«Πεταμένοι» 200.000 σκύλοι στην Κύπρο

«Πεταμένοι» 200.000 σκύλοι στην Κύπρο

Απέτυχαν όλοι: φορείς, κόμματα, καταφύγια

Περισσότεροι από διακόσιες χιλιάδες σκύλοι, συμπεριλαμβανομένων νεογέννητων και κουταβιών, εγκαταλείπονται κάθε χρόνο στην ελεύθερη Κύπρο, αναφέρει πρόσφατη έρευνα της Κυπριακής Εταιρείας Προστασίας των Ζώων. Οι εγκαταλείψεις ζώων πληθαίνουν καθημερινά.

Βέβαια τη μεγαλύτερη ευθύνη για την ανεξέλεγκτη κατοχή και εγκατάλειψη σκύλων την έχει η πολιτεία, η οποία αδιαφορεί και δεν επιβάλλει τη σήμανση που είναι υποχρεωτική από το 2002. Η σήμανση θα απέτρεπε τον κάτοχο του σκύλου να τον εγκαταλείψει επειδή έτσι είναι εύκολος ο εντοπισμός του κατόχου, ο οποίος κατόπιν θα πρέπει να λογοδοτήσει για το πώς βρέθηκε ο σκύλος του να κυκλοφορεί αδέσποτος.

Επίσης, παρά την υποχρέωση της Αστυνομίας να ασκήσει δίωξη, αυτό συχνά δεν γίνεται, λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων. Οι γείτονες και οι ντόπιοι μπορεί να έχουν τις υποψίες τους  ή ακόμα και μαρτυρίες, αλλά στη μικρή κοινωνία της Κύπρου αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να στραφούν εναντίον γειτόνων και συγχωριανών, πράγμα δύσκολο.

Το Περιβαλλοντικό Κίνημα Πράσινη Ασπίδα καταδικάζει αυτά τα κρούσματα κακομεταχείρισης ζώων. Η «αστυνομία των ζώων», για την οποία φωνάζουμε εδώ και χρόνια, θα μπορούσε να χειριστεί αποτελεσματικά αυτό το πρόβλημα.

Όμως δεν είναι αρκετό μόνο αυτό. Πρέπει να γίνουν τολμηρά βήματα, που να αποσκοπούν: α) στην κοινωνική ευαισθητοποίηση των ιδιοκτητών ζώων ώστε να είναι υπεύθυνοι, β) στην εισαγωγή εκπαιδευτικών προγραμμάτων προαγωγής της ζωοφιλίας στα σχολεία, γ) στην εφαρμογή προγραμμάτων περισυλλογής και στείρωσης (υπό περιορισμούς) των αδέσποτων, για δική τους προστασία, παρότι υπογραμμίζουμε το δικαίωμα των ζώων να αναπαράγονται.

Αυτές είναι μέθοδοι που θα οδηγήσουν σε μια μακροχρόνια, ανθρωπιστικά και ηθικά αποδεκτή λύση του προβλήματος. Διότι εκ των πραγμάτων πολιτεία, κόμματα, φορείς-οργανισμοί και καταφύγια ζώων ΑΠΕΤΥΧΑΝ παταγωδώς!

ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΣΠΙΔΑ

Share this post