Δασάκι της Άχνας: Ένας χώρος που αργοπεθαίνει. H παρέμβαση του YOUREFORESTCYPRUS

Δασάκι της Άχνας: Ένας χώρος που αργοπεθαίνει. H παρέμβαση του YOUREFORESTCYPRUS

Mια φορά κι έναν καιρό  ήταν ένα δάσος….

Κάπως έτσι δεν αρχίζουν τα παραμύθια; Μόνο που στην περίπτωση του δάσους Άχνας δεν είναι παραμύθι. Είναι πέρα για πέρα πραγματικότητα.

Μια φορά κι έναν καιρό λοιπόν υπήρχε ένα δάσος κοντά σε ένα χωριό, την Άχνα. Στις 28 Αυγούστου 1974 ακούστηκε η πρώτη κραυγή: ” Φύγετε, φύγετε έρχονται οι Τούρκοι”. Και τότε άρχισαν μανάδες να τρέχουν, να περισώσουν ότι μπορούν , να πάρουν μαζί τους ό, τι πίστευαν εκείνη τη στιγμή πως θα τους φανεί χρήσιμο για τα παιδιά τους.   Πρόσφυγες οι αχνιώτες λοιπόν και μαζί τους και άλλοι πρόσφυγες από τα γύρω χωριά, κατέφυγαν για να γλυτώσουν στο παρθένο τότε δάσος της Άχνας.   Εκεί κάτω από τα δέντρα πίστευαν ότι δεν κινδύνευαν αφού το έδαφος ήταν αγγλικές βάσεις.   Τετάρτη, 28 Αυγούστου 1974, η αποφράδα μέρα, η μέρα που έσφαξε σαν μαχαίρι τις ψυχές χιλιάδων Αχνιωτών.

 

Το δάσος έγινε κατάλυμα 60-80 χιλιάδων προσφύγων. που κυνηγημένοι από τα αεροπλάνα και τους στρατιώτες του Αττίλα, κατέφυγαν εκεί για να σωθούν. Από τα χωριά της Μεσαορίας και της επαρχίας Αμμοχώστου. Ακόμα και από τα χωριά της επαρχίας Κερύνειας, άνθρωποι κυνηγημένοι, με τα ρούχα που φορούσαν. Και έγιναν τα πεύκα και οι ευκάλυπτοι και οι πορτοκαλεώνες των Αχνιωτών, καταφύγιο για τους πονεμένους και κυνηγημένους πρόσφυγες της πληγωμένης μας Πατρίδας.

Το παρθένο τότε δάσος της Άχνας σιγά σιγά μετατράπηκε σε οικισμό. Και από δάσος , έγινε δασάκι… έγινε τοπονύμιο ,  Το Δασάκι της Άχνας και αποτελεί σήμερα το αναγεννημένο μέσα από τις στάχτες, χωριό των Αχνιωτών. Σήμερα σύμφωνα με την απογραφή του 2011 καταγράφονται 2087 κάτοικοι. Το πρώην δάσος της Άχνας αποτελεί παράδειγμα του πώς ο ανθρώπινος παράγοντας μπορεί να εξαφανίσει ένα δάσος.

Το διοικητικό συμβούλιο της  Πράσινης Ασπίδας επισκέφτηκε αυτή τη βδομάδα το δασάκι της Άχνας και κατέγραψε εικόνες εγκατάλειψης και καταστροφής. Τα λιγοστά δέντρα που έχουν απομείνει, κινδυνεύουν και αυτά να πεθάνουν από την ξηρασία, ασυνείδητοι  πετάνε τα σκουπίδια τους στο δάσος, κτηνοτρόφοι περνούν τα ζώα τους μέσα από το δάσος βάζοντας κι αυτοί ένα λιθαράκι στην καταστροφή. Τα ξερά χόρτα  δε φτάνουν μέχρι το γόνατο. Όλα αυτά σε κάνουν να αναρωτιέσαι… Πού είναι η πολιτεία; Πού είναι τα κόμματα; Πού είναι οι διάφορες οργανώσεις που δεσμεύονται να φυτέψουν χιλιάδες δέντρα στην Κύπρο; Εδώ υπάρχει  “δάσος” ή εν πάσει περιπτώση ό, τι απέμεινε από αυτό  και αντί να το φροντίσουν , αντί να κάνουν κάτι να αναγεννηθεί το αφήνουν να αργοπεθαίνει.

Ευτυχώς που υπάρχουν όμως άνθρωποι με θέληση και όραμα όπως ο Πρόεδρος του Εθνικού Άχνας κύριος  Κίκης Φιλίππου , ο τέως κοινοτάρχης κ. Γεώργιος Τσαππής και ο νυν κοινοτάρχης κ. Νίκος Ι Βάσιλα που έχουν όραμα και θέληση να αναστήσουν το δάσος μέσα από τις στάχτες του.  Η Πράσινη Ασπίδα  μέσα από το έργο της ΥOUREFORESTCYPRUS δεσμεύτηκε με υπογραφή  μνημονίου συνεργασίας   ότι θα  αναστήσει το μέρος με δεντροφύτευση 1000-2000 δέντρων , αλλά και με περίφραξη του χώρου. Ήδη το σωματείο Εθνικού Άχνας έχει δεσμευτεί να  συνεισφέρει με την υιοθέτηση αριθμού δεντρυλλίων  και έχει δεσμευτεί να τοποθετήσει λάστιχα για να ποτίζονται τα δενδρύλια που θα φυτευτούν από τη δεξαμενή που διαθέτει για το πότισμα των γηπέδων του. Καλούμε την πολιτεία, το τμήμα υδάτων  και το τμήμα δασών να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια. Επιπλέον ζητούμε από ιδιώτες που επιθυμούν , να συνεισφέρουν στην προσπάθεια περίφραξης του χώρου έτσι ώστε να προστατευτεί. Ακόμα καλούμε όσους ενδιαφέρονται να γίνουν μέλη της ομάδας μας για να αλλάξουμε τα κλιματικά δεδομένα στον τόπο μας να εγγραφούν ως μέλη , συμπληρώνοντας την πιο κάτω αίτηση εγγραφής: https://forms.gle/SHDT2186CNaSb6Py6

Η πρώτη επίσημη δεντροφύτευση στο δασάκι της Άχνας  του ΥOUREFORESTCYPRUS έχει οριστεί για τις 15 Μαϊου. 

Share this post