5 σχολικές συνήθειες που θα μειώσουν το οικολογικό αποτύπωμα του παιδιού στο σχολείο
Ο Σεμπτέμβρης είναι ήδη εδώ! Μικροί-μεγάλοι καλούμαστε να προσαρμοστούμε στις απαιτήσεις της καθημερινότητας, μεγάλο μέρος της οποίας αποτελεί και η επιστροφή στα θρανία. Πέρα από το εύλογο ψυχολογικό αντίκτυπο, έχουμε αναρωτηθεί άραγε πως αυτή η επιστροφή έχει και… οικολογικές επιπτώσεις;
Πράγματι, η σχολική δραστηριότητα καταναλώνει μεγάλο μέρος ενεργειακών πόρων, ενώ μερικά από τα πιο κοινά σχολικά είδη (όπως ξύστρες, κασετίνες, φάκελοι κ.ά.) πολλές φορές προϋποθέτουν τη χρήση τόνων πλαστικού. Αν μάλιστα αναλογιστούμε πως το σχολείο διαρκεί αρκετούς μήνες και πραγματοποιείται ταυτόχρονα σε σχεδόν κάθε σημείο του πλανήτη, αυτή η κατανάλωση αν γίνεται αλόγιστα μπορεί να επιβαρύνει πολύ τα διαθἐσιμα ενεργειακά αποθέματα.
Να πώς μπορούμε να μειώσουμε το οικολογικό αποτύπωμα της παρουσίας των παιδιών στο σχολείο με μερικές έξυπνες, εύχρηστες και οικονομικές ιδέες:
1. Snacks σε χάρτινες σακούλες
Το δεκατιανό των παιδιών συχνά αποτελείται από συσκευασμένα σε πλαστικές συσκευασίες προϊόντα. Το περιβαλλοντικό όφελος από την αντικατάστασή τους με περιτυλίγματα από χαρτί ή ακόμα και πλενόμενο ύφασμα είναι σημαντικό. Με μια απλή και ανέξοδη κίνηση, βοηθάμε το περιβάλλον με λιγότερα μη-βιοδιασπώμενα απορρίμματα, ενώ εμποδίζουμε τυχόν τοξικά συστατικά των πλαστικών να διεισδύσουν στις τροφές.
2. Φαγητό σε ανοξείδωτο ταπεράκι ,όχι σε αλουμινόχαρτο.
Για το μεσημεριανό των παιδιών αρκετοί γονείς εμπιστεύονται τα κλασικά πλαστικά δοχεία αποθήκευσης, τα οποία ωστόσο δεν είναι απόλυτα ασφαλή, ειδικά αν τα χρησιμοποιούμε για να ζεστάνουμε το φαγητό στον φούρνο μικροκυμάτων. Προτιμότερο είναι να επιλέγουμε stainless steel δοχεία, που σφραγίζουν καλά και κρατούν όλα τα θρεπτικά συστατικά του φαγητού αναλλοίωτα. Πρόκειται για μια απόλυτα eco-friendly επιλογή, που πλένεται πανεύκολα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά και ξανά χωρίς φθορές.
3. Να έχετε ένα eco καλαμάκι στην τσάντα σας
Με τα πλαστικά καλαμάκια να αποτελούν τον έκτο πιο συνηθισμένο τύπο απορριμμάτων στις χωματερές, έχει έρθει η ώρα να τα αποχωριστούμε και στο σχολείο όταν έχουμε να κάνουμε με ροφήματα και χυμούς. Και αν τα απλά χάρτινα καλαμάκια χάνουν εύκολα το σχήμα τους, δυσκολεύοντάς μας λιγάκι τη ζωή, τα eco-καλαμάκια δεν μας απογοητεύουν και δεν πρέπει να λείπουν από την τσάντα του παιδιού μας. Και δικαιολογούν απόλυτα τον τίτλο τους ως οικολογικά, μιας και είναι φτιαγμένα από φυσικά αλλά απόλυτα ανθεκτικά υλικά, όπως μπαμπού ή σιτάρι. Αν πάλι θέλουμε κάτι πιο… μόνιμο, τα ανοξείδωτα επαναχρησιμοποιούμενα καλαμάκια κάνουν θαυμάσια την ίδια δουλειά!
4. Μην πετάτε φαγητό
Γύρισε από το σχολείο και μαζί του γύρισε άθικτο και το μεσημεριανό του; Πριν κοιτάξετε προς τη μεριά του κάδου, ξανασκεφτείτε το. Κάθε χρόνο υπολογίζεται πως η ποσότητα των τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια είναι ικανή για να θρέψει σχεδόν 1 δισεκατομμύριο λιγότερο τυχερούς από εμάς ανθρώπους, ενώ μαζί με τη σπατάλη των τροφών προκύπτει αντίστοιχη σπατάλη στην ενέργεια και τους πόρους που δαπανώνται για την καλλιέργεια, την επεξεργασία, τη συσκευασία τους, αλλά και την περισυλλογή, τη μεταφορά και την εναπόθεσή τους στις χωματερές. Πέρα από αυτό, όλα τα απορριφθέντα τρόφιμα εκλύουν μεθάνιο στον αέρα, ενώ σαπίζουν, γεγονός εντείνει το φαινόμενο του θερμοκηπίου και αυξάνει τις εκπομπές C02. Αν το παιδί, λοιπόν, δεν έχει τελειώσει το φαγητό του στο σχολείο, ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή να κάνετε νέο προγραμματισμό σε σχέση με τις ποσότητες και το είδος φαγητού που καταναλώνει. Αποθηκεύστε ό,τι περισσεύει, δημιουργήστε κάτι καινούριο με βάση τα υπολείμματα, και, γιατί όχι, προτείνετέ του την επόμενη φορά να μοιραστεί όσο φαγητό δεν θέλει με κάποιον συμμαθητή του.
5. Ανταλλάξτε ρούχα, παπούτσια, σχολικά είδη και παιχνίδια
Η αρχή της οικονομίας συμβαδίζει τέλεια με την αρχή της αειφορίας που στηρίζεται στη δυνατότητα της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης των πραγμάτων. Όποιο ρούχο, παιχνίδι ή σχολικό είδος δεν κάνει πια για το παιδί μας, δεν σημαίνει πως πρέπει να πεταχτεί. Στα social media οι ομάδες γονέων που ανταλλάσσουν ή και χαρίζουν ακόμα όσα είδη δεν χρειάζεται το παιδί τους πληθαίνουν. Έτσι μειώνουμε τα “δύσκολα“ για τον πλανήτη απορρίμματα, που συντίθενται από μείξεις μη οικολογικών υλικών, και παράλληλα αναπτύσσουμε ένα ευρύ δίκτυο συνεργασίας και αλληλεγγύης με τους άλλους γονείς.
Όπως είδαμε, λοιπόν, είναι σημαντικό και στο σχολείο, όπως και σε κάθε περιβάλλον εργασίας, να υιοθετήσουμε eco-friendly συνήθειες, που εκτός από βιώσιμες και οικολογικές αποδεικνύονται και πολύ πρακτικές. Οι παραπάνω απλές ιδέες θα σας βοηθήσουν να εξοικονομήσετε ενέργεια αλλά και χρόνο, κάνοντας τη σχολική καθημερινότητα των παιδιών πιο οικολογική, αλλά και αφυπνίζοντας την περιβαλλοντική τους ευαισθητοποίηση.