Επενδύει στους νέους ο Επίτροπος Εθελοντισμού

Επενδύει στους νέους ο Επίτροπος Εθελοντισμού

Η Κύπρος έχει αναγνωριστεί από τη Βρυξέλες και από αρμόδιους επιτρόπους ως ένα κράτος το οποίο εφαρμόζει ένα από τα πιο σύγχρονα πλαίσια εθελοντισμού, ενεργού πολίτη και ΜΚΟ. Μάλιστα είναι η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διαθέτει αξιωματούχο που να ασχολείται με θέματα εθελοντισμού, ενεργού πολίτη και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Και ασφαλώς ο Επίτροπος Εθελοντισμού, Γιάννης Γιαννάκη έχει συμβάλει στα μέγιστα για αυτές τις εκσυγχρονίσεις. Ο ρόλος του Γραφείου Εθελοντισμού σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκη, «είναι να εφαρμόσει πολιτικές εκσυγχρονισμού στους πιο πάνω τομείς. Το Γραφείο Εθελοντισμού έχει 6300 οργανώσεις στην Κύπρο, αριθμός που αναδεικνύει το πρόβλημα σε συνδυασμό με την αναλογία πληθυσμού».

Τι αλλάζει σε ότι αφορά το νομοθετικό πλαίσιο;

«Το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο δεν ήταν αρκετά ικανοποιητικό ώστε να διασφαλίσει τη διαφάνεια κυρίως στη διοίκηση των οργανώσεων. Για το λόγο αυτό το Γραφείο Εθελοντισμού έχει τροποποιήσει τη νομοθεσία Περί Σωματείων, Ιδρυμάτων και Λεσχών , η οποία προνοεί οικονομικό απολογισμό κάθε χρόνο για όλους, σύσταση γενικής συνέλευσης, στοιχεία επικοινωνίας κάθε οργάνωσης, μελών και συμβουλίου. Με την τροποποίηση της εν λόγω νομοθεσίας, καταργούνται επίσης οι λέσχες οι οποίες βάσει νόμου δεν συνάδουν με το σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας των οργανώσεων. Επίσης η Βουλή συζητεί το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά τις φιλανθρωπικές οργανώσεις. Επίσης, τώρα συζητούμε τι είναι εθελοντικές οργανώσεις και τι καθορίζει και πιστοποιεί μια φιλανθρωπική οργάνωση, έτσι ώστε να τους προσδώσει αξιοπιστία. Σήμερα έχουμε 6 χιλιάδες εθελοντικές οργανώσεις, κάτι που δεν δικαιολογείται για το μέγεθος της Κύπρου. Νομίζω πως η νομοθεσία θα βοηθήσει να ξεκαθαρίσουν όλα αυτά»

Σας βλέπουμε πολύ κοντά στους νέους μας και στα σχολεία.

«Πιστεύουμε στους νέους γι’ αυτό και προσπαθούμε με διάφορους τρόπους να δημιουργήσουμε ενεργούς πολίτες. Θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα ο πολίτης να έχει λόγο και γι’ αυτό είμαστε η μόνη χώρα που το κάνει. Προσπαθούμε με το άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, όπου οι μαθητές μπορούν να παρακολουθήσουν μια συνεδρία του Υπουργικού και να υποβάλλουν ερωτήσεις και με πολλές άλλες δραστηριότητες. Είναι σημαντικό να δίνει σωστές βάσεις από νωρίς. Το Γραφείο Εθελοντισμού σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, έχει εγκρίνει σχετικό εγχειρίδιο με βιωματικές καλές πρακτικές, το οποίο έχει δοθεί σε όλες τις σχολικές μονάδες και δίνει την ευκαιρία στους εκπαιδευτικούς να εφαρμόσουν δράσεις εθελοντισμού στα σχολεία. Παράλληλα σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο, πλέον ο εθελοντισμός αναγνωρίζεται ως δεξιότητα και γνώση».

 

Πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα των τσαρλατάνων εθελοντών;

«Ο Περί Εράνων Νόμος έχει γίνει πάρα πολύ αυστηρός και πλέον έχει ξεκαθαρίσει το καθεστώς και τη νομοθεσία. Πλέον δικαίωμα άδειας παραχώρησης εράνων έχουν δυο φορείς. Οι κατά τόπο Έπαρχοι εάν πρόκειται για επαρχίες και η Αρχή Αδειών που ανήκει στο Υπουργείο Εσωτερικών, εάν οι έρανοι είναι παγκύπριοι. Με αυτή τη διαδικασία, παρατηρείται μείωση στην εκμετάλλευση πολιτών που πλέον έχουν μάθει και ζητούν τις άδειες. Η μεγαλύτερη παρανομία είναι η χρήση παιδιών ως όχημα των τσαρλατάνων, αφού οι ανήλικοι απαγορεύεται να είναι επαίτες. Οι καταγγελίες βοηθούν στη μείωση της επαιτείας και την περίοδο των Χριστουγέννων έγιναν αρκετές. Οι έρανοι που είναι εγκεκριμένοι βρίσκονται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών και του Γραφείου μου και οι πολίτες όταν διαπιστώσουν παρανομίες πρέπει να τις καταγγέλλουν. Πρέπει να σημειώσω ότι δεν μπορεί να διασφαλιστεί πως τα χρήματα που περισυλλέγονται μέσω του Διαδικτύου θα πάνε στον εθελοντισμό».

 

Έχουμε δει και το θεσμό «Το σπίτι του εθελοντή». Έχει πετύχει η προσπάθεια;

«Πρόκειται για μια νέα πολιτική. Ουσιαστικά στηρίζουμε οργανώσεις οι οποίες δεν έχουμε δικό τους οίκημα. Το Γραφείο Εθελοντισμού παρέχει δωρεάν στέγαση καθώς και όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, όπως γραφεία και αίθουσες συνεδριάσεων και εκδηλώσεων. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο οικήματα σε Λάρνακα και Λευκωσία, ενώ στις αρχές του 2019 αναμένεται η δημιουργία του τρίτου Σπιτιού του Εθελοντή στο Τρόοδος, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει μικρό αριθμό ατόμων για διαμονή το βράδυ. Παράλληλα σε συνεργασία με τη CYTA, το Γραφείο Εθελοντισμού δημιούργησε την ηλεκτρονική πλατφόρμα www.prosfero.com.cy. Στην πλατφόρμα αυτή, οι οργανώσεις μπορούν να γίνουν μέλη και να αναρτούν τις δράσεις τους, φωτογραφικό υλικό και ανακοινώσεις τους. Αυτή τη στιγμή η ιστοσελίδα φιλοξενεί συνολικά 90 οργανώσεις».

Ποια είναι τα τρία έγγραφα που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο πρόσφατα;

«Πρόκειται για τη διακήρυξη για τις ευθύνες και δικαιώματα των εθελοντών, την κάρτα Ενεργού Πολίτη και το έγγραφο Πολιτικής της Κοινωνίας των Πολιτών. Για την εφαρμογή των τριών αυτών εγγράφων, είχε συσταθεί μια επιτροπή από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις».

Έχετε αναλάβει ρόλο και στην ευημερία των ζώων;

«Υπήρχαν κενά και αδυναμίες στο χειρισμό του θέματος και μετά από εισηγήσεις έχει αναλάβει το συντονισμό. Την ολοκληρωμένη πολιτική της ευημερίας των ζώων θα την αναλάβουν πλέον και οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, οι οποίες και θα ενισχυθούν. Γίνονται προσπάθεια να στηριχθούν και οι φιλοζωικές οργανώσεις, οι οποίες για πρώτη φορά μετά από χρόνια έχουν λάβει αυξημένη επιχορήγηση από το κράτος. Χρειάζεται περισσότερο διείσδυση και ως κοινωνία να δείχνουμε ευαισθησίες. Τίποτα δεν μπορεί να πετύχει εάν η πολιτεία και η κοινωνία των πολιτών δεν συνεργαστούν. Τώρα βρισκόμαστε στη διαδικασία εναρμόνισης νέων και υφιστάμενων νομοθεσιών για θέματα ευημερίας των ζώων, είτε αυτό αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, είτε το Υπουργείο Εσωτερικών είτε το Υπουργείο Γεωργίας».

Share this post