ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΓΙΩΡΚΑΤΖΗ:

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΓΙΩΡΚΑΤΖΗ:

«Έχουμε δικαίωμα να νιώσουμε περήφανοι»

 

Ο Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης μάς παραχώρησε τη συνέντευξη στον απόηχο της σκυροδέτησης της γέφυρας της Πλατείας Ελευθερίας. «Σ’ αυτή τη φάση έχουμε κάθε δικαίωμα ως Λευκωσιάτες να νιώσουμε περήφανοι και χαρούμενοι. Μπαίνουμε στην τελική ευθεία», μας λέει αισιόδοξα.

Ανοίγει τα χαρτιά του Δήμου Λευκωσίας στην «Πράσινη Ασπίδα» και μιλάει για τα υφιστάμενα αναπτυξιακά έργα και τους στόχους για το 2016. Παράλληλα τοποθετείται για τα διάφορα προβλήματα του Δήμου, όπως αυτό του Κοτσιάτη και γενικότερα της διαχείρισης των σκυβάλων στον τόπο.

Συνέντευξη στον Παύλο Νεοφύτου

Ο σκυβαλότοπος Κοτσιάτη γεμίζει επικίνδυνα και η Λευκωσία, όπως τόνισε πρόσφατα ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος, κινδυνεύει να βρωμίσει. Ως Δήμος-διαχειριστής του Κοτσιάτη τι πρέπει να γίνει κατά τη γνώμη σας προκειμένου να δοθούν λύσεις στο καυτό θέμα της διαχείρισης των σκυβάλων;

Ο Δήμος Λευκωσίας είναι διαχειριστής του σκυβαλότοπου Κοτσιάτη και είναι αλήθεια ότι ο χώρος ήδη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα επάρκειας. Για την κρισιμότητα της κατάστασης, όσον αφορά την προβληματική επάρκεια του σκυβαλότοπου Κοτσιάτη, τη μη υλοποίηση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για εκχώρηση της διαχείρισης του Κοτσιάτη στο Συμβούλιο ΟΕΔΑ Λευκωσίας, αλλά και για τη μη εξεύρεση τρόπου να αποπληρώνονται οι οφειλές δήμων και κοινοτήτων προς το Δήμο μας, έχουμε ήδη γνωστοποιήσει σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς την απόφασή μας, από 1η Ιανουαρίου 2016, ο Δήμος Λευκωσίας θα παύσει από διαχειριστής του. Το θέμα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των αποβλήτων εξελίσσεται πλέον σε μια από τις σοβαρότερες προκλήσεις για το κράτος και τις τοπικές Αρχές ένεκα των περιβαλλοντικών, οικονομικών και κοινωνικών του προεκτάσεων. Οι εμπειρίες μας από τη λειτουργία της μονάδας ΟΕΔΑ Κόσιης και η κατακόρυφη αύξηση του κόστους διαχείρισης που έχουν να επωμιστούν οι τοπικές Αρχές (το οποίο θα μετακυλιστεί στους δημότες), δεικνύει ότι οι μονάδες αυτές θα πρέπει να αποτελέσουν μόνο ένα μέρος της εθνικής στρατηγικής για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και θα πρέπει τάχιστα να ενισχυθούν τα προγράμματα ευαισθητοποίησης του κοινού, πρόληψης και διαλογής στην πηγή τα οποία θα λειτουργούν συνεργιστικά με τις μονάδες. Για την επίτευξη μιας βιώσιμης ολοκληρωμένης διαχείρισης των αποβλήτων, βασική αρχή και πυλώνας δράσης θα πρέπει να είναι η πρόληψη και η μείωση παραγωγής αποβλήτων τόσο μέσα από τη χρήση νέων τεχνολογικών μεθόδων όσο και αλλαγών στις κοινωνικές συμπεριφορές και νοοτροπίες, μέσω της ανάπτυξης περιβαλλοντικής κουλτούρας. Είναι πλέον αποδεκτό ότι οι πολιτικές διαχείρισης των απορριμμάτων δεν είναι μόνο αντικείμενο μιας τεχνικής διαδικασίας αλλά και κοινωνικής πολιτικής. Στόχος θα πρέπει να είναι να οδηγηθούμε μεσοπρόθεσμα στη λύση του προβλήματος των αποβλήτων με το μικρότερο δυνατό κόστος και τη βέλτιστη περιβαλλοντική και κοινωνική απόδοση.

Πώς προχωρά το θέμα της Πλατείας Ελευθερίας;

Την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου, εκτελέστηκε η πιο καθοριστική φάση υλοποίησης του Έργου Ανάπλασης της Πλατείας Ελευθερίας. Η σκυροδέτηση της γέφυρας της Πλατείας Ελευθερίας μας έφερε ακόμη πιο κοντά στην ολοκλήρωση αυτού του πολύ σημαντικού και πολυαναμενόμενου έργου στο κέντρο της Πρωτεύουσας. Παρά τις περιπλοκές και προβλήματα που συναντήσαμε σ’ αυτή την πορεία, νομίζω ότι σ’ αυτή τη φάση έχουμε κάθε δικαίωμα ως Λευκωσιάτες να νιώσουμε περήφανοι και χαρούμενοι. Μπαίνουμε στην τελική ευθεία. Το έργο υλοποιείται με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς.

Ποιοι οι στόχοι του Δήμου για το 2016 με βάση και τον Προϋπολογισμό;

Ο προϋπολογισμός μας για το 2016 έχει στόχο να καλύψει τέσσερις πολύ σημαντικούς πυλώνες που αφορούν την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών, κρίσιμων για την καθημερινότητα της πόλης και των κατοίκων της.

 • Την καθαριότητα της πόλης και τη δημιουργία πράσινου σημείου

 • Την ασφάλεια και υγεία των δημοτών, δηλαδή υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων, τη δημιουργία πεζοδρομίων και την εφαρμογή του Ολοκληρωμένου σχεδίου κινητικότητας της Λευκωσίας

 • Τη βελτίωση και συντήρηση του πρασίνου

 • Την προσφορά κοινωνικών υπηρεσιών

Επιπλέον με τον φετινό μας προϋπολογισμό στοχεύουμε να υπηρετήσουμε το «Σύμφωνο των Δημάρχων», μια φιλόδοξη πρωτοβουλία που εμπλέκει Ευρωπαϊκά αστικά κέντρα και πόλεις στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγή, για ενεργειακή πολιτική με τις ακόλουθες δράσεις:

 • Αλλαγή λαμπτήρων οδικού φωτισμού, αντικατάσταση φωτιστικών πεζοδρόμων και φωτιστικών χώρων στάθμευσης Λήδρας Αριάδνης με LED

 • Αγορά 13 μικρών λεωφορείων (Euro 6, οχήματα με χαμηλότερα επίπεδα εκπομπών), για την εξυπηρέτηση του ιστορικού κέντρου της Λευκωσίας και τη σύνδεση του με το αστικό κέντρο έξω από τα τείχη

 • Νέο Δημοτικό μέγαρο – κτίριο με χαμηλή κατανάλωσης ενέργειας

 • Φύτευση δέντρων

DIMOS-LEUKOSIAS

Ποια είναι τα υφιστάμενα αναπτυξιακά έργα, σε ποιο στάδιο βρίσκονται και ποια άλλα προγραμματίζονται και περιλαμβάνονται στα διαρθρωτικά ταμεία;

Ο Δήμος Λευκωσίας την τελευταία τριετία, παρά την πρωτόγνωρη οικονομική κρίση, δεν έχει σταματήσει να υλοποιεί έργα αλλά και να σχεδιάζει έργα για το μέλλον. Μια βόλτα στην πόλη μας είναι αρκετή για να εντοπίσετε πολλά από τα εργοτάξια μας, στα οποία όλο το προσωπικό του Δήμου αλλά και εργολάβοι εργάζονται πυρετωδώς για την ολοκλήρωση μικρών αλλά και μεγαλύτερων έργων. Στην εντός των τειχών πόλη συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι εργασίες ολοκλήρωσης του νέου Δημαρχείου Λευκωσίας και σύντομα ολοκληρώνονται τα έργα ανάπλασης από την Πύλη Αμμοχώστου (περιοχή Τακτ-Ελ-Καλέ), την περιοχή του παλιού Δημαρχείου μέχρι την Πύλη Πάφου – σχεδόν ολόκληρη την παλιά πόλη αν το σκεφτεί κανείς. Παράλληλα έχουμε διεκδικήσει και εξασφαλίσει σημαντικούς πόρους για τη βελτίωση οδών και κατασκευή πεζοδρομίων σε διάφορες γειτονιές της πόλης με βάση τις πρόνοιες του Άρθρου 17 της Περί Ρυθμίσεως οδών και Οικοδομών Νομοθεσία. Σήμερα γίνονται εργασίες που αφορούν το Συμβόλαιο 8 στην περιοχή της Παλλουριώτισσας ενώ σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν ανάλογα έργα στον Άγιο Ανδρέα, το Καϊμακλί και τους Αγίους Ομολογητές. Εκτιμούμε ότι μέσα στην επόμενη διετία ένας μεγάλος αριθμός δρόμων, πέραν των 50, θα αλλάξουν όψη και μαζί με αυτή την αλλαγή αναμένουμε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των δημοτών που κατοικούν εκεί. Τα έργα αυτά έχουν προϋπολογισθεί στα €16 εκ. Όσο αφορά τα έργα που προγραμματίζονται θεωρώ ότι ο σωστός σχεδιασμός, η στενή συνεργασία που είχαμε με τους Υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών, Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και Παιδείας και Πολιτισμού, η θέληση, η επιμονή και η αποφασιστικότητα μας τα τελευταία τρία χρόνια απέδωσαν καρπούς. Η συλλογική αυτή δουλειά αναγνωρίστηκε από το Κράτος με αποτέλεσμα τα έργα που ο Δήμος Λευκωσίας ωρίμασε για τη νέα προγραμματική περίοδο χρηματοδότησης από Ευρωπαϊκά ταμεία, αλλά και πολλά άλλα να περιλαμβάνονται στις επίσημες αναπτυξιακές εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, με συγκεκριμένη χρηματοδότηση και χρονοδιαγράμματα.

Μπορείτε να μας πείτε μερικά από αυτά τα έργα;

 • Η εφαρμογή του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Κινητικότητας της Λευκωσίας ξεκινώντας με τη δημιουργία λεωφορειολωρίδων και τη μονοδρόμηση των λεωφόρων Καλλιπόλεως – Μακαρίου (με προϋπολογισμό €5.9 εκ)

 • Η δημιουργία Δικτύου Μικρών Λεωφορείων που θα συνδέει την παλιά πόλη με το αστικό κέντρο. Έχουμε αγοράσει και ήδη παραλάβει 13 μικρά λεωφορεία.

 • Η ανάπλαση του εμπορικού τριγώνου Μακαρίου, Ευαγόρου, Στασικράτους και των ενδιάμεσων οδών (με προϋπολογισμό €28.8 εκ)

 • Η ανάπλαση του εξωτερικού τόξου της λεωφόρου Στασίνου (με προϋπολογισμό €15.6 εκ)

 • Η ανακατασκευή της λεωφόρου Ομήρου και την δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης (με προϋπολογισμό €10 εκ)

 • Η δημιουργία Δικτύου Ποδηλατοδρόμων που θα συνδέει τα Πανεπιστήμια με το Αστικό Κέντρο της Λευκωσίας (με προϋπολογισμό €6 εκ)

 • Η επιδιόρθωση και επαναλειτουργία του Δημοτικού Θεάτρου (με προϋπολογισμό €9 εκ)

 • Η αναδόμηση και αποκατάσταση του Παγκυπρίου Γυμνασίου (με προϋπολογισμό €9.4 εκ)

 • Η αναδιαμόρφωση Κρατικής Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης (με προϋπολογισμό €3 εκ)

 • Η προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού εντός του επόμενου έτους για την ανέγερση νέου Αρχαιολογικού Μουσείου (συνολικής δαπάνης €50 εκ)

 • Η ανακαίνιση του ιστορικού κτιρίου της Αρχιγραμματείας και των υπηρεσιών του Υπουργείου Εσωτερικών συνολικού κόστους 4.9 εκατ. ευρώ.

Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό ότι στα επόμενα πέντε χρόνια, μέχρι το 2020, και για πρώτη φορά στη Λευκωσία, θα διαχειριστούμε έργα ύψους άνω των 180 εκατομμυρίων ευρώ ενώ έχουμε αιτηθεί και αναμένουμε έγκριση για επιπλέον έργα ύψους περίπου 30 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για έργα που η Πρωτεύουσα χρειαζόταν από καιρό και τα οποία ο Δήμος Λευκωσίας διεκδικούσε εδώ καιρό. Με την υλοποίηση όλων αυτών ευελπιστούμε ότι θα δημιουργηθεί ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης που θα ενθαρρύνει την ιδιωτική επένδυση με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την πόλη και τους δημότες της.

Πώς βλέπει ο Δήμος τις αναπτύξεις στην Παλιά Λευκωσία, και ποια είναι τα σχέδια για την παλιά πόλη;

Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς γιατί επιτέλους ύστερα από πολλά χρόνια προσπαθειών και εν μέσω μάλιστα της χειρότερης οικονομικής κρίσης της σύγχρονης ιστορίας μας, τα πράγματα έχουν τεθεί πάνω στις ορθές διαστάσεις. Στη βάση συντονισμένων ενεργειών μας η περιοχή των πεζοδρόμων έχει αναβαθμιστεί. Λειτουργούν σχεδόν όλα τα καταστήματα της περιοχής, με εμπορικές χρήσεις και κέντρα αναψυχής και διασκέδασης. Το κοινό αγκάλιασε αυτή την εξέλιξη και η περιοχή σήμερα σφύζει από ζωντάνια όλες τις μέρες της εβδομάδας. Αυτή την ανάπτυξη έχουμε υποχρέωση να τη διαφυλάξουμε και να τη διαχειριστούμε σωστά. Η αυξημένη κίνηση στην περιοχή ήταν αναπόφευκτο να συνοδευτεί από κάποια κυκλοφοριακά θέματα τα οποία χρήζουν διαχείρισης. Παρακολουθούμε προσεκτικά την πορεία της εμπορικής κίνησης, τις διάφορες τάσεις και προβλήματα που παρουσιάζονται, έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε αποτελεσματικά και να δώσουμε σωστές λύσεις σε κάθε περίπτωση. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αντιληφθούμε ότι η εντός των τειχών πόλη δεν θα μπορέσει ποτέ να ικανοποιήσει σε χώρους στάθμευσης όλο τον κόσμο που απαιτείται για να την αναζωογονήσει. Πέραν της δημιουργίας της προσωρινής πεζογέφυρας που ενώνει την σύγχρονη με την εντός των τειχών πόλη (προς διευκόλυνση όσων θέλουν να σταθμεύσουν εκτός και να περπατήσουν λίγο), ο Δήμος προχώρησε στην αγορά 13 μικρών λεωφορείων τα οποία έχουν παραληφθεί. Αυτά τα λεωφορεία θα λειτουργήσουν ως ένα μικρό ανεξάρτητο δίκτυο δημόσιων μεταφορών εντός του ιστορικού κέντρου της Λευκωσίας και μέρος του αστικού κέντρου έξω από τα τείχη προς διευκόλυνση της διακίνησης των επισκεπτών. Παράλληλα, ο Δήμος προτίθεται να προχωρήσει σε αναβάθμιση –πλην του οδοστρώματος– των περιοχών των πεζοδρόμων με σκίαση, αστική επίπλωση, κτλ.

Όσον αφορά την υπό μαρασμό Λεωφόρο Μακαρίου υπάρχουν άμεσα μέτρα και μακροπρόθεσμοι σχεδιασμοί για ανάκαμψη της;

Επιβάλλεται να αναβαθμίσουμε το κέντρο της πόλης. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει την υλοποίηση των μεγάλων έργων που έχουν σχεδιαστεί, πάντοτε σε συνδυασμό με την παροχή κινήτρων που θα προωθούν την ιδιωτική πρωτοβουλία, διότι η πραγματική ανάπτυξη μπορεί να προέλθει μόνο από τον ιδιωτικό τομέα. Όπως και με τους πεζόδρομους, ο τρόπος που λειτουργούμε είναι η δημιουργία ενός περιβάλλοντος εμπιστοσύνης ώστε να ενθαρρύνουμε την ιδιωτική επένδυση. Για το κέντρο της πόλης αυτό προϋποθέτει, την ολοκλήρωση της Πλατείας Ελευθερίας και την έναρξη της ανάπλασης του εμπορικού τριγώνου Μακαρίου, Στασικράτους, Ευαγόρου (σε συνδυασμό με την αναβάθμιση και της Καλλιπόλεως) και της ανάπλασης του Εξωτερικού τόξου της τάφρου (Στασίνου). Έχουμε ετοιμάσει εδώ και δύο χρόνια Σχέδιο Περιοχής για το Κέντρο της Λευκωσίας. Το Σχέδιο (που εκπονήθηκε από ξένους εμπειρογνώμονες της SKM Colin Buchanan μετά από εκτενή διαδικασία διαβούλευσης με Επιστημονικά Ιδρύματα, Ερευνητικά Κέντρα, Επιχειρηματικούς, Κοινωνικούς φορείς και πολίτες της πόλης) προνοεί απλούστευση των ζωνών ανάπτυξης στο Αστικό Εμπορικό Κέντρο της πόλης, καθορισμό ξεκάθαρων χρήσεων μεταξύ των διαφόρων περιοχών, αύξηση ωφέλιμου εμπορικού εμβαδού, συνεχόμενο εμπορικό μέτωπο χωρίς παρεμβολές στη διακίνηση πεζών, βελτίωση του αστικού χώρου, συγκέντρωση ψυχαγωγικών και παρόμοιων χρήσεων, προστασία οικιστικών γειτονιών και πολλά άλλα.

Ποια είναι.τα κυριότερα προβλήματα του Δήμου και ποιες λύσεις μπορούν να δοθούν σε αυτά;

Οι δημότες με προσεγγίζουν με καθημερινές ανησυχίες και προβλήματα τους, πολλές φορές μάλιστα συσσωρευμένα προβλήματα δεκαετιών. Αυτά θα μπορούσα να τα συνοψίσω σε οικοδομικές παρανομίες, στη μη συντήρηση οικοδομών ή πολυκατοικιών, σε προβλήματα παράνομης στάθμευσης και άλλα. Στις πλείστες περιπτώσεις, δυστυχώς δεν έχουμε τις απαιτούμενες εξουσίες για να λύσουμε τα προβλήματα αυτά με την ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και ποιότητα που θα θέλαμε, ενώ σε άλλες περιπτώσεις αναγνωρίζουμε ότι αδυνατούμε να προσφέρουμε το επίπεδο υπηρεσιών που θα επιθυμούσαμε λόγω οικονομικών παραγόντων. Γι αυτό άλλωστε επιμένω ότι το πλαίσιο λειτουργίας της τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να προχωρήσουμε σε συμπλεγματοποιήσεις υπηρεσιών άμεσα. Εκτιμώ επίσης ότι πολλά από τα προβλήματα κινητικότητας και παράνομης στάθμευσης που αντιμετωπίζουν οι πολίτες θα επιλυθούν με την εφαρμογή του ολοκληρωμένου σχεδίου κινητικότητας.

Τι γίνεται με τους δημόσιους χώρους, όπως αυτούς του παλαιού ΓΣΠ, του Παλαιού Νοσοκομείου, της ΠΑΣΥΔΥ;

Η Λευκωσία έχει πολλά ανεκμετάλλευτα κρατικά οικόπεδα (αυτά που αναφέρετε είναι τα σημαντικότερα) που δίνουν μια αντιαισθητική εικόνα εγκατάλειψης και απαξίωσης στο κέντρο της πρωτεύουσας. Έχω τονίσει επανειλημμένα την ανάγκη αξιοποίησης της κρατικής γης στην πόλη μας αφού με αυτό τον τρόπο δημιουργείται περιβάλλον εμπιστοσύνης που ενθαρρύνει την ιδιωτική επένδυση, με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την πόλη και τους δημότες της. Με αυτό τον τρόπο θα αποδείξει και η Κυβέρνηση, έμπρακτα, τη στήριξή της στην αναζωογόνηση του Δήμου της Πρωτεύουσας. Ευελπιστούμε ότι μετά την εξαγγελία του Προέδρου θα προχωρήσουν κανονικά, τόσο ο ευπρεπισμός και προσωρινός εξωραϊσμός του χώρου του παλιού ΓΣΠ όσο και η προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανέγερση νέου Αρχαιολογικού Μουσείου.

Share this post