ΤΟ ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ «ΑΣΠΙΔΑ» ΠΡΟΛΗΨΗΣ – ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

ΤΟ ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ «ΑΣΠΙΔΑ» ΠΡΟΛΗΨΗΣ – ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Της Χρίστιας Ιωάννου
Είναι πλέον αποδεκτό ότι η άσκηση αποτελεί την καταλληλότερη « μη φαρμακευτική» παρέμβαση για την βελτίωση της υγείας χρόνιων παθήσεων π.χ ( σακγχαρώδης διαβήτης, καρδιοπάθεια, υπέρταση, παχυσαρκία, καρκίνος κ.α ).  

Η άσκηση επιφέρει πολλά οφέλη τόσο ψυχικά όσο και σωματικα. Π.χ  βελτιώνει τη φυσική κατάσταση, ελέγχει το σωματικό βάρος , βοηθά στην καταπολέμηση άγχους και κατάθλιψης, μειώνει τις τιμές της χοληστερόλης.

Παρόλα αυτά όμως βλέπουμε πως στις μεσογειακές χώρες όσο περνάνε τα χρόνια οι καρδιαγγειακές και χρόνιες παθήσεις αυξάνονται, επομένως η ανάγκη συμμετοχής σε προγράμματα άσκησης πρέπει να γίνει απαραιτητη  στα πάσχοντα άτομα. Επίσης μπορουν να συνδυάσουν την άσκηση με μια ειδική διατροφή για πιο επιτυχής αποτελέσματα.

Μια από τις πιο φυσικές ασκήσεις που μπορεί να το κάνει ο όποιοσδήποτε ( και οι ηλικιωμένοι ) είναι το περπάτημα.  Το περπάτημα ειναι η πιο δημοφιλείς δραστηριότητα στο κόσμο και για τους ανθρώπους που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις είναι η πιο εύκολη λύση. Ο κατάλληλος χρόνος βαδίσματος είναι απο 20 – 45 λεπτά σε μέτρια ένταση  για τον μέσο πλυθησμό ( 3–4 φορές/βδομάδα). Για τους πάσχοντες απαραίτητη είναι η συμβουλή γιατρού καθώς και οι απαραίτητες εξετάσεις πριν την εναρξη της άσκησης. Η ένταση και η διάρκεια θα καθοριστεί από καποιον που ειδικεύεται  σε θέματα χρόνιων παθήσεων.

Επιλογικά θα λέγαμε ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις δεν πρέπει να τα παρατάνε, γιατί για όλα υπάρχουν επιλογές και μια εύκολη επιλογή άσκησης είναι το περπάτημα.

  • Η Χρίστια Ιωάννου είναι καθηγήτρια  Φυσικής Αγωγής , απόφοιτη του Αριστοτέλιου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με κατεύθυνση την κλινική εργοφυσιολογία και βιολογία της άσκησης και ειδικότητα στην  αεροβική γυμναστική  και τα βάρη.

Share this post