ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑΣ ΑΝΔΡΕΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ – ΜΙΛΗΣΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΛΗΡΩΝΩ ΟΣΟ ΠΕΤΩ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑΣ ΑΝΔΡΕΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ – ΜΙΛΗΣΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΛΗΡΩΝΩ ΟΣΟ ΠΕΤΩ

Της Μαρίας Θεοδοσιάδου

Πολλά έχουν ειπωθεί για το πρόγραμμα πληρώνω όσο πετώ.Κάποιοι δημότες έχουν εκφράσει δυσαρέσκεια θεωρώντας υπερβολική την χρέωση των 2 ευρώ ή του 1,50 ευρώ τη μία για τις σακούλες των σκουπιδιών. Άλλοι πάλι, έχουν διαφορετική άποψη.

Ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς Ανδρέας Κωνσταντίνου, μιλά στην «Πράσινη Ασπίδα» και δίνει τις δικές του θέσεις για το όλο θέμα. Κάνει λόγο μεταξύ άλλων για μείωση 190 τόνων σκυβάλων και αύξηση κατά 40% στην ανακύκλωση.

Ο κ. Κωνσταντίνου μας μίλησε και γι΄ άλλα ενδιαφέροντα θέματα. Τοποθετείται για περιβαλλοντικά ζητήματα του Δήμου, τις προτεραιότητές του και το μέλλον.

 

  • Κύριε Κωνσταντίνου διανύετε ήδη τον 6ο μήνα ως Δήμαρχος Αγλαντζιάς από τον Αύγουστο που έχετε εκλεγεί σε αυτή τη θέση.  Ποιο ήταν το πρώτο ζήτημα που κληθήκατε να αντιμετωπίσετε; 

Εκ της θέσεως μου ως Δημοτικός Σύμβουλος τα προηγούμενα χρόνια ήμουν γνώστης όλων των θεμάτων που απασχολούσαν το Δήμο. Συνεπώς γνώριζα από πρώτο χέρι τα του οίκου μου, αλλά και τους προβληματισμούς των δημοτών.

Το σημαντικότερο πρόβλημα που είχα να αντιμετωπίσω ήταν αυτό της καθαριότητας.

Ήδη έχουμε προχωρήσει σε μια σειρά από βήματα και ανατρέψαμε αυτή την κατάσταση που μας πλήγωνε:

 

  • Καθαρίσαμε ολοκληρωτικά τα οικόπεδα που είχαν μετατραπεί σε σκουπιδότοποι. Μερικά τα περιφράξαμε και άλλα τα κάναμε οργανωμένους χώρους στάθμευσης.
  • Διαμορφώσαμε και  διανέμαμε ενημερωτικό φυλλάδιο από πόρτα σε πόρτα, σε γειτονιές που έχουμε παρατηρήσει αυτό το φαινόμενο.
  • Έχουμε ήδη δυο συνεργεία έκτακτης ανάγκης για γενικές καθαριότητες και σύντομα θα τα κάνουμε τρία, που θα έχουν την ευθύνη για όλα τα έκτακτα που προκύπτουν κάθε μέρα.
  • Συνολικά εννέα υπάλληλοι του Δήμου έχουν οριστεί από το Τμήμα Περιβάλλοντος ως Επιθεωρητές Καθαριότητας και πραγματοποιούν περιπολίες προς έκδοση εξώδικου στους ασυνείδητους.
  • Παράλληλα, μετά από 10 χρόνια έχουμε επαναφέρει το θεσμό του οδοκαθαριστή στις κύριες οδικές αρτηρίες που είναι η βιτρίνα του Δήμου.

    Με αυτά και άλλα πολλά θα συνεχίσουμε, για να παρουσιάζει ο Δήμος μας την εικόνα που έχει τους τελευταίους μήνες.

  • Ποια άλλα ζητήματα έχετε θέσει ως προτεραιότητα στο Δήμο σας; 

 

Είναι πεποίθηση μου ότι ο Δήμαρχος δεν θα βρει λύσεις από τον κλιματισμό και την άνεση του γραφείου του, αλλά βγαίνοντας στους δρόμους για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τα προβλήματα, να δώσει λύσεις και να αφουγκραστεί τον παλμό των δημοτών του. Στη γειτονιά, στο δρόμο, στα πάρκα, στην αγορά. Σε αυτό το πλαίσιο οι όποιοι σχεδιασμοί θα πρέπει να έχουν πάντοτε στο επίκεντρο το δημότη και τις ανάγκες του, αυτό είναι η προτεραιότητα μου.

Από τις πρώτες μέρες της εκλογής μου έθεσα ως στόχο να μειώσω την απόσταση που χώριζε τους δημότες από το δήμαρχο. Είμαι ένας απλός άνθρωπος, καθημερινός, ένας άνθρωπος της διπλανής πόρτας που θα ασχοληθεί με το δημότη για κάτι μικρό, αλλά την ίδια ώρα θα δώσω μάχη και για το πιο μεγάλο.

 

  • Στο χρονικό διάστημα των 11 μηνών που σας απομένουν  ποια πιστεύετε από τα πιο πάνω θα  μπορέσουν  να υλοποιηθούν και τι θα μείνει για την επόμενη δημαρχία; 

 

Όραμα μου είναι να καταστήσουμε την Αγλαντζιά σημείο αναφοράς για ολόκληρη την Κύπρο και προς αυτή την κατεύθυνση εργάζομαι καθημερινά.

Αυτό θα το πετύχουμε διατηρώντας το Δήμο σε τροχιά ανάπτυξης και εδραιώνοντας το στη συνείδηση των δημοτών μας και μη, ως ένα Δήμο σύγχρονο,  ευέλικτο, πράσινο και ασφαλή.

Έχω μπροστά μου ακόμα 11 μήνες μέχρι τις εκλογές του 2021 και μέσω σε αυτό το χρονικό πλαίσιο προγραμματίζονται αρκετά έργα που ήταν στους σχεδιασμούς το προηγούμενο διάστημα, όπως η στήριξη των βράχων, ξεκινώντας από την περιοχή του Πολιτιστικού Κέντρου “το σκαλί”, ο ποδηλατόδρομος που θα ενώνει την Αγλαντζιά με το Γέρι, η πεζοδρομοποίηση και ο εκσυγχρονισμός της Οδού Μακαρίου είναι μερικά από τα έργα που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των δημοτών μας.

 

  • Από τις αρχές Ιανουαρίου εφαρμόζεται στην Αγλαντζιά η  πολιτική του “Πληρώνω Όσα Πετώ”. Θέλετε να μας εξηγήσετε ποιοι είναι οι βασικοί πυλώνες αυτής της αρχής. 

 

Στην πράξη εφαρμόσαμε από την 1η Ιανουαρίου 2021 την Ευρωπαϊκή αρχή ”Ο Ρυπαίνων Πληρώνει”. Το πρόγραμμα Ολιστικής Διαχείρισης Αποβλήτων είναι μια ορθολογιστική μέθοδος διαχείρισης των αποβλήτων, που σε σκοπό έχει να συνδέσει την παραγωγή αποβλήτων με τη χρέωση για τα σκύβαλα.

Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος καταργείται το σταθερό ετήσιο τέλος  αποκομιδής σκυβάλων και πλέον ο κάθε δημότης χρεώνεται ΜΟΝΟ με τον όγκο των σκυβάλων που παράγει μέσω της αγοράς ειδικής προπληρωμένης μωβ σακούλας. Ο δημότης δηλαδή χρεώνεται μόνο για τα απόβλητα που δεν μπορεί να μειώσει, να επαναχρησιμοποιήσει, να κομποστοποιήσει ή να ανακυκλώσει. Είναι ένα δικαιότερο σύστημα φορολογίας, αφού ο κάθε ένας πληρώνει αυτά που πραγματικά πετάει.

 

  • Ήδη υπάρχουν  στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωνές δημοτών οι οποίοι διαμαρτύρονται γιατί θεωρούν υπερβολική την χρέωση των 2 ευρώ ή του 1,50 ευρώ τη μία για τις σακούλες των σκουπιδιών.  Τι έχετε να πείτε γι’ αυτό; 

 

Ασφαλώς και έχουν έρθει στην αντίληψη μας “φωνές” δημοτών μας για την τιμή της σακούλας, αλλά αυτό θεωρώ ότι οφείλεται είτε στην ελλειπή  ενημέρωση για το ότι πλέον έχει καταργηθεί το ετήσιο τέλος αποκομιδής σκυβάλων είτε στο ότι οι συγκεκριμένοι δημότες δεν έκαναν στο παρελθόν σε ικανοποιητικό βαθμό ανακύκλωση, με φυσικό επακόλουθο να τους προβληματίζει το κόστος. Αυτό που με προβληματίζει και είμαι κοντά στο να παρουσιάσω μια πρόταση είναι για τις οικογένειες με μικρά παιδιά που χρησιμοποιούν πάνες, οι οποίες είναι ο μεγαλύτερος όγκος από τα σκουπίδια τους. Ενδεικτικά να αναφέρω και τους αριθμούς της πιλοτικής περιοχής για την περίοδο Μαρτίου – Δεκεμβρίου 2020, παρατηρήθηκε μια μείωση 190 τόνων σκυβάλων, αυξήθηκε γύρω στα 40% η ανακύκλωση και το σημαντικότερο είναι ότι η μείωση των εξόδων ανά υποστατικό άγγιξε το 38%.

 

  • Σε επαφή που είχαμε με μαγαζάτορες της περιοχής , διαμαρτυρήθηκαν για τη χρέωση για τις μωβ σακούλες λέγοντάς μας ότι βγάζουν 4-5 σακούλες ημερησίως και αυτό είναι τελείως ασύμφορο για τις επιχειρήσεις τους. Μήπως θα έπρεπε να υπάρχουν άλλου είδους διευθετήσεις για μαγαζιά όπως υπεραγορές, εστιατόρια, φούρνοι κ.λ.π;

 

Η φιλοσοφία του Προγράμματος του “Πληρώνω Όσα Πετώ” αμέσως έχει προκαλέσει αντιδράσεις από επιχειρηματίες με αυξημένο όγκο σκυβάλων, αφού μετά τις επιπτώσεις από την πανδημία πλέον έχουν και τα επιπλέον έξοδα από τα σκύβαλα που προκύπτουν από το νέο μας πρόγραμμα. Αυτές οι αυξήσεις προβλημάτισαν την προηγούμενη συνεδρία της ολομέλειας του Δημοτικού Συμβουλίου και αποφασίστηκε όπως καταγραφούν οι ανάγκες της κάθε επιχείρησης και ο Δήμος στα πλαίσια της κοινωνικής του προσφοράς θα βοηθήσει με ένα αριθμό δωρεάν σακουλιών για να απαυλυνθεί όσο το δυνατόν αυτό το επιπρόσθετο κόστος. Να μην παραγκωνίζουμε όμως ότι οι δημότες στα προηγούμενα χρόνια επιβαρύνονταν αυτοί αυτά τα κόστη, αφού γίνει  διαμοιρασμός του εξόδου με μια οριζόντια χρέωση.

 

  • Έχουν δει το φως της δημοσιότητας εικόνες ντροπής από ασυνείδητους πολίτες που προκειμένου να αποφύγουν τις χρεώσεις πετούν τα σκουπίδια τους στο δάσος Αθαλάσσας ή σε άδεια οικόπεδα. Είναι εις γνώση σας το γεγονός αυτό; Έχει ο Δήμος την ικανότητα να πατάξει τέτοιου είδους φαινόμενα και πώς θα το διαχειριστείτε; 

 

Δεν θεωρώ σε καμιά περίπτωση ότι το πρόγραμμα αυτό έχει συμβάλει για να αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό αυτό το φαινόμενο, αφού είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλοι οι Δήμοι, είτε έχουν Pay As You Throw, είτε όχι.

 

Όλα είναι θέμα νοοτροπίας και αυτή την κακή νοοτροπία προσπαθούμε να πατάξουμε. Όπως θα γνωρίζετε,  ως Δήμος δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση σε ενημερώσεις και δράσεις, κυρίως στα σχολεία μας. Θα εκπλαγείτε πόσα πράγματα ξέρουν τα παιδάκια μας για την “Αίγλη”, για την ανακύκλωση και γενικά για τη φιλοσοφία ”Διαχωρίζω και Κερδίζω”.

Παράλληλα, όπως σας ανέφερα και πιο πάνω, 9 επιθεωρητές είναι σε συνεχή επιφυλακή και περιπολούν για να αποφεύγουμε δυσάρεστες για το Δήμο μας καταστάσεις ντροπής. Ευελπιστούμε όμως και στη συνεργασία με τους ευσυνείδητους δημότες, που είναι τα μάτια μας σε αρκετές περιοχές για να μας αναφέρουν το οτιδήποτε πληγώνει την καθαριότητα του Δήμου μας.

 

 

  • Ποιο είναι το όραμά σας για το μέλλον της Αγλαντζιάς; Θα είστε υποψήφιος ξανά για τη Δημαρχία το Δεκέμβριο του 2021; 

 

Όπως γνωρίζετε έχω εκλεγεί Δήμαρχος σε διαδικασία αναπληρωματικής εκλογής τον περασμένο Αύγουστο. Παράλληλα εκκρεμεί στη Βουλή και η συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πιστεύω ότι είναι λίγο πρόωρο να συζητάμε για τις δημοτικές εκλογές. Άλλωστε, μεσολαβεί άλλη εκλογική αναμέτρηση και αναφέρομαι στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου Μάιου. Στόχος μου είναι να φανώ αντάξιος των προσδοκιών των δημοτών της Αγλαντζιάς και να υλοποιήσω τις δεσμεύσεις που ανέλαβα. Σε αυτή την κατεύθυνση επικεντρώνομαι και την κατάλληλη στιγμή θα λάβω τις αποφάσεις μου.

  • Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους δημότες σας; 

 

Το μήνυμα μου προς τους δημότες είναι ότι παραμένω ένας από αυτούς. Είμαι στη διάθεση τους για να ακούσω οτιδήποτε πρόβλημα προκύπτει, ώστε να δοθούν, όπου είναι δυνατόν, οι απαραίτητες λύσεις ή ακόμα και εισηγήσεις που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα όλων μας.

 

Η Αγλαντζιά είναι μια σύγχρονη πόλη, έγιναν πολλά τα προηγούμενα χρόνια, όμως υπάρχουν ακόμη τα περιθώρια βελτίωσης σε μια σειρά από διάφορους τομείς. Προσωπικός μου στόχος είναι να καταστήσουμε την Αγλαντζιά πρότυπο Δήμο, σημείο αναφορά για ολόκληρη την Κύπρο. Δεν φοβούμαι να βάλω ψηλά τον πήχη. Μόνο όταν στοχεύεις ψηλά, πετυχαίνεις υψηλούς στόχους.

 

From: Maria NICOLAOU-PRODROMOU <mnicpro@gmail.com>
Sent: Monday, February 1, 2021 4:04 PM
To: paratiritis Φάνης Μακρίδης <paratiritis@hotmail.com>
Subject: Fwd: Συνέντευξη Δημάρχου Αγλαντζιάς

 

 

 

Share this post