ΜΑΡΙΟΣ ΚΑΡΟΓΙΑΝ-ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΜΑΡΙΟΣ ΚΑΡΟΓΙΑΝ-ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΠΑ, ΜΑΡΙΟΣ ΚΑΡΟΓΙΑΝ, ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Προτείνει λύση για τα εργοστάσια ασφάλτου

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες  οι τοποθετήσεις του πρόεδρου της Δημοκρατικής Παράταξης, Μάριου Καρογιάν.

Μιλώντας για τα καίρια ζητήματα που θέσαμε, τόνισε την ανάγκη να υιοθετηθεί η νέα Ευρωπαϊκής Συμφωνία “new green deal”, τη δημιουργία περισσότερων «πράσινων σημείων», ενώ τάχθηκε υπέρ ενός μέτρου αντιπαροχής για τους κατόχους περιουσιών σε περιοχές Natura.  Σε ό,τι αφορά το θέμα με τις μονάδες ασφαλτικού, είπε πως υπάρχει λύση στο πρόβλημα με την παραμονή των εν λόγω εργοστασίων στην περιοχή.

«…θα πρέπει να αναβαθμιστούν και να λειτουργούν στην βάση των ευρωπαϊκών προδιαγραφών» είπε μεταξύ άλλων και μάλιστα έδωσε
και παράδειγμα.

1 Κλιματική αλλαγή και αντιμετώπιση

Είναι γεγονός, ότι η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει αρνητικά τον ατμοσφαιρικό αέρα, το έδαφος και τα νερά, έχουμε διαταραχή του οικοσυστήματος. Το πλάνο της Δημοκρατικής Παράταξης για την αντιμετώπιση της διαταραχής του οικοσυστήματος, είναι η εφαρμογή της νέας Ευρωπαϊκής Συμφωνίας “new green deal”, όπου πλέον παρουσιάζεται ως οδικός χάρτης για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Η Δημοκρατική Παράταξη έχει αναπτύξει και εκπονήσει το περιεχόμενο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, το οποίο
αποτυπώνεται στην “Κυπριακή Ευρωπαϊκή Συμφωνία“, η οποία βασίζεται στην φιλοσοφία της “Ευρωπαϊκής Συμφωνίας“ με τους ακόλουθους στόχους:

μηδενικές καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050-,η οικονομική ανάπτυξη να είναι αποσυνδεδεμένη από την υπερχρήση των πόρων¬κανένας άνθρωπος και καμιά περιοχή  να μην μένει στο περιθώριο¬

Η Δημοκρατική Παράταξη έχει επίσης ενσωματώσει στην στρατηγική της, εννοιολογικά και την επανένωση του ενιαίου οικοσυστήματος της Πατρίδας μας.

2 Μονάδες παραγωγής ασφάλτου

Η Δημοκρατική Παράταξη είναι υπέρ της διατήρησης και ανάπτυξης των εργοστασίων παραγωγής ασφάλτου, τα οποία θα πρέπει να αναβαθμιστούν και να λειτουργούν στην βάση των ευρωπαϊκών προδιαγραφών.
Ο ξεσηκωμός και οι αντιδράσεις των κατοίκων είναι πέραν για πέραν κατανοητοί. Μας θυμίζουν τις αντιδράσεις κατοίκων και κοινοτήτων, όπου θα γινόταν εγκατάσταση των βιολογικών σταθμών. Με την κατασκευή και λειτουργία των στη βάση “κυπριακών“ πρότυπων, όχι μόνο δεν επιλύθηκε το πρόβλημα αποτροπής της ρύπανσης των εδαφών και υδροφόρων στρωμάτων, τουναντίον είχαμε επιδείνωση του προβλήματος…
Με την κατασκευή και λειτουργία των βιολογικών σταθμών με ευρωπαϊκές προδιαγραφές, διαπιστώνουμε εδώ και αρκετό καιρό, ότι το παραγόμενο ανακυκλωμένο νερό έγινε σημείο “τριβής“, το ποιος και πόσες ποσότητες επιθυμεί να αξιοποιήσει… για τις αρδευτικές του καλλιέργειες. Επισημαίνεται δε, ότι το ανακυκλωμένο νερό έχει ενσωματωθεί στο υδατικό μας ισοζύγιο με μια ετήσια ποσότητα άνω των 25 εκ. m³.
Με την παραπάνω προσέγγιση, δηλώνουμε ξεκάθαρα υπέρ στην παραγωγή ασφάλτου, αφού εκτός από την ασφαλτική μαστίχα (απόσταγμα πετρελαίου), όλα τα άλλα απαιτούμενα υλικά (χαλίκια, άμμος) εξορύσσονται και επεξεργάζονται στην Πατρίδα μας, που συνεπάγεται απεξάρτηση από εισαγόμενα υλικά, διατήρηση θέσεων εργασίας.

3 Πράσινα σημεία

Η Δημοκρατική Παράταξη στηρίζει την δημιουργία περισσότερων μικρών Πράσινων Σημείων στους δήμους, όπου θα μπορεί π.χ. ο κάτοικος του Βόρειου Πόλου να μην απαιτείται να διανύσει 10 χιλιόμετρα για να παραδώσει μια παλιό πολυθρόνα. Το ερώτημα που απαιτείται να απαντηθεί, είναι τι απογίνονται τα ογκώδη, κλαδέματα, ειδικά απόβλητα μετά την αποθήκευση των στα πράσινα σημεία; Η πρότασή μας είναι η εγκατάσταση ενός κλιβάνου ψηλών προδιαγραφών, όπου θα γίνεται καύσης των υπολειμμάτων με την προοπτική παραγωγής ενέργειας (waste to energy).

4 Ακάμας και Natura

Η Δημοκρατική Παράταξη είναι υπέρμαχος στην στήριξη των ορεινών- ημιορεινών και κοινοτήτων του Ακάμα. Είμαστε της άποψης, ότι ο άνθρωπος μπορεί να συμβιώσει με την κυπριακή μας χλωρίδα και πανίδα. Και για να υπάρξει μια διατήρηση και ανάπτυξη του πληθυσμού στις κοινότητές μας, ναι θα πρέπει να εφαρμοστούν “χθες“ οικονομικά μέτρα στήριξης, όπως το μέτρο αντιπαροχής.

5 Πράσινο ταμείο και τρόποι ενίσχυσης

Η Δημοκρατική Παράταξη είναι κάθετη ενάντια στην δημιουργία ενός «πράσινου ταμείου», αφού μέχρι σήμερα δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την προσφορά αρκετών κέντρων μελετών και περιβαλλοντικών οργανώσεων. Η βιομηχανοποίηση των λέξεων “ενημέρωση και ευαισθητοποίηση“  είναι αναχρονιστική και ανασταλτική στην ανάπτυξη μιας περιβαλλοντικής πολιτικής. Θα πρέπει άμεσα να απαντηθεί το ερώτημα, το πως στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) βρίσκονται τα ίδια πρόσωπα, εδώ και είκοσι χρόνια στις θέσεις προέδρων, διευθυντών κλπ. Ένα απλό παράδειγμα ως ανασταλτικός παράγοντας είναι η μη απαίτηση των περιβαλλοντικών οργανώσεων η εφαρμογή του “εγγυοδοτικού αντίτιμου μιας χρήσης συσκευασιών“, όπου “αναγκάζεται“ ο καταναλωτής να επιστρέψει την κενή μπουκάλα στο σουπερμάρκετ για να παραλάβει το χρηματικό αντίτιμο. Τουναντίον προωθούν κοχύλια, ανακυκλώψαρα, εγγυοδοτικές μηχανές ανακύκλωσης, υπέργειους και εμβυθυσμένους κάδους ανακύκλωσης, τα οποία συστήματα δημιουργούν εστίες ρύπανσης πέριξ των.

6 Περί ανανέωσηςτης Βουλής

Η Δημοκρατική Παράταξη είναι υπέρ της ανανέωσης των μελών της βουλής των αντιπροσώπων, αφού συμβαδίζει με την φιλοσοφία της αειφόρου ανάπτυξης. Θα μπορούσαμε να το παρομοιάσουμε μεταφορικά αναφορικά με την επιτρεπόμενη ποσότητα άντλησης νερού, η οποία θα πρέπει να αντιστοιχεί στην ανανεώσιμη ποσότητα από νέα βροχόπτωση, έτσι ώστε να αποτρέπεται ο κίνδυνος της υπεράντλησης!!! Για αυτό το ψηφοδέλτιο της ΔΗΠΑ είναι ανανεωμένο και ηλικιακά…

7 Η απαξίωσης της πολιτικής σκηνής από τον κόσμο

Η Δημοκρατική Παράταξη είναι υπέρ της ενσωμάτωσης των νεαρών γυναικών και ανδρών, των αλλοδαπών και άλλων θρησκειών στο γίγνεσθαι και στην ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής- πολυπολιτισμικής κοινωνίας. Με την εφαρμογή της διαφάνειας σε ολόκληρη την κοινωνία μας, θα καταφέρουμε να αποτρέψουμε την αδιαφορία και να την αντιστρέψουμε σε μια δυναμική δημιουργική κοινωνία. Επομένως ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ παντού και πάντοτε!!!

Share this post