Κλιματολογικές αλλαγές, κρίση και Κυπριακό

Κλιματολογικές αλλαγές, κρίση και Κυπριακό

Του Κυριάκου Ανδρέου
Το διήμερο 24 και 25 Ιουνίου στις Βρυξέλλες στη Σύνοδο Κορυφής παρευρέθηκε και ο γ.γ. των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καθώς ψηλά στην ατζέντα ήταν η πανδημία και κυρίως οι κλιματικές αλλαγές. Προηγήθηκε σύνοδος των G7 με τους επτά ηγέτες να σχεδιάζουν πώς θα αντιμετωπίσουν την απειλή της κλιματικής αλλαγής, η οποία σήμερα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας, μαζί με τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ο 95χρονος περιβαλλοντολόγος Σερ Ντέιβιντ Άττενμπορο έδωσε το έναυσμα για τις συζητήσεις μέσω μαγνητοσκοπημένου μηνύματος και προειδοποίησε τους ηγέτες ότι οι αποφάσεις που θα πάρουν τη δεκαετία αυτή είναι «οι πιο σημαντικές στην ανθρώπινη ιστορία», αποτυπώνοντας έτσι την κρισιμότητα της κατάστασης.
Την κρισιμότητα της κατάστασης. Μα καταλάβατε ότι το Κυπριακό είναι τίποτα μπροστά στα όσα μας περιμένουν λόγω της κλιματικής κρίσης; Μα καταλάβατε ότι ο κόσμος δεν περιστρέφεται γύρω από ένα νησί της Μεσογείου, η οποία ειρήσθω εν παρόδω είναι μέσα στο μάτι του κυκλώνα της κλιματικής κρίσης;
Είναι καιρός να σταματήσουμε τις εσωτερικής κατανάλωσης κόντρες για το αν πήγε ή όχι και ο Τατάρ στις Βρυξέλλες και ποιος τον κάλεσε και γιατί. Τούτο το ξερονήσι δεν θα μείνει για πολύ να το διεκδικούμε. Μάλλον θα πρέπει να μαζέψουμε μπογαλάκια για αλλού τις επόμενες δεκαετίες όσο παράλογο και γραφικό σας ακούγεται τώρα.
Φέρτε το νου σας οι πολιτικοί, γιατί όσο εσείς ασχολείστε με την εικόνα και την βιτρίνα ο κόσμος καίγεται κυριολεκτικά. Και αν έκανε και αν δεν έκανε ανασχηματισμό ο Αναστασιάδης. Και αν πήρε ή δεν πήρε προεδρία ο τάδε βουλευτής.
Όσο δεν αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα των στιγμών, όσο και αν δεν θέλουμε να δούμε το πόσο εύκολα αλλάζει η κανονικότητα (η πανδημία σας λέει κάτι;) τόσο θα βουλιάζουμε στην αδράνεια που καλλιεργεί χρόνια αυτή η βιομηχανία του Κυπριακού που σπέρνει μόνο διχόνοια σε τούτο τον τόπο που δεν προκάμνει για αγρανάπαυση και να δεχθεί τους νέους σπόρους της ειρήνης από νέα μυαλά, νέες ιδέες, κοινά οράματα και ανησυχίες για το μέλλον.
Όσο δεν αντιδρούμε για τα μεγάλα και σημαντικά τόσο θα μας εγκλωβίζουν με τα μικρά. Όσο δεν αντιδρούμε που θυσιάζονται βιότοποι για έργα δήθεν περιβαλλοντικά -για παράδειγμα- θα συνεχίσουν να μας πουλούν την κοπή και ξερίζωμα προστατευόμενων δέντρων για…βαθύ κλάδεμα. Άξιοι της μοίρας μας κύριοι και κυρίες μου. Αξιότατοι αυτής!

Share this post