ΑΝΟΙΞΗ: Λαχανικά σε γλάστρα, συμβουλές για φύτευση και καλλιέργεια

ΑΝΟΙΞΗ: Λαχανικά σε γλάστρα, συμβουλές για φύτευση και καλλιέργεια

Η φύτευση λαχανικών σε γλάστρα είναι ένας πρακτικός τρόπος καλλιέργειας που προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με την καλλιέργεια στο χωράφι. Καταρχήν, μπορούμε να φροντίζουμε τα λαχανικά στο σπίτι αποφεύγοντας τις μετακινήσεις και παράλληλα εξοικονομούμε πολύτιμο χρόνο. Μπορούμε να θαυμάζουμε καθημερινά τα λαχανικά μας, να παρατηρούμε όλα τα στάδια της ανάπτυξής τους και να εντοπίζουμε κάποιο πρόβλημα που μπορεί να εμφανιστεί στα φυτά, ώστε να το αντιμετωπίσουμε άμεσα. Η καλλιέργεια σε γλάστρες αποτελεί ιδανικό ξεκίνημα για αρχάριους στην κηπουρική και μία δημιουργική δραστηριότητα με την οποία μπορούν να ασχοληθούν μικρά παιδιά, φυτεύοντας μαρούλι σε γλάστρα και ντοματίνια σε γλάστρα που χρειάζονται ελάχιστη φροντίδα και μας δίνουν πλούσια παραγωγή. Ας δούμε, λοιπόν, ποια λαχανικά καλλιεργούνται σε γλάστρες μαζί με χρήσιμες συμβουλές για τη φροντίδα τους, ώστε να απολαμβάνουμε πλούσια παραγωγή από πεντανόστιμα σπιτικά λαχανικά.

Ποια λαχανικά καλλιεργούμε σε γλάστρα την άνοιξη και το καλοκαίρι; Από τα λαχανικά ανοιξιάτικης φύτευσης που καλλιεργούμε και μαζεύουμε τους καλοκαιρινούς μήνες μπορούμε να φυτέψουμε: Ντομάτες σε γλάστρα, Ντοματίνια σε γλάστρα, Πιπεριές σε γλάστρα, Μελιτζάνες σε γλάστρα, Αγγούρια σε γλάστρα, Κολοκύθια σε γλάστρα.

Για την καλλιέργεια της ντομάτας σε γλάστρα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μεγάλες γλάστρες στρογγυλές ή τετράγωνες, με βάθος 30-40 εκατοστά και πλάτος 40 εκατοστά. Οι γλάστρες μπορεί να είναι πλαστικές ή πήλινες, ή να έχουν προκύψει από ανάκύκλωση διάφορων υλικών όπως ξύλινα ή πλαστικά βαρέλια και ηλιακούς θερμοσίφωνες. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να έχουν τρύπες στη βάση για καλή αποστράγγιση. Για τη φύτευση, επιλέγουμε ειδικό φυτόχωμα για λαχανικά εμπλουτισμένο σε θρεπτικά συστατικά που να περιέχει τύρφη, κοπριά, κομπόστ και περλίτη.

Η καλλιέργεια της τομάτας χρειάζεται τουλάχιστον 6-7 ώρες ηλιοφάνεια για να αναπτυχθεί και να καρποφορήσει ικανοποιητικά και να μας δώσει νόστιμες ζουμερές ντομάτες. Η καλλιέργεια της ντομάτας σε γλάστρα θα πρέπει να στηριχτεί και να υποστηλωθεί για να έχει καλή ανάπτυξη και καρποφορία. Αυτό μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ξύλινο, μπαμπού ή μεταλλικό πάσσαλο που θα δέσουμε με ειδικό σπάγκο τον κεντρικό βλαστό της ντοματιάς πάνω του.

Η καλλιέργεια της πιπεριάς σε γλάστρα είναι σχετικά εύκολη και δεν απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις κηπουρικής για να καταφέρουμε να παράγουμε δικές μας πιπεριές σε λιγότερο από τρεις μήνες και να τις απολαύσουμε σε σαλάτες και στην κουζίνα μας. Οι πιπεριές καθώς έχουν μικρή ανάπτυξη, θα χρειαστούν στρογγυλή γλάστρα, σχετικά μικρής διαμέτρου 25-30 εκατοστά. Οι γλάστρες πρέπει να διαθέτουν τρύπα στον πάτο και ένα λεπτό στρώμα 3-4 εκατοστά από χαλίκια και βότσαλα στη βάση, για να έχουν καλύτερη αποστράγγιση. Επιλέγουμε ειδικό φυτόχωμα για λαχανικά, εμπλουτισμένο σε θρεπτικά συστατικά ή ανακατεύουμε τύρφη με καλά χωνεμένη κοπριά και αρκετό περλίτη σε αναλογία όγκου 2:1:1. Η πιπεριά σε γλάστρα χρειάζεται πότισμα δυο φορές τη βδομάδα την περίοδο της άνοιξης και κάθε δυο μέρες την θερμή περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου. Προσέχουμε να μην ποτίζουμε υπερβολικά την περίοδο της άνθισης, γιατί μπορεί να έχουμε πτώση των ανθέων.

Το κολοκύθι είναι αγαπημένο καλοκαιρινό λαχανικό που είναι γεγονός ότι δεν συναντάμε συχνά σε γλάστρα. Είναι ωστόσο εφικτό, ακολουθώντας τις κατάλληλες συμβουλές, να φυτέψουμε κολοκύθια σε γλάστρα και να απολαύσουμε τους καρπούς, τηγανητούς, ψητούς, βραστούς με χόρτα, σε πίτες καθώς και σε πλήθος άλλων μαγειρικών συνταγών. 1. Tι γλάστρα και τι φυτόχωμα επιλέγουμε για φύτευση κολοκυθιού; Το κολοκύθι έχει αρκετή ανάπτυξη και όγκο και θα χρειαστεί αρκετά μεγάλη στρογγυλή γλάστρα, διαμέτρου 40-50 εκατοστά για να το καλλιεργήσουμε. Για τη φύτευση του κολοκυθιού σε γλάστρα, επιλέγουμε ειδικό φυτόχωμα για λαχανικά, εμπλουτισμένο σε θρεπτικά συστατικά, ενώ στη βάση της γλάστρας τοποθετούμε ένα λεπτό στρώμα από χαλίκια ή βότσαλα για να πετύχουμε καλύτερη αποστράγγιση. 2. Πότε γίνεται ή φύτευση του κολοκυθιού σε γλάστρα και πότε συγκομίζουμε; Μπορούμε να φυτέψουμε απευθείας σπόρο κολοκυθιού στη γλάστρα, τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο ή να προμηθευτούμε νεαρά φυτά κολοκυθιού από φυτώρια. Επιλέγουμε μια ηλιοφανή θέση στο μπαλκόνι για να έχουμε τη γλάστρα με το κολοκύθι μας. Η περίοδος συγκομιδής του κολοκυθιού ξεκινά μετά από 1,5-2 μήνες, μέσα στο καλοκαίρι, και διαρκεί για 2 με 3 μήνες.
Η κολοκυθιά σε γλάστρα έχει αρκετές απαιτήσεις σε νερό και χρειάζεται πότισμα κάθε τρεις μέρες την περίοδο της άνοιξης και κάθε δυο μέρες τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού.

Share this post