Πράσινο φως από Υπουργούς Περιβάλλοντος στη Συμφωνία COP21

Πράσινο φως από Υπουργούς Περιβάλλοντος στη Συμφωνία COP21

Το πράσινο φως στη Συμφωνία COP21 για την κλιματική αλλαγή, με τη σύμφωνη γνώμη της Κύπρου, έδωσαν την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες οι Υπουργοί Περιβάλλοντος της ΕΕ.

Την Κύπρο στο Συμβούλιο εκπροσώπησε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης.

Οι τυπικές διαδικασίες για την τελική επικύρωση της Συμφωνίας θα αρχίσουν τον επόμενο Νοέμβριο στο Μαρακές, όπου από τις 7 μέχρι τις 18 του μήνα θα διεξαχθεί και η επόμενη σύνοδος του COP21. Οι Υπουργοί μάλιστα ενέκριναν σήμερα και την κοινή γραμμή με την οποία θα εκπροσωπηθεί εκεί η ΕΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έγκριση από το Συμβούλιο των Υπουργών πριν από την ολοκλήρωση των σχετικών εθνικών διαδικασιών, πρόκειται για κατ’ εξαίρεση πρακτική, που δεν θα αποτελέσει προηγούμενο για άλλες διαδικασίες της ΕΕ.

«Η ΕΕ υπήρξε πρωταγωνιστής στην επίτευξη της Συμφωνίας του Παρισιού και η Κύπρος αντιλαμβάνεται πλήρως τη σημασία της συμμετοχής της Ένωσης στην πρώτη Σύνοδο των μερών που αναμένεται να συγκληθεί πριν την πραγματοποίηση της διάσκεψης του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (COP22) από την οποία η ΕΕ δεν μπορεί να απουσιάζει», σημείωσε ο Υπουργός κατά την παρέμβασή του, δίνοντας της έγκριση στη Συμφωνία.

Για την Κύπρο, κατέληξε, η επικύρωση και εφαρμογή της Συμφωνίας αποτελεί προτεραιότητα και καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για να επικυρωθεί πριν το τέλος του έτους.

 

Share this post