Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού μιλά στην «ΠΑ»

Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού μιλά στην «ΠΑ»

«Ξηλώνεται η γραμμή προστασίας των εργαζομένων»

Συνέντευξη στον ΠΑΥΛΟ ΝΕΟΦΥΤΟΥ

Μετά την ολοκλήρωση του 22ου Συνεδρίου του ΑΚΕΛ και την εκ νέου ανάδειξη του στην Γ.Γ. του κόμματός του, ο Άντρος Κυπριανού μιλά στην «ΠΑ» για θέματα που αφορούν την καθημερινότητα του κύπριου πολίτη. «Οφείλουμε να δώσουμε προτάσεις για το μέγα θέμα της οικονομίας, με γνώμονα τον άνθρωπο και όχι τους αριθμούς», αναφέρει ο κ. Κυπριανού.

Στη συνέντευξη, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ αναφέρεται στο σημερινό εργασιακό καθεστώς, τις εξελίξεις στο κυπριακό και την αντιμετώπιση του πυρηνικού σταθμού στο Άκουγιου. Για την έγκριση των έργων στη Λίμνη της περιοχής Πόλης Χρυσοχούς ασκεί καυστική κριτική για τις σχέσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων με τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τονίζει ότι κανένας δεν μπορεί να τυγχάνει ιδιαίτερης αντιμετώπισης, «όλοι οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις».

Με τη λήξη του 22ου τακτικού συνεδρίου, το ΑΚΕΛ εισέρχεται σε μία νέα περίοδο δράσης. Τι ν’ αναμένουμε τις πρώτες εκατό μέρες από την επανεκλογή του Άντρου Κυπριανού;

Καταρχήν να πω ότι το ζήτημα δεν είναι οι πρώτες εκατό ή διακόσιες μέρες της επανεκλογής του Γενικού Γραμματέα. Το ζήτημα είναι τα επόμενα πέντε χρόνια που θα μεσολαβήσουν μέχρι το επόμενο συνέδριο και το τι θα πετύχει η νέα Κεντρική Επιτροπή ως ηγεσία.

Η Κύπρος και ο λαός μας βρίσκονται σήμερα σε πολύ δύσκολη θέση. Εμείς οφείλουμε να χαράξουμε ταξικές πολιτικές, δίχως δογματισμό, που να αγκαλιάζουν τα πλατιά στρώματα του λαού και να υπερασπίζονται τα συμφέροντα του. Να δούμε πώς, κρατούμε ανοιχτή την πόρτα μας για να συναντήσουμε κόσμο πέραν του χώρου μας, με τον οποίο μπορούμε να δουλέψουμε μαζί για να προοδεύσει η κοινωνία. Να κινητοποιήσουμε το λαό για να δυναμώσουμε το κίνημα της επαναπροσέγγισης. Να συμβάλουμε στην προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού. Να δώσουμε προτάσεις για το μέγα θέμα της οικονομίας, με γνώμονα τον άνθρωπο και όχι τους αριθμούς. Να διαμορφώσουμε πρόταση για συγκεκριμένες θεσμικές μεταρρυθμίσεις για διαφάνεια, δημοκρατικό και κοινωνικό έλεγχο στις αποφάσεις του δημοσίου. Να διαφυλάξουμε το δημόσιο πλούτο. Να κτίσουμε πάνω στα βήματα που έγιναν επί διακυβέρνησης Χριστόφια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και να μην επιτρέψουμε να την γυρίσουν δεκαετίες πίσω. Να συζητήσουμε πώς θα υπερασπιστούμε τον κοινωνικό χαρακτήρα της Υγείας, της Παιδείας, του Αθλητισμού και του Πολιτισμού. Να δούμε πώς θα προστατεύσουμε το περιβάλλον και να ενισχύσουμε τις προϋποθέσεις για πολιτικές που θα διασφαλίζουν την αειφορία.

Έχουμε ήδη αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες για να προωθήσουμε αυτές τις θέσεις.

Μιλήσατε για οικονομία, με γνώμονα τον άνθρωπο και όχι τους αριθμούς. Ποιο ρόλο μπορεί να διαδραματίσει το ΑΚΕΛ στην ανάκτηση των εργατικών δικαιωμάτων που σήμερα αγνοούνται, με το καθεστώς των μισθών των 400 ευρώ και συντάξεων των 350 ευρώ;

Θέλω να υπενθυμίσω τις έντονες αντιπαραθέσεις που είχαν ξεσπάσει κατά τη διακυβέρνηση Χριστόφια επειδή κάθε χρόνο τότε η Υπουργός Εργασίας εξέδιδε διάταγμα για τον κατώτατο μισθό. Και τι δεν είχαμε ακούσει τότε. Ότι πλήττεται η ανταγωνιστικότητα, ότι δυσκολεύονται οι μεγαλοεπιχειρηματίες και άλλα πολλά. Γι΄αυτό είναι που ισχυριζόμαστε σήμερα ότι επί Ν. Αναστασιάδη ξηλώνεται πόντο-πόντο η γραμμή προστασίας των εργαζομένων από την κρίση, που είχε χαραχτεί προηγουμένως. Σήμερα και εντός και εκτός Βουλής αγωνιζόμαστε ώστε να προστατευτούν οι εργαζόμενοι. Με πολλούς τρόπους. Γιατί δεν είναι μόνο ο μισθός, είναι και τα χρέη. Καταθέσαμε σειρά προτάσεων π.χ. για προστασία της κύριας κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης, της προστασίας των μικροοφειλετών. Σε ότι αφορά τα εργασιακά δικαιώματα, πάντοτε σε συνεργασία με το συνδικαλιστικό κίνημα αγωνιζόμαστε για να προστατευθούν.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Είστε αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων του κυπριακού;

Από την αρχή καλέσαμε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να αξιοποιήσει τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν επί Χριστόφια και να προχωρήσει στις συνομιλίες με έμφαση στα εκκρεμούντα βασικά θέματα. Το πράξαμε αψηφώντας το όποιο πολιτικό κόστος. Στηρίξαμε τη διαδικασία των συνομιλιών και επιμέναμε στην ορθότητα των συγκλίσεων που επιτεύχθηκαν επί Δ. Χριστόφια. Δυστυχώς, ο Πρόεδρος δεν μας άκουσε τότε, επιτρέποντας να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Ύστερα από πολλούς δισταγμούς και παλινδρομήσεις που είχαν το κόστος τους, το τελευταίο διάστημα ξεκίνησε να αξιοποιεί και τις συγκλίσεις. Ως αποτέλεσμα παρατηρείται κινητικότητα. Αν και ακόμα έχουμε μακρύ και δύσκολο δρόμο να διανύσουμε, εντούτοις έχει παρατηρηθεί πρόοδος εξαιτίας της αξιοποίησης αυτών των συγκλίσεων. Ως ΑΚΕΛ θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τη διαδικασία και να αξιολογούμε την πορεία των συνομιλιών στη βάση αρχών και των διαχρονικών θέσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς. Δε θέλουμε να καλλιεργούμε αυταπάτες, ούτε ψευδαισθήσεις. Κριτής της αλήθειας είναι το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά το θετικό κλίμα θα ανοίξει ένα παράθυρο ελπίδας.

Με την επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό είχατε δηλώσει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει τη στήριξή σας, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα πως δεν προσφέρετε λευκή επιταγή. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις που έχετε θέσει για τη στήριξη που προσφέρετε;

Παρά τις όποιες τεράστιες διαφωνίες μας με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σχεδόν σε όλα τα ζητήματα, στηρίζουμε τη διαπραγματευτική διαδικασία. Τη στηρίζουμε νοουμένου ότι ο Πρόεδρος θα ακολουθήσει την πολιτική του Εθνικού Συμβουλίου, με συνέπεια και δίχως παλινδρομήσεις. Ότι θα διαπραγματευτεί με συλλογικότητα, σοβαρότητα και προσήλωση σε αρχές ώστε να θέσει ενώπιον του λαού μια συμφωνημένη, δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση.

Πώς βλέπετε την εμπλοκή της ΕΕ, ειδικά μετά την κάθοδο Γιούνκερ στο νησί;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, οφείλει να κάνει τις διακηρύξεις πράξη, αλλιώς θα δούμε απλώς το έργο σε επανάληψη. Οφείλει να ασκήσει επιρροή στην Τουρκία ώστε να ευθυγραμμιστεί με τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της στην Ε.Ε. Σε ότι αφορά την ίδια τη λύση δεν είναι αρκετό να λέγεται ότι η «η λύση να συμβαδίζει με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες». Πρέπει να διασφαλιστεί ότι το επανενωμένο ομοσπονδιακό κράτος θα είναι λειτουργικό, θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες των πολιτών. Προσδοκούμε ότι ο κ. Γιούνκερ, η Ευρωπαϊκή Ένωση ευρύτερα, θα κινηθούν σε αυτά τα πλαίσια.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Για το θέμα του πυρηνικού σταθμού στο Άκουγιου τι πιστεύετε ότι θα μπορούσε να κάνει η δική μας πλευρά και δεν κάνει;

Τα τελευταία χρόνια το ΑΚΕΛ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε ότι αφορά στον πυρηνικό σταθμό στο Άκουγιου, ιδιαίτερα σε ότι έχει να κάνει σχέση με τους κινδύνους που ελλοχεύουν από ένα πιθανό ατύχημα σε μια υψηλού κινδύνου σεισμογενή περιοχή όπως τη δική μας.

Ήδη μαζί με τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους έχουμε συμμετέχει σε διάφορες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον της ανέγερσης του σταθμού, αλλά έχουμε μεταφέρει το θέμα και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αυτό που κατά την άποψη μας πρέπει να γίνει είναι να ενδυναμώσουμε το αντιπυρηνικό κίνημα και στις δυο κοινότητες, Ε/Κ και Τ/Κέτσι ώστε να ασκηθούν πιέσεις και από τις δυο πλευρές προς την Τουρκία για να αναθεωρήσει το συγκεκριμένο έργο.

Ποια η θέση σας για την πραγματοποίηση των έργων «Sandy Beach Villas» και «Limni Resort» στη Λίμνη της περιοχής Πόλης Χρυσοχούς;

Δυστυχώς για την έγκριση των αδειών για τα συγκεκριμένα έργα δεν προηγήθηκαν οι συγκεκριμένες μελέτες και είναι πλέον αποδεκτό από όλους ότι τέτοιου είδους αναπτύξεις, και δη οι συγκεκριμένες δεν πληρούν τα περιβαλλοντικά κριτήρια και τις αρχές της πρόληψης και προφύλαξης του περιβάλλοντος. Για το ΑΚΕΛ, είναι ξεκάθαρο και αποτελεί πάγια μας θέση ότι όλα τα έργα πρέπει να σχεδιάζονται και να πραγματοποιούνται σε ευθυγράμμιση με τους όρους προστασίας του περιβάλλοντος και της φύσης. Πόσον μάλλον σε μια περιοχή υψίστης σημασίας για την βιοποικιλότητα του νησιού μας.

Ωστόσο, για να παρθεί μια απόφαση ανάκλησης των αδειών του έργου ή και παγώματός του χρειάζεται πολιτική βούληση και απάρνηση του βίου της σχέσης των εκάστοτε κυβερνήσεων με τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Θα μπορούσατε να το σχολιάσετε αυτό;

Οφείλουμε να αποδεχθούμε ότι πλέον ελάχιστα περιθώρια έχουν μείνει για πραγματοποίηση των έργων «Sandy Beach Villas» και «Limni Resort» στη Λίμνη της περιοχής Πόλης Χρυσοχούς, ιδιαίτερα μετά από αιτιολογημένη έκθεση που απέστειλε στα τέλη Απριλίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Κυπριακή Δημοκρατία. Οι πρώτες περιβαλλοντικές μελέτες που υποβλήθηκαν χαρακτηρίστηκαν ανεπαρκείς από την Κομισιόν, η οποία και έδωσε διορία μέχρι το τέλος Ιουνίου για νέες ενδελεχείς εκθέσεις και είμαστε στην αναμονή.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Κύπρο να τηρεί τους κανόνες της ΕΕ για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων και της άγριας πανίδας. Σύμφωνα με την οδηγία για τους οικοτόπους, όλα τα έργα, τα οποία ενδέχεται να έχουν σημαντικές επιπτώσεις σε περιοχή του δικτύου «Natura 2000», πρέπει να υποβάλλονται σε εκτίμηση των επιπτώσεών τους στην περιοχή. Αυτό δεν φαίνεται να έχει γίνει για ένα αναπτυξιακό σχέδιο στην περιοχή της Λίμνης, περιοχή που ανήκει στο δίκτυο «Natura 2000». Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο και ζητούμε και εμείς με τη σειρά μας από τα αρμόδια υπουργεία να προβούν στις απαραίτητες διαδικασίες ανάκλησής των αδειών.

Εν κατακλείδι να τονίσω ότι κανένας δεν μπορεί να τυγχάνει ιδιαίτερης αντιμετώπισης, όλοι οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Share this post