλώς δεν βγαίνει προς τα έξω. 

 

  • Εσύ έχεις αντιμετωπίσει στην πορεία σου άσχημες συμπεριφορές ή συμπεριφορές που σε έκαναν να αισθανθείς άβολα;

Ναι, κατά καιρούς έχω έρθει αντιμέτωπη με άσχημες συμπεριφορές , όμως βρήκα τη δύναμη και το τσαγανό να τις αντιμετωπίσω και χαίρομαι πολύ γι’ αυτό. 

  • Τι θα συμβούλευες τα νέα παιδιά που ονειρεύονται να γίνουν ηθοποιοί;

Να αγαπούν την υποκριτική τέχνη. Η υποκριτική τέχνη είναι κάτι πολύ βαθύ, δεν έχει σχέση με τη δημόσια προβολή στο FB και στο Ινσταγκραμ.  Να ψάξουν καλά μέσα τους και αν αγαπούν το θέατρο και ότι αυτό περιλαμβάνει, να διαβάζουν  πολύ, να ψάχνουν πάρα πολύ και θα τους συμβούλευα επίσης να μην σπουδάσουν μόνο θέατρο, αλλά να σπουδάσουν και κάτι άλλο για να έχουν και μια δεύτερη επιλογή όταν τα πράγματα ζορίσουν και δεν πάνε καλά. 

 

  • Ποια είναι τα σχέδιά σου για το μέλλον;

Καμιά φορά σχεδιάζουμε πράγματα αλλά κάτι επεμβαίνει είτε για καλό είτε για κακό. Οπότε θα σου πω επαγγελματικά τι πρόκειται να κάνω. Έχω ξεκινήσει γυρίσματα για την τηλεοπτική σειρά Μελίαχτος του Λώρη Λοιζίδη στον ΑΝΤ1 που θα κάνει πρεμιέρα τον Οκτώβριο. Είναι μια καινούρια σειρά και είμαι πολύ χαρούμενη γι ‘αυτό γιατί θα έχω και νέους και παλιούς συνεργάτες. Ο ρόλος μου θα είναι μια εργάτρια στο εργοστάσιο. Εύχομαι ο κόσμος να στηρίξει και αυτή τη δουλειά μας και γενικότερα να στηρίζει κυπριακή τηλεόραση γιατί γίνονται αξιόλογες  παραγωγές. 

 

  • Ποιο είναι το δικό σου μήνυμα που θέλεις να στείλεις προς τον κόσμο σε σχέση με το περιβάλλον;

Ο κόσμος να αποκτήσει μια παιδεία, να σέβεται , να αγαπά και να εκτιμά την φύση γιατι η φύση μας έχει δοθεί ως δώρο και πρέπει να το προσέχουμε ως κόρη οφθαλμού. Όπως είπε ο Σοφοκλής, το δώρο φέρνει δώρο.  Όπως μας το δώρισαν έτσι να το δωρίσουμε κι εμείς πιο πλούσιο και πιο όμορφο στις επόμενες γενιές.

Share this post