Ο Γάλλος επιχειρηματίας που αγαπά την Κύπρο και οραματίζεται ένα πιο αειφόρο μέλλον για όλο τον κόσμο !

Ο Γάλλος επιχειρηματίας που αγαπά την Κύπρο και οραματίζεται ένα πιο αειφόρο μέλλον για όλο τον κόσμο !

 

της Μαρίας Θεοδοσιάδου

Ο GEOFFREY SERRURIER  είναι Γάλλος επιχειρηματίας ο οποίος δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο.Έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στο περιβάλλον και στηρίζει το πρόγραμμα You reforest Cyprus της Πράσινης Ασπίδας .  Μας φιλοξένησε στο γραφείο του στη Λευκωσία όπου μας έδωσε μια συνέντευξη εξ ολοκλήρου στην ελληνική γλώσσα όπου μας μίλησε για τις περιβαλλοντικές πρακτικές της εταιρείας του έτσι ώστε να μειώσει όσο μπορεί το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα. 

 

  • Τζέφρυ , από πού κατάγεσαι και γιατί αποφάσισες να δραστηριοποιηθείς επαγγελματικά στην Κύπρο;

 

 

-Είμαι από τη Γαλλία και ήρθα στην Κύπρο επειδή η γυναίκα μου είναι Κύπρια.

 

  • Ποιες είναι οι κύριες επιχειρηματικές σου δραστηριότητες;

 

Η πρώτη έχει να κάνει με εξαγωγές κρέατος. Από την Κύπρο και την Ευρωπαϊκή ένωση και άλλες χώρες του κόσμου.Στέλνουμε περισσότερο στην Αφρική , στο Ισραήλ στην Αϊτή , στην Ασία  και στην Ουκρανία. Επίσης πουλούμε και προϊόντα από την Κύπρο σε εταιρείες που φτιάχνουν ζωοτροφές. Η δεύτερη αφορά τη δημιουργία καταστημάτων που να πουλούν βιολογικό φαγητό για κατοικίδια ζώα , σκύλους και γάτες. 

 

  • Η παραγωγή και κατανάλωση κρέατος θεωρείται από τα πιο ρυπογόνες δραστηριότητες  για το περιβάλλον. Ποια μέτρα παίρνετε για να ελαχιστοποιήσετε το περιβαλλοντικό σας αποτύπωμα; 

Καταρχάς πρέπει να πούμε ότι υπάρχουν ζώα που εκτρέφονται για διαφορετικούς λόγους. Για παράδειγμα υπάρχει βοδινό που εκτρέφεται για το κρέας του, υπάρχει βοδινό που εκτρέφεται για το γάλα του. Εμείς το πρώτο που κάνουμε ως εταιρεία είναι ότι προσπαθούμε  να μεγιστοποιούμε τη χρήση του ζώου. Δηλαδή όταν σφάζουμε ένα ζώο πουλούμε τα πάντα από το ζώο. Αξιοποιούμε και αυτό που μένει πίσω. Για παράδειγμα σφάζεις ένα αρνί. Οι Κύπριοι θα φάνε το κρέας, ο χασάπης θα αφαιρέσει το λίπος. Όμως τι κάνεις με όλα αυτά που μένουν; Π.χ το κεφαλάκι, την ουρά , το λίπος; Εμείς αξιοποιούμε όλα τα απομεινάρια του ζώου. Το δεύτερο που κάνουμε είναι να βεβαιωνόμαστε ότι δεν μένει το κρέας για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα στις αποθήκες. Προσπαθούμε να φορτώνουμε άμεσα γιατί αν μείνει στην Κύπρο για μεγάλο χρονικό διάστημα π.χ 6 μήνες η ηλεκτρική ενέργεια που θα χρειαστείς για να το καταψύξεις στους -18 βαθμούς κελσίου  θα είναι πολύ μεγάλη και στο τέλος το κόστος θα το πληρώσει ο καταναλωτής  και το περιβάλλον. Εμείς προσπαθούμε να είμαστε γρήγοροι. Το τρίτο είναι το ποιος και πώς θα γίνει η μεταφορά. Προσπαθούμε να συνεργαζόμαστε με συναδέλφους που έχουν πιο σύγχρονα  φορτηγά, λιγότερο ρυπογόνα για το περιβάλλον και να μην εξάγουμε από λιμάνια που είναι μακριά από τον τόπο φόρτωσης, έστω και αν θα ήταν  πιο οικονομικό για μας  αν τα στέλλαμε από άλλα λιμάνια πιο ανταγωνιστικά όπως για παράδειγμα το λιμάνι της Αμβέρσας στο Βέλγιο. Και το τελευταίο, προσπαθούμε να στηρίζουμε  εταιρείες ή οργανισμούς που μπορούν να κάνουν κάτι για το περιβάλλον.

 

  • Μίλησέ μας λίγο για το Nabucco , το πρώτο eco -friendly κατάστημα ζώων.

  • To Νabucco ως ιδέα ξεκίνησε γιατί είδαμε ότι στην Κύπρο δεν υπήρχαν φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές για τα κατοικίδια. Για παράδειγμα ήθελες  να αγοράσεις  ένα κρεβάτι  από ανακυκλωμένα υλικά, δεν υπήρχε αυτή η επιλογή. Τα κρεβατάκια των ζώων που έχουμε στο Nabucco είναι φτιαγμένα από ανακυκλωμένο πλαστικό που συλλέγεται από τους ωκεανούς και είναι φτιαγμένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν είναι από Κίνα. Έχει διαφορά στην ποιότητα και βοηθάς το περιβάλλον. Γι’ αυτό και στοιχίζει περισσότερο.

Κρεβατάκια από ανακυκλωμένο πλαστικό

 

Ο δεύτερος λόγος είναι ένα όραμα που είχαμε, να δώσουμε την επιλογή των πελατών να μπορούν να δίνουν βιολογικό φαγητό στα ζώα τους. Τροφή από βιολογικό κοτόπουλο κ.λ.π Ίσως είναι λίγο πιο ακριβό ναι , αλλά μακροπρόθεσμα  βοηθάς το περιβάλλον.Στα τρόφιμα δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά στην τιμή και εδώ μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά.  

 

  • Τι είναι αυτό που σας δυσκολεύει στην Κύπρο;

 

Το γεγονός ότι ειμαστε νησί σημαίνει ότι όλα πρέπει να εισάγονται από το εξωτερικό. Για παράδειγμα τα υλικα που φέραμε για να φτιάξουμε το μαγαζί συνήθως έρχονται από το εξωτερικό. Οπότε αυτό είναι χρονοβόρο. Το δεύτερο είναι ότι στη νοοτροπία του Κύπριου υπάρχει η αντίληψη ότι δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορά επειδή είμαστε μικρός λαός. Αυτό είναι λάθος. Όλοι μπορούμε να κάνουμε διαφορά. Έχουμε μόνο τρία χρόνια  καιρό για να μιεώσουμε τις εκπομπές διοξειδιου του άνθρακα.Σε τρία χρόνια από τώρα θα είναι πολύ αργά. Αυτό σημαίνει ότι για τα παιδιά μας αφήνουμε έναν κόσμο που διαλύεται. 

  • Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;

Έχουμε πολλά , αλλά σιγά σιγά. Το πρώτο είναι να προσπαθήσουμε να πουλάμε περισσότερα βιολογικά προϊόντα για κατοικίδια. Το δεύτερο είναι να έχουμε καινοτόμα προϊόντα για τα κατοικίδια παράδειγμα παιχνίδια για γάτες από ανακυκλωμένα υλικά. Το τρίτο είναι να φτιάξουμε Barf(ωμή τροφή )για τους σκύλους . Έχουμε μεν στην Κύπρο αλλά το εισάγουμε απ’έξω. Η ιδέα του barf(Biologically approved food-ωμή τροφή ) είναι να πας στον Χασάπη να πάρεις λίγο βοδινό, λίγο αρνί , στη φρουταρία να πάρεις λαχανικά και να τα αναμείξεις κι αυτό είναι καλό για τον σκύλο σου. Όμως αυτό θα πρέπει να γινεται τοπικά. Δεν πας στην άλλη πλευρά του κόσμου να φέρεις το barf όπως κάνουμε εμεις στην Κύπρο. Γιατί να μην παράγεται εδώ αφού υπάρχουν οι πρώτες ύλες; Το όνειρό μας είναι να το κάνουμε εδώ στην Κύπρο με ζώα βιολογικής προέλευσης. Και να επεκτείνουμε την αλυσίδα των Nabucco στην Κύπρο. 

 

  • Jeffry είστε μια από τις εταιρείες που στηρίζουν το πρόγραμμά μας “ YoureforestCyprus”. Ποια η άποψή σου γι’ αυτό;

Όλοι εμείς στην εταιρεία θεωρούμε ότι είναι κάτι πολύ καλό. Επειδή δεν έχουμε τον τρόπο να μετρήσουμε με ακρίβεια πόσο διοξείδιο του άνθρακα παράγουμε με τις δραστηριότητές μας , είναι σημαντικό να συμμετέχουμε σε ένα τέτοιο πρόγραμμα γιατί όχι μόνο συμβάλλουμε στη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα , αλλά είναι κάτι που κάνει καλό και για το μέλλον του τόπου μας. Όταν πληρώνω το CO2 για το εισιτήριο του αεροπλάνου μου, δεν ξέρω τι κάνουν με τα λεφτά. Εδώ είναι συγκεκριμένο. Ξέρω ότι πληρώνοντας 100 ευρώ αντιστοιχεί στη φύτευση 10 δέντρων. Οπότε για μας είναι κάτι στοχευμένο για να κάνουμε κάποια δράση για το περιβάλλον.  

 

  • Ποιο είναι το μήνυμα που θέλεις να στείλεις στον κόσμο;

Ότι όλοι μπορούμε να κάνουμε κάτι, έστω κι αν είναι κάτι μικρό είναι σημαντικό. Και τα σχολεία να προσέξουν  τα παιδιά μας να αποκτήσουν  πιο φιλικές συνήθειες προς το περιβάλλον.  Τα παιδιά είναι το μέλλον μας και πρέπει να τα προσέχουμε. Να προσέξουμε τώρα για να τους δώσουμε ένα καλύτερο τόπο για να ζήσουν!

Share this post