Νεοκλής Συλικιώτης: Θα παραμείνει μάχιμος

Νεοκλής Συλικιώτης: Θα παραμείνει μάχιμος

Παρόλο που ο Νεοκλής Συλικιώτης ήταν ένας από τους πιο δραστήριους ευρωβουλευτές της τελευταίας πενταετίας, ωστόσο δεν έχει επανεκλεγεί. Όμως, ο ίδιος δηλώνει μάχιμος και θα επιδιώξει να συνεχίσει το έργο του για τα θέματα που τόσο έχει παλέψει στα έδρανα της Ευρωβουλής. Ο κύριος Συλικιώτης μίλησε στην ΠΑ.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα κατά τη θητεία σας στο Ευρωκοινοβούλιο ήσασταν ο πιο δραστήριος από τους έξι ευρωβουλευτές της Κύπρου και έκτος από τους 52 ευρωβουλευτές της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς. Σας απογοητεύει το γεγονός ότι δεν έχετε επανεκλεγεί;

«Νομίζω πως αυτό που έπρεπε να κάνω κατά τη θητεία μου, το έκανα. Όμως, θεωρώ πως στην Κύπρο δεν δίνεται και τόση σημασία στο τι κάνεις. Δίνουν περισσότερη σημασία στις ατάκες…Προσπάθησα να κάνω όσο καλύτερα γίνεται τη δουλειά μου, από τη στιγμή που πλέον τα περισσότερα θέματα αποφασίζονται στην ΕΕ.  Ουσιαστικά το σύστημα αξιολογεί την επιρροή που ασκεί ο κάθε Ευρωβουλευτής στην διαμόρφωση των πολιτικών θέσεων του Ευρωκοινοβουλίου με την συγγραφή νομοθετικών εκθέσεων και γνωμοδοτήσεων αλλά και με την συνδιαμόρφωση εκθέσεων και γνωμοδοτήσεων ως σκιώδης εισηγητής. Επίσης αξιολογείται η δράση του Ευρωβουλευτή στα διάφορα αξιώματα που κατέχει όπως π.χ. η συμμετοχή στο προεδρείο των πολιτικών ομάδων, στο προεδρείο των διαφόρων επιτροπών και αντιπροσωπειών του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς και η συμμετοχή στις συντονιστικές ομάδες των επιτροπών».

Πώς αποτιμάτε την πρώτη σας θητεία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

Μία θητεία 5 χρόνων στο Ευρωκοινοβούλιο φέρνει μαζί της πολλές εμπειρίες ιδιαίτερα λόγω της θέσης του Αντιπροέδρου και του συντονιστή στα θέματα ενέργειας, βιομηχανίας και έρευνας που μου εμπιστεύτηκε η ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς. Με σκληρή δουλειά επιτύχαμε αρκετά. Μαζί με την ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς που είναι ο πιο σταθερός σύμμαχος του κυπριακού λαού πετύχαμε με δική μας πρωτοβουλία να υιοθετηθούν σημαντικά ψηφίσματα που καταγγέλλουν τις παραβιάσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και αυξήσαμε το κονδύλι που δίνεται στη ΔΕΑ για τους αγνοούμενους μας. Επίσης εντάξαμε στην έκθεση προόδου της Τουρκίας σημαντικές αναφορές όσον αφορά τις κυπρογενείς τις υποχρεώσεις και την ανάγκη να στηρίξει την λύση του Κυπριακού στη βάση της ΔΔΟ.

Share this post