ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 2021: ΞΑΝΑΣΚΕΦΤΟΜΑΙ,ΑΝΑΔΗΜΙΟΥΡΓΩ, ΑΠΟΚΑΘΙΣΤΩ!

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 2021: ΞΑΝΑΣΚΕΦΤΟΜΑΙ,ΑΝΑΔΗΜΙΟΥΡΓΩ, ΑΠΟΚΑΘΙΣΤΩ!

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Στα τέλη του 1972 και συγκεκριμένα στις 15 Δεκεμβρίου, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, εξέδωσε ψήφισμα [A/RES/2994(XXVII)] που όριζε την 5η Ιουνίου (πρώτη ημέρα των εργασιών της Διάσκεψης της Στοκχόλμης) ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και παρότρυνε τις «κυβερνήσεις και τους οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών να αναλαμβάνουν κάθε χρόνο την ίδια ημέρα παγκόσμιες δραστηριότητες για τη διατήρηση και την ενίσχυση του περιβάλλοντος, με σκοπό την εμβάθυνση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και την επιδίωξη της αποφασιστικότητας, όπως αυτή εκφράστηκε στη Διάσκεψη της Στοκχόλμης».

Επίσης την ίδια ημέρα, σύνεδροι ενέκριναν ένα άλλο ψήφισμα που οδήγησε στη δημιουργία του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP), του εξειδικευμένου οργανισμού του ΟΗΕ για περιβαλλοντικά θέματα . Ο πρώτος εορτασμός έγινε το 1974.

Το θέμα για το 2021 είναι:

«Ξανασκέφτομαι. Αναδημιουργώ. Αποκαθιστώ»

Αναφέρεται στην αποκατάσταση των οικοσυστημάτων. Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος αποτελεί την αφετηρία της καμπάνιας του ΟΗΕ «Δεκαετία για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων (2021-2030)».

Ο ΟΗΕ μας υπενθυμίζει ότι:

  • Κάθε τρία δευτερόλεπτα, ο πλανήτης χάνει δασική έκταση που αντιστοιχεί σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου.

  • Πάνω από 47 εκατομμύρια στρέμματα δάσους – περιοχή μεγαλύτερη από τη Δανία – χάνονται κάθε χρόνο.

  • Σχεδόν το 80% των παγκόσμιων λυμάτων απορρίπτεται στους ωκεανούς και τα ποτάμια χωρίς επεξεργασία.

  • Οι υγρότοποι, που αποστραγγίζονται προς όφελος της γεωργίας, παρουσιάζουν μείωση κατά 50% από τον περασμένο αιώνα και περίπου 87% τα τελευταία 300 χρόνια.

  • Οι τυρφώνες είναι ζωτικής σημασίας οικοσυστήματα. Αν και καλύπτουν μόνο το 3% της γης αποθηκεύουν σχεδόν το 30% του άνθρακα.

  • Το 50% των κοραλλιογενών υφάλων έχει ήδη χαθεί και έως το 2050 ενδέχεται να χαθεί το 90%, ακόμη και αν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί σε αύξηση 1,5 ° C.

Ως Πράσινη Ασπίδα θεωρούμε ότι είναι τραγικό το γεγονός ότι πρέπει να υπάρχει μια παγκόσμια ημέρα για να μας θυμίζει κάθε χρόνο το αυτονόητο. Ότι η γη είναι το σπίτι μας, το προσωρινό μας σπίτι που μας φιλοξενεί για όσο καιρό υπάρχουμε στη ζωή και αυτό το σπίτι θα κληρονομήσουν οι απόγονοί μας. Το σπίτι σου δεν το αφήνεις να ερημώσει και να γκρεμιστεί! Γιατί αφήνεις τη γη; 

Εμείς έχουμε ήδη ξεκινήσει την αποκατάσταση των δασών στην Κύπρο μας με το πρόγραμμά μας YOUREFORESTCYPRUS  με το οποίο έχουν ήδη φυτευτεί για το 2021, 3000 δέντρα! Συνεχίζουμε δυναμικά με περισσότερες δεντροφυτεύσεις από τον  Σεπτέμβριο!

 

Share this post