Ένα διαφορετικό σχολείο . Το Σχολείο του Δάσους στον Κόρνο

Ένα διαφορετικό σχολείο . Το Σχολείο του Δάσους στον Κόρνο

Ηανάγκη του κόσμου να επιστρέψει στη φύση, να την μάθει ξανά και να την κατανοήσει ολοένα και εντείνεται εξαιτίας των επιπτώσεων των κλιματικών αλλαγών. Το Σχολείο του Δάσους, μια πρωτοβουλία του πανεπιστημίου FREDERIC, ευελπιστεί να προσφέρει μια νέα προσέγγιση στην εκπαίδευση. Την παιδαγωγική του δάσους. Η Νικολέττα Χριστοδούλου ηγείται του Σχολείου του Δάσους το οποίο μαζί με τη βοήθεια μιας ομάδας συναδέλφων της από το Frederick.

Σύμφωνα με την Νικολέττα,το σχολείο του δάσους  είναι μια τάση που τα τελευταία χρόνια τη βλέπουμε παγκόσμια. Να βγουν οι μαθητές εκτός των τεσσάρων τοίχων μιας σχολικής αίθουσας και να αρχίσουν να μαθαίνουν με διάφορους άλλους τρόπους μέσα στη φύση,όπου καλούνται να καταπιαστούν με προβλήματα της καθημερινής ζωής. Η φύση γίνεται ο πιο μεγάλος παιδαγωγός. Το Σχολείο του Δάσους που υιοθετεί την παιδαγωγική του δάσους, έχει ως κύριο μέλημα  να παρέχει  ένα πλούσιο περιβάλλον σε εμπειρίες και ερεθίσματα.

  

Το «Σχολείο του Δάσους»  στεγάζεται στο χωριό Κόρνος, απευθύνεται σε άτομα 3-5 ετών και έχει αρχίσει τη λειτουργία του από τον Σεπτέμβριο. Στόχος του να παρέχει εκπαίδευση επί καθημερινής βάσεως, δηλαδή να είναι για τα παιδιά το σχολείο τους, το δικό τους νηπιαγωγείο.

Το περιβάλλον μάθησης προετοιμάζεται από εκπαιδευμένους παιδαγωγούς. Το παιδί μπορεί πιο αβίαστα και ελεύθερα να έχει πλούσιες εμπειρίες, και να αναπτύσσεται σφαιρικά .

Μια τυπική ημέρα στο «Σχολείο του Δάσους»

Περιγράφοντας μια τυπική ημέρα στο «Σχολείο του Δάσους» η επικεφαλής του, ανέφερε πως:

Η μέρα αρχίζει με κύκλο/συζήτηση
Προετοιμασία για την οργανωμένη δραστηριότητα που θα ακολουθήσει
Έναρξη οργανωμένης δραστηριότητας με βάση το θέμα του μήνα ή της βδομάδας
Δεκατιανό
Ελεύθερο, διαδραστικό παιχνίδι στον χώρο του σχολείο
Συζήτηση για τις εξερευνήσεις της ημέρας (μπορεί να γίνεται πχ. κάτω από ένα δέντρο)
Μεσημεριανό γεύμα
Ξεκούραση ή δημιουργικό παιχνίδι

Στο σχολείο του δάσους προσφέρεται κανονικό ωρολόγιο πρόγραμμα ενώ υπάρχει και η δυνατότητα για δημιουργία απογευματινών μαθημάτων ή και το Σαββατοκυρίακο εάν υπάρχει ζήτηση. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα https://www.forestschool.cy

 

Share this post