Τώρα προέχει να είμαστε Άνθρωποι

Τώρα προέχει να είμαστε Άνθρωποι

Του Kyriakos Andreou
Πράγματι πολλά μπορούμε να πούμε για τις αστοχίες της κυβέρνησης αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας. Για το ότι λαμβάνονται αποφάσεις και οι βραχίονες για να υλοποιηθούν δεν προηγούνται. Για παράδειγμα η τηλεργασία, οι ειδικές άδειες, οι δηλώσεις ηλεκτρονικά της ιχνηλάτησης. Όμως τώρα στην κρίσιμη αυτή ώρα που δοκιμάζεται εκ νέου η αντοχή του συστήματος υγείας, που απειλείται η υγεία μας είναι ξανά η ώρα να το πάρουμε πάνω μας. Είμαστε εκ φύσεως μούρμουρος λαός, ψάχνουμε να βρούμε κάτι για να κάνουμε θέμα ωστόσο δεν είναι το κράτος που θα ξεγελάσουμε αν δεν φοράμε μάσκα, αν δεν προστατεύσουμε τις ευάλωτες ομάδες. Είναι δικούς μας ανθρώπους που μπορούμε να χάσουμε. Συνεπώς ας κάνουμε λίγη ακόμη υπομονή. Θα έρθουν καλύτερες μέρες. Αρκεί μαζί να το περάσουμε αυτό. Δεν είναι θέμα η πανδημία που προσφέρεται για αντιπολίτευση και καβγάδες. Θα μετρηθούμε όλοι μετά. Αρκεί να είμαστε εδώ για να αλλάξουμε πολλά. Είναι τώρα η ώρα να κοιτάξουμε και τον δίπλα μας. Δουλειές κλείνουν, τα επιδόματα δεν αρκούν, το μεροκάματο χάνεται. Κοιτάμε το γειτονικό σπίτι. Μπορούμε να δώσουμε από το δικό μας το φαγητό. Έπειτα έχουμε ανοικτά αυτιά για το τι συμβαίνει γύρω μας. Οι αριθμοί σε όλο το κόσμο δείχνουν ότι σε περιόδους lockdown αυξάνονται οι κακοποιήσεις, οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις ενδοοικογενειακά. Και τα θύματα μένουν αβοήθητα. Ας έχει το νου της η αστυνομία, η παρέμβασή της σε τέτοια θέματα είναι πολύ ουσιαστική από το χρήση μάσκας που έπρεπε να είναι ήδη κομμάτι του προσώπου μας.
Έρχονται ξανά τα δύσκολα. Χρειαζόμαστε καλή ψυχολογία. Σταματάτε να διαβάζετε και να διασπείρετε ψεύτικες ειδήσεις και σενάρια συνωμοσιολογίας. Η πανδημία είναι υπαρκτή, το πρόβλημα υπάρχει και η ευθύνη είναι συλλογική. Η ανευθυνότητα του ενός μπορεί να προκαλέσει τεράστιες αλυσίδες μετάδοσης.
Αφήνω για το τέλος τις ευθύνες των εργοδοτών. Το παράδειγμα του σφαγείου είναι αποκαλυπτικό του τι συμβαίνει γύρω μας. Απαιτούνται σε αυτό το σημείο παραδειγματικές τιμωρίες. Παραδειγματικές τιμωρίες δεν λογίζονται τα 300 ευρώ σε μια γυναίκα μόνη σε ένα κατάστημα….

Share this post