ΟΓ.Γ. ΤΟΥ ΑΚΕΛ, ΑΝΤΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ, ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΥΣΗΣΕΣΧΕΣΗ ΜΕΤΙΣ ΜΟΝΑ∆ΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΣΦΑΛΤΟΥ : Τέσσερις ξεκάθαρες προτάσεις

ΟΓ.Γ. ΤΟΥ ΑΚΕΛ, ΑΝΤΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ, ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΥΣΗΣΕΣΧΕΣΗ ΜΕΤΙΣ ΜΟΝΑ∆ΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΣΦΑΛΤΟΥ : Τέσσερις ξεκάθαρες προτάσεις

Τέσσερις ξεκάθαρες προτάσεις καταθέτει ο Γενικός Γραμματέας Άντρος Κυπριανού, σε σχέση με το μείζον θέμα με τις μονάδες παραγωγής
ασφάλτου στο Δάλι. Ο κ. Κυπριανού στη συνέντευξή του καταθέτει τις εισηγήσεις του για όλα τα περιβαλλοντικά ζητήματα που απασχολούν τον τόπο κι αναφέρεται στις ενέργειες που έχουν γίνει από το κόμμα του για επίλυσή τους.
1Κλιματική αλλαγήκαι αντιμετώπιση
Το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη τις τελευταίες δεκαετίες, με τη σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας, ως
αποτέλεσμα της συγκέντρωσης τεραστίων ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, είναι απόλυτα συνδεδεμένο με την χωρίς όρια εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και την καπιταλιστική βιομηχανική ανάπτυξη. Η καταναλωτική κουλτούρα που συνοδεύει την αλόγιστη αυτή διαδικασία έχει οδηγήσει τον πλανήτη σε οριακόσημείο με εμφανή πλέον τα σημάδια των επιπτώσεων. Εάν θέλουμε πραγματικά να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή τότε χρειάζεται ένα πραγματικό πλάνο καθώς και η ανταπόκριση των πλούσιων χωρών της ΕΕ με διάθεση πόρων προς τις φτωχότερες χώρες έτσι ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτές τις αλλαγές. Όσον αφορά στον τόπο μας έχουμε καταθέσει προτάσεις με τις οποίες θα καταφέρουμε να μειώσουμε τις εκπομπές αέριων ρύπων όπως η στροφή στις ΑΠΕ, η χρήση μέσων  μαζικής μεταφοράς, η αλλαγή στον τρόπο  κατανάλωσης κλπ. Η θεμελιακή και οριστι κή λύση του σοβαρότατου προβλήματος  όμως θα επέλθει μόνο με τον τερματισμό  της αλόγιστης εκμετάλλευσης των φυσικών  πόρων για το κέρδος ενώ από την άλλη θα  επιτρέψει την δικαιότερη κατανομή του  παραγόμενου παγκόσμιου εισοδήματος .

2Μονάδες παραγωγής  ασφάλτου 

Η απόφαση της κυβέρνησης για μετακί νηση των πιο πάνω εργοστασίων από την  Λευκωσία έρχεται ως απάντηση στο αγώνα  και τις διαμαρτυρίες των κατοίκων τα τε λευταία χρόνια κάτι το οποίο μας είχε βρει  σύμφωνους και υποστηρικτές. Είμαστε γνώ στες του προβλήματος από το 2014 όπου  μετά από συνάντηση με τις ομάδες πρω τοβουλίας είχαμε αποστείλει επιστολή στα  αρμόδια υπουργεία με την οποία ζητούσαμε  να εξετασθεί άμεσα το θέμα μετακίνησης  τους, αλλά κυρίως να πραγματοποιηθεί  ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για το  πού θα μπορούν να μετακινηθούν όχι μό νο τα συγκεκριμένα εργοστάσια, αλλά και  γενικότερα τέτοιου είδους εγκαταστάσεις  βαριάς οχληρίας. 

Η απόφαση για μετακίνηση σε οποιαδή ποτε άλλη περιοχή δεν συνάδει με τα πιο  πάνω, γιατί δεν έχει πραγματοποιηθεί συνο λική μελέτη για τις προτεινόμενες περιοχές  ούτε γενικότερα κάποιος σχεδιασμός για  την Κύπρο. Αντί αυτού έχουν αποφασίσει  τις περιοχές και οι μελέτες καθώς και η δη μόσια διαβούλευση θα πραγματοποιηθούν  σε μετέπειτα στάδια όπως έχει λεχθεί από τους κυβερνώντες. Τέτοιες βεβιασμένες  αποφάσεις προκαλούν πάντα τα ίδια προ βλήματα. Οι κάτοικοι των περιοχών έχουν  οργανωθεί και αντιτίθενται στην πιο πάνω  απόφαση και εμείς στηρίζουμε τα δίκαια  αιτήματα τους. Η πρόταση μας έγκειται  στα εξής: 

  • Να ανασταλεί η λειτουργία των ερ γοστασίων στην Λευκωσία και να μη  μετακινηθούν σε άλλο χώρο μέχρι να  πραγματοποιηθούν όλοι οι σχεδιασμοί,  μελέτες επιπτώσεων και οτιδήποτε άλ λο προνοούν οι σχετικές νομοθεσίες. 
  •  Οποιαδήποτε πρόταση για χώρο με τακίνησης να τεθεί σε δημόσια δια βούλευση. 
  • Αν απαιτείται τότε μπορεί να γίνει ει σαγωγή ασφαλτικού για να καλυφθούν  οι ανάγκες του τόπου. 
  • Να υπάρξει συνολικός σχεδιασμός για  εξεύρεση χώρων σε όλες τις επαρχίες  όπου θα εγκαθίστανται αυτού του εί δους οι βιομηχανίες βαριάς οχληρίας. 

3Πράσινα σημεία 

ίναι φανερό ότι οι αρχικοί σχεδιασμοί  για τη διαχείριση των αποβλήτων δεν εφαρμόστηκαν στην πράξη. Δεν θα ήταν υπερβολικό να λεχθεί ότι ακριβώς λόγω της  ανεπάρκειας στη λειτουργία των πράσινων  σημείων, από το κλείσιμο των σκυβαλότοπων στον Κοτσιάτη και το Βατί και μετά,  ολόκληρη η Κύπρος έχει μετατραπεί σε ένα  απέραντο σκουπιδότοπο, παρουσιάζοντας  απαράδεκτη εικόνα. 

Οι διαπιστώσεις, δυστυχώς, σε σχέση με  το εν λόγω θέμα παραμένουν -όπως και τα  τελευταία χρόνια- οι ίδιες. Ενδεικτικά, αναφέρω ότι στη Λευκωσία λειτουργεί μόλις  ένα πράσινο σημείο, το οποίο καλείται να  εξυπηρετήσει τις ανάγκες 250.000 πολι τών, στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου  δεν υπάρχει πράσινο σημείο, ενώ οι ορει νές κοινότητες είναι στην ουσία εντελώς  αποκλεισμένες από τα πράσινα σημεία. Ο  αριθμός των πράσινων σημείων είναι εξαι ρετικά ανεπαρκής, αφού από τα 68 που  προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός, σήμερα  λειτουργούν μόλις 23. Πλείστα από αυτά  δε βρίσκονται κοντά στα αστικά κέντρα,  με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολα προ σβάσιμα από τους πολίτες. Έχουμε ζητήσει  από τον κ. Καδή να καταθέσει στη Βουλή  εντός των επόμενων ημερών οδικό χάρτη,  με συγκεκριμένα και ρεαλιστικά χρονοδι αγράμματα για την υλοποίηση των σχεδι ασμών για τα Πράσινα Σημεία. 

4Ακάμας  και Natura 

Από την πρώτη στιγμή δημοσίευσης του  σχεδίου για το Εθνικό Πάρκο του ΑΚΑΜΑ  είχαμε εκφράσει τις διαφωνίες μας και  τούτο γιατί αφορά μόνο την κρατική γη,  άρα το αιώνιο πρόβλημα των ιδιωτικών  περιοχών, στο οποίο αναφέρεστε πιο πάνω,  οι οποίες όμως πρέπει να διευκρινίσουμε  ότι εντάσσονται στο δίκτυο ΦΥΣΗ 2000,  παραμένει ανοικτό. 

Το θέμα των ιδιοκτησιών ήταν και είναι  ένα από τα μεγαλύτερα θέματα που καθυ στερεί τη σωστή διαχείριση του ΑΚΑΜΑ.  Ζητούμε να αναθεωρηθούν προηγούμενες  αποφάσεις που προνοούν είτε ανταλλαγή  γης είτε μεταφορά συντελεστή δόμησης. 

Εκτός όμως των πιο πάνω ζητημάτων, για  να μπορέσουμε να μιλήσουμε για εθνικό δα σικό πάρκο ΑΚΑΜΑ, οφείλει η κυβέρνηση  

να προχωρήσει με την άρση των αυθαιρε σιών εντός του ΑΚΑΜΑ και να εκδώσει τα  διατάγματα για τα διαχειριστικά σχέδια τα  οποία υπάρχουν για τον Ακάμα, έτσι ώστε  να αποκτήσουν νομική υπόσταση. Επιπρόσθετα πρέπει επειγόντως να πραγ ματοποιηθεί σωρευτική μελέτη επιπτώσε ων. Ο κατακερματισμός του ΑΚΑΜΑ με  διαφορετικά τοπικά σχέδια και ξεχωριστό  σχέδιο για την κρατική γη δεν παρουσιάζει  τις πραγματικές επιπτώσεις στην περιοχή. Τελευταίο αλλά το ίδιο σημαντικό με τα  πιο πάνω είναι να υπάρξει σχεδιασμός για  τις κοινότητες που να περιλαμβάνει έργα  ανάδειξης της παραδοσιακής πολιτιστικής  και φυσικής ιδιαιτερότητας και ομορφιάς  των κοινοτήτων αυτής της ξεχωριστής πε ριοχής. 

5Πράσινο ταμείο  και τρόποι ενίσχυσης 

Το 2018 είχαμε καταθέσει πρόταση στην  επιτροπή περιβάλλοντος της βουλής προς  το ΥΠΟΙΚ για δημιουργία πράσινου ταμεί ου στο οποίο να μπαίνουν οι εισπράξεις  από τη χρέωση πλαστικών σακούλων και  να είναι καταγραμμένοι οι πωλητές ώστε  να είναι ελεγχόμενο το σύστημα. 

Αυτό έγινε μετά από την ενημέρωση για  την εφαρμογή της νομοθεσίας και την επι βεβαίωση από μέρους των αρμοδίων ότι  παρατηρούνται πολλά φαινόμενα αισχρο κέρδειας και επιβεβαιώθηκε όντως η δυ σκολία ελέγχου σε μικροπωλητές. 

Σύμφωνα με το νόμο, το 50% των εσό δων που εισπράττουν οι υπεραγορές από  την πώληση σακουλών θα έπρεπε να διοχε τεύεται στη χορήγηση επαναχρησιμοποιού μενων σακουλών ενώ, το υπόλοιπο 50% θα  έπρεπε να δαπανείται για περιβαλλοντικές  εκδηλώσεις. 

Το υπουργείο Οικονομικών δεν έδωσε  ποτέ ξεκάθαρη απάντηση για το πιο πάνω. 

Share this post