Συνέντευξη με την πρόεδρο της κοινότητας Τάλας κα Αρετή Πιερίδου – Ενα χωριό κόσμημα για την Κύπρο μας!

Συνέντευξη με την πρόεδρο της κοινότητας Τάλας κα Αρετή Πιερίδου – Ενα χωριό κόσμημα για την Κύπρο μας!

Τάλα, ένα χωριό κόσμημα  για την Κύπρο μας!

 Η επόμενη μέρα μετά την πυρκαγιά που κατέκαψε περιμετρικά την περιοχή.

Κτισμένη σε μέσο υψόμετρο 280 μέτρων.η Τάλα  βρίσκεται 8 κm βόρεια της Πάφου και είναι ίσως ένα από τα πιο προσεγμένα και γραφικά χωριά μας. Με αφορμή την πρόσφατη πυρκαγιά του Ιουλίου,κλιμάκιο της Πράσινης Ασπίδας επισκέφτηκε  την περιοχή και συνάντησε την προδευτικότατη πρόεδρο της κοινότητας κα Αρετή Πιερίδου η οποία, σε μια  συνέντευξή της εφ όλης της ύλης  αναφέρθηκε στα σχέδιά της για το μέλλον, εφόσον επανεκλεγεί , αλλά και στις πρόσφατες πυρκαγιές και στο τι μέλλει γενέσθαι. Η κοινοτάρχης της Τάλας έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα Youreforestcyprus της Πράσινης Ασπίδας και συμφώνησε να γίνει μια μεγάλη δεντροφύτευση στην κοινότητά της το φθινόπωρο.

 

Καταρχάς, σημαντικό να έχουμε απέναντί μας μια γυναίκα πρόεδρο κοινοτικού συμβουλίου, ιδιαίτερα όταν βλέπουμε συνήθως τέτοιες θέσεις, όχι μόνο στα πλαίσια των κοινοτήτων αλλά και της εν γένει πολιτικής σκηνής, να κατέχονται από άντρες. Πώς βιώνετε εσείς τα καθήκοντά σας σε μια τέτοια θέση, ως μια γυναίκα που διεκδικεί την ισότητα και ασχολείται με τα κοινά;

Πάντοτε ασχολούμουν με τα κοινά γιατί ήμουν καθηγήτρια αγγλικών  στα δημόσια σχολεία , στη Μέση εκπαίδευση και πάντα πρόθυμα αναλάμβανα εκδηλώσεις και  άλλες δραστηριότητες του σχολείου. Η κοινότητα Τάλας με ενδιέφερε πάρα πολύ πάντοτε , γιατί γεννήθηκα εδώ και κατοικώ εδώ. Έφυγα μεν, αλλά οι περιστάσεις με ανάγκασαν να επιστρέψω πίσω και είπα ότι κάποιος θα έπρεπε να ενδιαφερθεί για το κοινό καλό. Δυστυχώς δεν είναι εύκολα τα πράγματα γιατί υπάρχει μια νοοτροπία που αντιμετωπίζει με επιφύλαξη  μια γυναίκα κοινοτάρχη. Παρόλο που  προσωπικά δεν αντιμετώπισα καμιά δυσκολία στο να γίνω αποδεκτή, ίσως επειδή με γνώριζαν από παλιά  και ήμουν πάντα κοντά τους ως καθηγήτρια των παιδιών τους.  Λίγο όμως υπάρχει σύγκρουση με το αντρικό “ego”.  Tην αλλαγή ο λαός μας τη φοβάται.  

 

Θα επανεκδικήσετε την θέση στις επόμενες εκλογές;

Ναι. Θα την επαναδιεκδικήσω γιατί είναι κάποια πράγματα στα οποία θέλω να προχωρήσει η κοινότητα, να γίνουν. Παραδείγματος χάριν, ένας πολυχώρος πολιτισμού. Να είναι χώρος της κοινότητας, όπου θα γίνονται εκδηλώσεις και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλες τις εθνικότητες που ζουν στην Τάλα. Να είναι σημείο αναφοράς. Να είναι ένας χώρος όπου όλοι να μπορούν να γιορτάσουν την εθνική τους γιορτή ή κάτι άλλο, να τα βλέπουν όλοι και να γίνεται μια ώσμωση του πληθυσμού. Το άλλο που θέλω να κάνω είναι να οργανώσω τέτοιες δραστηριότητες που να ενεργοποιείται ο πληθυσμός που είναι στο χωριό. Π.χ μαθήματα ελληνικών σε ξένους. Πρώτα όμως πρέπει να έχεις τις υποδομές, διότι τώρα χρησιμοποιούμε την αίθουσα της εκκλησίας, αλλά επειδή είναι αίθουσα της εκκλησίας είναι δύσκολο να οργανωθούν εκδηλώσεις π.χ συναυλίες, εν ώρα λειτουργίας. Πρέπει να είναι ένας χώρος κατάλληλος για τέτοια πράγματα, και να μπορεί να λειτουργεί όλες τις ώρες της ημέρας.

Επίσης, θεωρώ πολύ σημαντικό να γίνει ένα κέντρο αφυπηρέτησης. Δηλαδή, να γίνει κάτι σαν γηροκομείο, αλλά όχι με την αρνητική χροιά που βλέπουμε τον όρο. Να μπορεί ο ηλικιωμένος να μένει εκεί, να υπάρχουν κοινοί χώροι ώστε να έχουν όλοι παρέα, να έχουν φροντίδα, μέσο για να διακινούνται. Είναι από τις κύριες επιδιώξεις μου και μπορεί να γίνει και με συνεργασία άλλων κοινοτήτων, όπως η Κισσόνεργα, η Έμπα και η Τρεμιθούσα. Θα προσφέρει και θέσεις εργασίας, αλλά κυρίως θα προσφέρει και ένα χώρο αξιοπρεπή για τα ηλικιωμένα άτομα που αγαπάμε, ενώ δε θα αισθάνονται αποκομμένα, αφού θα είναι εντός της κοινότητας.

 

 

  • Τάλα- ίσως η μοναδική κοινότητα της Κύπρου στην οποία κατοικούν  τόσοι ξένοι όσο και Κύπριοι μόνιμοι κάτοικοι. Γιατί Τάλα; Τι θεωρείτε πως έχει προσελκύσει τόσο τους ξένους να επιλέξουν την Τάλα, όχι ως τουρίστες, αλλά ως μόνιμοι κάτοικοι;

 

Είναι η μικρή απόσταση από την πόλη της Πάφου, όπου υπάρχουν όλες οι διευκολύνσεις- π.χ το νοσοκομείο, τα καταστήματα βρίσκονται σε απόσταση 10 λεπτών- η εύκολη πρόσβαση προς την πόλη δηλαδή.Έπειτα, έχει βοηθήσει πολύ και το αεροδρόμιο Πάφου, το οποίο και πάλι είναι σε κοντινή απόσταση.

Η πανέμορφη θέα. Το κλίμα, διότι λόγω του υψομέτρου δεν έχουμε πολλή υγρασία. Και φυσικά ο κόσμος, που είναι δεκτικός και φιλόξενος.

 

 

  • Πώς βλέπετε την συμβίωση και συνύπαρξη των διαφόρων εθνοτήτων σε μια μικρή κοινότητα όπως η Τάλα; Έχει να προσφέρει στην κοινότητα η ανταλλαγή κουλτούρας ανάμεσα στις διάφορες εθνότητες που κατοικούν σε αυτήν και στους Κύπριους κατοίκους;

 

Θεωρώ ότι ώσμωση του πληθυσμού είναι το Α και το Ω και ναι, πιστεύω πως πολλά πράγματα που ίσως να ήταν σοκαριστικά αν λέγονταν πριν, τώρα που τα βλέπουν στους ξένους, και οι Κύπριοι  τα έχουν συνηθίσει. Υπάρχει ήδη αυτή η ώσμωση του πληθυσμού, θέλουμε μόνο να την διευκολύνουμε, να την κάνουμε πιο προσιτή, όπως σας είπα και πιο πάνω. Γι αυτό θέλω να έχουμε ένα χώρο να μαζεύονται. Ήδη το βλέπω να συμβαίνει στις συναυλίες που γίνονται στο αμφιθέατρο. Καταλήγουν όλοι μαζί να χορεύουν στην πίστα, ακόμα κι αν δεν γνωρίζονται καθόλου. Είναι εύκολος ο άνθρωπος, αρκεί να του δοθεί η ευκαιρία.

Υπάρχει το κλαμπ,στο Camares village,μια ανάπτυξη που έγινε αποκλειστικά από την εταιρεία Λεπτός, ένας χώρος που θα ονόμαζα πολυπολιτισμικό, διότι εκεί πηγαίνουν άτομα από πολλές εθνικότητες. Είναι καφέ, εστιατόριο, χώρος όπου γίνονται διάφορες εκδηλώσεις- ένας πολυχώρος ανοικτός για όλους. Έχουν το τένις, την κοινή τους πισίνα,δανειστική βιβλιοθήκη. Είναι επίσης πολύ ενεργοί όσον αφορά στον εθελοντισμό. Ενδιαφέρονται για την κοινότητα, π.χ μπορεί να οργανώσουν εθελοντικά εκστρατεία καθαριότητας. Γενικότερα, όταν πω ότι θέλω να κάνω κάτι για την κοινότητα, θα πάρω τηλεφωνήματα από πολλούς ότι θέλουν να βοηθήσουν όπου χρειάζεται. 

 

Δυστυχώς,τον προηγούμενο μήνα έχει σημειωθεί πυρκαγιά στην Τάλα, η οποία έπληξε τόσο δέντρα και άγρια βλάστηση, όσο και σπίτια. Ποια είναι η επόμενη μέρα; Ποια βήματα θεωρείτε ότι πρέπει να ακολουθηθούν ώστε να ξεκινήσει η ανάκαμψη της περιοχής που πλήγηκε;

Άγρια βλάστηση κυρίως. Και καταστροφές σε κήπους σπιτιών. Δέντρα έχει η χαράδρα, από την οποία ξεκίνησε η πυρκαγιά. Ξεκίνησε από κύριο δρόμο. Φυσούσε, τα καλώδια του ρεύματος ήταν χαλαρά και είχαν επαφή μεταξύ τους, και εχουμε και το κακό συνήθειο να φυτεύουμε δέντρα κοντά στα καλώδια, το οποίο έχει επαφή με τα καλώδια. Κάπως έτσι ξεκίνησε η πυρκαγιά.

Είναι ύψωμα. Οι κατοικίες είναι στην αιχμή του υψώματος και όπως φυσούσε ο αέρας, η πυρκαγιά έκαψε κήπους κατοικιών. Η πυρκαγιά εξαπλώθηκει πολύ εύκολα και γρήγορα. Επεκτάθηκε διότι δεν υπήρχε πρόσβαση πυροσβεστικών αντλιών. Ήρθαν όλα τα μηχανικά μέσα που ανταποκρίθηκαν πολύ γρήγορα. Το ίδιο και ελικόπτερα, αλλά δεν υπήρχε πρόσβαση λόγω της μορφολογίας του εδάφους.

Έχω ήδη κάνει σύσκεψη και κάλεσα όλα τα αρμόδια τμήματα, διότι στην Τάλα έχουμε 3-4 χαράδρες που διασχίζουν το χωριό μέχρι την παραλία. Είχα προτείνει να γίνει ένα μονοπάτι της φύσης πάνω σε πλαγιές που θα μπορούσε να βρεθεί χώρος, όμως το τμήμα περιβάλλοντος αρνήθηκε, λόγω της αναπαραγωγής των φιδιών και του κινδύνου καταστροφής της πανίδας.

 

 

  • Πιστεύετε ότι αν γινόταν το μονοπάτι της φύσης θα μπορούσε να περιοριστεί πιο εύκολα η πυρκαγιά;

 

Όχι. Αν γίνουν προσβάσεις σε κάποια σημεία όπου μπορούν να γίνουν τότε ναι ίσως  μπορείς να τις διαχειριστείς, να τις αντιμετωπίσεις. Άλλο να μπορεί η αντλία να έχει πρόσβαση και άλλο να τα βλέπεις από μακριά να καίγονται. Να γίνουν άρα προσβάσεις, σε συνεργασία με το τμήμα δασών που θα μας δώσει άδεια να κόψουμε τα αναγκαία δέντρα, ώστε να γίνουν αυτές οι προσβάσεις.

Επίσης, ο κόσμος να σταματήσει να πετά στα ελεύθερα οικόπεδα τα κλαδεματα του που δημιουργούν εστίες που μπορεί να γίνουν η αιτία να προκληθούν πυρκαγιές.

Το άλλο που θα μπορούσε να γίνει είναι οι πυροσβεστικές φωλιές. Δηλαδή τα σπίτια που     είναι στην άκρη του γκρεμού να έχουν ένα κουτί , κλειστό αλλά προσβάσιμο, που μέσα θα έχει λάστιχο για να είναι δυνατόν, σε περίπτωση που εντοπιστεί κάποια εστία φωτιάς, να την προλαβαίνουμε. Στα σπίτια που κάηκαν οι κήποι τους, δεν είχαν λάστιχα, αλλά αυτόματο πότισμα με σταγόνες.  Έχουμε και τους παρατηρητές μας. Είναι άτομα του συμβουλίου,  εκπαιδευμένα από την πυροσβεστική, τα οποία μόλις δουν καπνό κάπου, ενημερώνουν ώστε να προλαβαίνουμε τις πυρκαγιές.

 

 

  • Πώς βλέπετε την κατάσταση όσο αφορά στο περιβάλλον όσον αφορά την ευρύτερη περιοχή της Πάφου; Υπάρχει υποβάθμιση ή ανάπτυξη στα περιβαλλοντικά θέματα και γιατί συμβαίνει αυτό; 

 

Πιστεύω πρέπει να έχουμε αγάπη και έγνοια για τον τόπο μας. Τα πράγματα πρέπει να είναι κεντρικά σχεδιασμένα. Δεν μπορεί να δίνονται  άδειες από τις υπηρεσίες να κλείνεται όλο το παραλιακό μέτωπο με ξενοδοχεία και να μην έχεις οπτική επαφή με τη θάλασσα. Για μένα είναι έγκλημα αυτό το φαινόμενο.Στον Ακάμα, θα έπρεπε να υπάρχει προσβάσιμος δρόμος για να μπορεί και ο απλός πολίτης να τον απολαύσει με ασφάλεια. Δε σημαίνει ότι θα πρέπει να γεμίσει με κτίσματα κατανάγκην. Να υπάρχει ξεκάθαρη νομοθεσία και όλοι να είναι ίσοι απέναντι στο νόμο, χωρίς να γίνονται ρουσφέτια, λόγω γνωριμιών.

 

 

  •  Πώς ξεκίνησε και πώς λειτουργεί η πρωτοβουλία για τη δημιουργία καταφυγίου για τις αδέσποτες γάτες της περιοχής;

 

Οι γάτοι αυτοί πήγαιναν έξω από το εστιατόριο στο μοναστήρι του Αγίου Νεοφύτου και ενοχλούσαν. Κάποιες κυρίες της κοινότητας τάιζαν αυτές τις γάτες εκεί κοντά. Επειδή δεν ήθελε το εστιατόριο να πηγαίνουν εκεί οι γάτες διότι ενοχλούσαν, ο ηγούμενος τους υπέδειξε να τα ταΐζουν λίγο πιο μακριά και τους έδωσε τον συγκεκριμένο χώρο, τον οποίο περιεφραξαν. Δυστυχώς τα γατάκια βγαίνουν το βράδυ, και πολλές φορές τα χτυπούν αυτοκίνητα, ενώ τώρα ο χώρος έγινε και NATURA, οπότε τώρα δεν μπορεί να βρίσκεται εκεί αυτή η κατασκευή . Οπότε, πρέπει να βρεθεί ένας άλλος καταλληλότερος χώρος, και να εγγραφεί και επίσημα ώστε να γίνει πλήρως νόμιμη αυτή η προσπάθεια.

 

 

  • Πώς οραματίζεστε την κοινότητα της Τάλας στα επόμενα χρόνια; Τι είναι αυτό που θα θέλατε να αναπτύξετε, να βελτιώσετε ή να αλλάξετε στην κοινότητα;

 

Θέλω η κοινότητα να διατηρήσει τον χαρακτήρα της και να αναπτύξουμε μεταξύ των νέων την αγάπη προς το χωριό όπως είναι. Να θέλουν να επιστρέφουν στο χωριό, να μένουν εδώ. Έχουμε πολλές νέες οικογένειες, το δημοτικό σχολείο όταν ξεκινήσαμε είχε 45 παιδιά, τώρα έχει 100. Άρχισαν να μένουν εδώ, διότι υπάρχει και εύκολη πρόσβαση στην πόλη.

 

Share this post