“ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ ΜΕ ΑΓΑΠΗ” – ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΑΓΚΑΛΙΑΣΕΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ 

“ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ ΜΕ ΑΓΑΠΗ” – ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΑΓΚΑΛΙΑΣΕΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ 

 

Συνέντευξη με τη Μαρία Αντωνίου

 

Η διαδικτυακή ομάδα Αγκαλιάζω με αγάπη δημιουργήθηκε το Σεπτέμβριο του 2018 και μετεξελίχθηκε σε φιλανθρωπικό σωματείο νόμιμα εγγεγραμμένο τον Ιούλιο του 2020. Το σωματείο στηρίζει πέραν των 1000 οικογενειών παγκυπρίως και σκοπός του είναι η στήριξη και η ευημερία άπορων οικογενειών. Το σωματείο λειτουργεί εθελοντικά και όλα τα στελέχη του προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς. 

Γνωρίσαμε την δημιουργό αυτής της υπέροχης ιδέας κυρία Μαρία Αντωνίου στη δεντροφύτευσή  μας  στην Αλάμπρα. Μιλώντας μαζί της νιώσαμε την πίκρα και την απογοήτευσή της για την απουσία στήριξης  από την πολιτεία. 

 

  • Πώς πρωτοξεκίνησε αυτή η ιδέα;

 Το αγκαλιάζω με αγάπη ξεκίνησε καθαρά από μια δική μου προσωπική ανάγκη. Διένυα τον έβδομο μήνα εγκυμοσύνης στο πρώτο μου παιδί όταν η μητέρα μου μπήκε εσπευσμένα χειρουργείο συνέπεια τροχαίου ατυχήματος. Μέσα στο νοσοκομείο καθημερινά συνάντησα ανθρώπους που πολεμούσαν για μια μικρή παράταση, μια ακόμα μέρα ευτυχίας που αυτή δεν περιλάμβανε χρήματα και πολυτέλειες, ακριβά ρούχα, σπίτια κι αυτοκίνητα, περιλάμβανε την ευτυχία που νιώθεις μέσα από το σφίξιμο του χεριού, μιας ακόμα αγκαλιάς και το χαμόγελο των ανθρώπων που αγαπάς. Κάθισα στο ίδιο παγκάκι με ανθρώπους που περίμεναν με την ίδια αγωνία να ανοίξουν οι πόρτες της εντατικής για να βρεθούν κοντά στα αγαπημένα τους πρόσωπα κι έπειτα να διανυκτερεύσουν σε μια καρέκλα στο διάδρομο περιμένοντας την επόμενη μέρα για να βρεθούν κοντά στους αγαπημένους τους. Άνθρωποι από Πάφο και Λεμεσό που δεν είχαν τα λεφτά για τις καθημερινές διαδρομές και βρίσκονται καθηλωμένοι εκεί να περιμένουν το άνοιγμα μιας πόρτας και μιας χαρμόσυνης είδησης. Άνθρωποι που δεν είχαν κέρμα για ένα καφέ… Τότε ένιωσα και έντονα την ανάγκη να «Αγκαλιάσω με Αγάπη» όλο το κόσμο, χωρίς να ξεχωρίζω χρώμα και εθνικότητα, προσφέροντας ένα κομμάτι από μένα! Εξού και το όνομα, το οποίο ήταν τελείως αυθόρμητο. Ήθελα να αγκαλιάσω με αγάπη κι όχι απλά να προσφέρω, δεν ήθελα απλά να χαρίσω αλλά να ανοίξω μια μεγάλη αγκαλιά που να χωράει όλος ο κόσμος!! Τότε αποφάσισα να φτιάξω μια διαδικτυακή ομάδα.

 

  • Πού στηρίζεται το αγκαλιάζω με αγάπη;

 

Η πολιτεία και οι φορείς ποτέ δεν μας στήριξαν. Το Αγκαλιάζω με αγάπη στηρίζεται καθαρά στον εθελοντισμό, στην αγάπη και την στήριξη του κόσμου. Από τον άνθρωπο για τον άνθρωπο. Στον επίτροπο του πολίτη απευθυνθήκαμε πριν από ένα έτος ώστε να εγγραφούμε στο ΠΣΣΕ και να ενταχθούμε κάτω από την ομπρέλα του εθελοντισμού και επίσημα. 

  • Θα ήθελες  να αναφερθείς σε κάποια ιστορία που σου έκανε εντύπωση;

 

Οι περισσότερες ιστορίες που προβάλλονται μέσα από το Αγκαλιάζω με αγάπη είναι συγκλονιστικές. Κάθε φορά λέω πως αυτή η ιστορία είναι η πιο συγκλονιστική μέχρι να  έρθω αντιμέτωπη με την επόμενη ιστορία. Επειδή πλέον για να μένα το αγκαλιάζω με αγάπη και οι άνθρωποι του είναι η καθημερινότητα μου και συγκινούμαι ακόμα και με τα πιο μικρά και πιο απλά θα αναφερθώ στην ιστορία που συγκίνησε όλο τον κόσμο ανα το παγκύπριο! Η οικογένεια της μικρής Αναστασίας που ήταν μόλις 3ων μηνών αντιμετώπιζε προβλήματα με τη στέγη του σπιτιού και έβρεχε μέσα στο σπίτι λες κι ήσουν έξω στην αυλή. Με μια ανάρτηση αμέσως βρέθηκαν εργάτες πρόθυμοι να δουλέψουν εθελοντικά και την επόμενη μέρα επισκέφθηκαν το χώρο εκτίμησαν τις ζημιές και ξεκίνησαν άμεσα με την επιδιόρθωση του σπιτιού. Υλικά και εργατικά ήταν όλα δωρεάν! Η εθελοντική αυτή πράξη προβλήθηκε από τα ΜΜΕ στις ειδήσεις κι έκανε το γύρω του διαδυκτίου. Η οικογένεια όμως είχε και σοβαρότερα προβλήματα από το φτιάξιμο της στέγης αφού η μητέρα του παιδιού υπέστει ανακοπή καρδιάς κατά τη γέννα και το κοριτσάκι γεννήθηκε τυφλό. Ο πατέρας έμεινε άνεργος για να φροντίζει τη γυναίκα και τα 2 του κορίτσια γιατί έχουν ακόμα ένα κορίτσι μεγαλύτερης ηλικίας. Ο κόσμος με το που γνώρισε την ιστορία της οικογένειας στήριξε με τρόφιμα, γάλα και πάνες για το παιδί, είδη ένδυσης, υπόδησης κ.ά. Η ιστορία έγινε ευρύτερα γνωστή και ανοίχτηκε έρανος για στήριξη της οικογένειας και μεταφορά του παιδιού στην Αγγλία για θεραπεία. Η μικρή Αναστασία τελικά επέστρεψε νικήτρια!

 

Έτυχε αρκετές φορές οικογένειες να μην μπορούν να προσφέρουν ούτε τη τούρτα για τα γενέθλια των παιδιών τους. Οι εθελοντες όμως πάντα στηρίζουν σε τέτοιες περιπτώσεις και όχι μόνο θέλουν να προσφέρουν τούρτα αλλά με δική τους πρωτοβουλία από τη τούρτα φτάνουμε στο σημείο να οργανώνουμε ολόκληρο πάρτι! Στο μυαλό μου χαραγμένη μια περίπτωση κοριτσιού που έκλεινε 5 χρονών στις 25 Φεβ κι είχε ζητήσει από τη μαμά του μια πανάκριβη τρισδιάστατη τούρτα με κούκλα και η ίδια δεν μπορούσε να αρνηθεί αφού το παιδί της  είχε στερηθεί  πολλά. Λόγω της ιδιαιτερότητας της περίπτωσης είχαμε αναρτήσει το αυτούσιο μήνυμα της μαμάς ώστε να πραγματοποιήσουμε το όνειρο της μικρής μας φίλης, όπως και έγινε!Γιόρτασε τα γενέθλια της με μια τούρτα όπως την ονειρεύτηκε στην αγκαλιά της μαμάς της! Το χαμόγελο αυτού του κοριτσιού αξέχαστο στη μνήμη μου! 

  • Τι ανάγκες υπάρχουν στην ομάδα;

 

Κάθε μέρα υπάρχει και μια διαφορετική ανάγκη στην ομάδα. Αρχικά ξεκινήσαμε με τη προσφορά ειδών ένδυσης, υπόδησης, εξοπλισμό σπιτιού, βρεφικό εξοπλισμό, παιχνίδια και γενικότερα οτιδήποτε θα μπορούσε να ξαναχρησιμοποιηθεί με αξιοπρέπεια με το σκεπτικό «Ότι δεν χρειάζεσαι, ίσως κάποιος άλλος το έχει ανάγκη για να επιβιώσει». Στην πορεία όμως αντιληφθήκαμε πως υπήρχαν περισσότερες ανάγκες από ότι υπολογίσαμε. Παιδάκια χρειάζονταν γάλα & πάνες, οικογένειες χρειάζονταν τρόφιμα, αβοήθητα άτομα έχρηζαν ιατρικής περίθαλψης, ηλικιωμένα άτομα χρειάζονταν ιατρικά βοηθήματα, οικογένειες παιδιών με αναπηρίες αδυνατούσαν να αγοράσουν εξοπλισμό στήριξης των παιδιών τους ή εξειδικευμένα φάρμακα, οικογένειες με μικρά παιδιά και βρέφη διακινούνταν με τα πόδια και χρειάζονταν αυτοκίνητο, οικογένειες με παιδιά κινδύνευαν από ακατάλληλα σπίτια που έχρηζαν επιδιορθώσεων, άστεγοι χρειάζονταν στέγη, άνεργοι χρειάζονταν δουλειά, άτομα χρειάζονταν οικονομική στήριξη για να μεταβούν στο εξωτερικό για θεραπεία και δεν είχαν ούτε τα εισιτήρια, νοικοκυριά είχαν μείνει μήνες και χρόνια χωρίς ρεύμα και νερό κ.ά. 

 

  • Πώς βρίσκετε λύσεις σε όλα αυτά τα προβλήματα;

 

Στο Αγκαλιάζω με αγάπη δεν κλείνουμε πόρτες, ανοίγουμε  την πιο μεγάλη αγκαλιά ανιδιοτέλειας και προσφοράς, προσπαθούμε να βρίσκουμε λύσεις μέσα από τον κόσμο για τον κόσμο! Το αγκαλιάζω με αγάπη δεν είναι δικό μου επειδή εγώ το δημιούργησα ή δικό σου επειδή εσύ πρόσφερες… Το αγκαλιάζω με αγάπη είναι ομαδική προσπάθεια. Ο κόσμος αγκαλιάζει με αγάπη κι εγώ υποκλίνομαι στη δύναμη του εθελοντισμού, της αγάπης και της προσφοράς. Η δράση του Αγκαλιάζω με αγάπη οφείλεται στους εθελοντές που στέκονται πάντα στη πρώτη γραμμή δίνοντας ψυχή από τη ψυχή τους για την επίτευξη αυτού του ιερού σκοπού και τους ευχαριστώ από καρδιάς. Νιώθω  όχι τυχερή αλλά ευλογημένη που είμαι μέρος ενός συνόλου που καθημερινά μας διδάσκει πως να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι! 

 

  • Με τόσο μεγάλο καθημερινό αγώνα για να αντιμετωπιστούν όλες αυτές οι ανάγκες βρίσκεις χρόνο για την οικογένειά σου;

 

Είμαι μαμά δυο παιδιών 4 και 6 ετών κι αυτό σίγουρα απαιτεί χρόνο. Αρχικά είχαμε συζητήσει με το σύζυγο πως πρέπει να μπουν χρονικά όρια όσον αφορά την ενασχόληση μου στον εθελοντισμό ώστε να μην στερούνται τα παιδιά

μας τη μαμά τους και απλά να την μοιράζονται. Στην πορεία όμως λόγω των αυξημένων και συνεχόμενων αναγκών της ομάδας στάθηκε αδύνατο να κρατήσω αυτή τη γραμμή οπόταν ένταξα όλη την οικογένεια στο έργο αυτό με επιτυχία. Πολλοί μου είχαν πει πως η ομάδα θα καταστρέψει την οικογένεια μας αλλά συνέβει ακριβώς το αντίθετο. Τα παιδιά μου χαίρονται απίστευτα που γνωρίζουν παιδάκια και παίζουν και χωρίς να το καταλαβαίνουν προσφέρουν κι αυτά στο έργο της ομάδας αφού αποδέχονται τη διαφορετικότητα. Ο σύζυγος μου χαίρεται μ’ ότι με κάνει χαρούμενη και μοιράζεται κάθε αγωνία, λύπη και χαρά μου μέσα και έξω από την ομάδα

 

  • Υπάρχει κάτι άλλο που θα ήθελες να μας πεις;

 

Ξέχασα να σημειώσω πως τις ανάγκες του κόσμου συμπεριλαμβάνονται οι βαπτίσεις και οι γάμοι. Υπάρχουν παιδιά που γίνονται επτά και οκτώ χρονών και παραμένουν αβάπτιστα λόγω οικονομικού και άνθρωποι που επιθυμούν να ενώσουν τις ζωές τους ενώπιον του Θεού κι απλά παραμένει ένα όνειρο. Στην ομάδα βαπτίστηκαν περισσότερα από 10 παιδιά και τα πρώτα 4 αναζητούσαν νονούς και η εξέλιξη των διαδικασιών γινόταν ταυτόχρονα. Σε ένα μήνα είχαν βαπτιστεί 5 παιδάκια. Επίσης έχουμε στηρίξει ζευγάρια που θα παντρεύονταν με ψεύτικες βέρες & απλό φόρεμα η κοπέλα. Έχουν γίνει γάμοι υπερπαραγωγή.

 

  • Πώς από τη διαδικτυακή ομάδα φτάσατε στη δημιουργία σωματείου;

 

Από τους πρώτους μήνες δημιουργίας της διαδικτυακής ομάδας Αγκαλιάζω με αγάπη, ο κόσμος αγκάλιασε τη πρωτοβουλία αυτή με τεράστια αγάπη με αποτέλεσμα να προβούμε στην νομιμοποίηση της ομάδας δημιουργώντας το Φιλανθρωπικό σωματείο Αγκαλιάζω με αγάπη ΛΕΥ/Σ/136.Το σωματείο λειτουργεί εθελοντικά, εξυπηρετούνται παγκύπρια καθημερινά πέραν των 1000 οικογενειών και προσφέρεται πρόγευμα, γεύμα και δείπνο.

 

  • Ποιες οι σκέψεις και οι δράσεις σας για το έτος 2022;

 

 Πολλές  από τις επόμενες σκέψεις και δράσεις μας για το έτος 2022 όπως και αυτές που ήδη υλοποιήθηκαν το 2021 συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα δράσεων του ΠΣΣΕ στην επίσημη σελίδα τους. Πέρα από τις ήδη προγραμματισμένες δράσεις, οι δράσεις μας είναι  καθημερινές και ποικίλουν αναλόγως των αναγκών που προκύπτουν μέσα από την καθημερινότητα των ανθρώπων που βοηθούνται.

Share this post