ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΑΚΩΜΕΝΗ ΑΠΌ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΟΛΕΑ Ξερίζωσαν πάνω από 400 δένδρα!

ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΑΚΩΜΕΝΗ ΑΠΌ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΟΛΕΑ Ξερίζωσαν πάνω από 400 δένδρα!

Η πυρκαγιά της Σολέας προκάλεσε συγκλονισμό σε όλη την Κύπρο. Η οικολογική καταστροφή ήταν τεράστια.

Ακριβώς γι΄  αυτό προκαλεί εύλογα ερωτήματα η έγκριση του αιτήματος ιδιωτικής εταιρείας από το Τμήμα Περιβάλλοντος, προκειμένου να δημιουργηθεί φωτοβολταϊκό πάρκο στην κοινότητα Φλάσου.

Το εν λόγω πάρκο θα δημιουργηθεί σε περιοχή που εμπίπτει σε γεωργική ζώνη (Γ3) με φυσική δάσωση από πεύκα.

Ήδη αυτά τα πεύκα έχουν αποκοπεί, ενώ η απώλεια σε δένδρα υπολογίζεται πάνω από 400.

Σύμφωνα με την αρχική μελέτη που είχε γίνει στο πλαίσιο αιτήματος της εν λόγω εταιρείας, στον χώρο δημιουργίας του πάρκου υπήρχαν 250 πεύκα (Pinus brutia), 250 αμυγδαλιές και 40 ελαιόδενδρα.

Εν τέλει απεκόπησαν 150 πεύκα, ηλικίας από 10 μέχρι 60 ετών, 250 αμυγδαλιές και 40 ελαιόδενδρα.

Φωτογραφίες από την πορεία των εργασιών έχουν ήδη δημοσιευθεί στο διαδίκτυο, προκαλώντας αλγεινή εντύπωση.

Έκπληξη πάντως προκαλεί που το Τμήμα Περιβάλλοντος ενέκρινε την αποκοπή τόσων δένδρων.

Αν και το αρχικό πλάνο της μελέτης έκανε λόγο για επηρεασμό 250 πεύκων, εντούτοις το εγκριθέν σχέδιο προνοούσε αποκοπή 150 πεύκων.

Λάθος στην πρόσθεση 

Ακόμη μια λεπτομέρεια είναι ότι σύμφωνα με έγγραφα της αίτησης της εταιρείας, το Τμήμα Περιβάλλοντος αναφέρει πως επρόκειτο να αποκοπούν περίπου 130 πεύκα, αλλά ο πίνακας που παρέθετε η αρμόδια υπηρεσία έδειχνε πως θα αποκόπτονταν 150. Έκαναν λάθος στην πρόσθεση;

Οι επενδυτές του έργου 

Πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν αναφέρουν ότι πίσω από την εταιρεία που θα δημιουργήσει το φωτοβολταϊκό πάρκο βρίσκεται η Μητρόπολη Μόρφου. Κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί. Η εταιρεία που θα υλοποιήσει το έργο είναι η SANTIAM INVESTMENT I LTD, έχει ως διευθυντές τους Φάνο Καραντώνη και Κωνσταντίνο Σταυρινίδη, ειδικούς στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Μάλιστα είναι και οι δυο μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου Εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Κύπρου (ΣΕΑΠΕΚ). Ο μεν πρώτος προεδρεύει του σώματος.

 

 

Share this post