ΆΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

ΆΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Της Χρίστιας Ιωάννου

Aναρωτηθήκατε ποτέ αν η άσκηση αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην εγκυμοσύνη;

Η άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολύ σημαντική και για την κυοφορούσα και για το έμβρυο. Αν όλα πηγαίνουν καλά και ο γιατρός συμφωνεί, μπορείτε να κάνετε σχεδόν οποιοδήποτε είδος γυμναστικής όμως πολύ προσεκτικά γιατί οι τρεις πρώτοι μήνες είναι οι πιο κρίσιμοι διότι δημιουργείται το έμβρυο.Αν γυμναζόσασταν από πριν δεν χρειάζεται να σταματήσετε γιατί η εγκυμοσύνη δεν είναι αρρώστια, παρά ένα ευχάριστο γεγονός.  Αν δεν γυμναζόσασταν τώρα έφτασε η ώρα να αρχίσετε.

Η άσκηση δυναμώνει και τονώνει τους μύες, αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος μεταξύ εσάς και του μωρού σας.  Παράλληλα βοηθά στο να μειωθούν αρκετές ενοχλήσεις που μπορεί να βιώσετε κατά τη διάρκεια της κύησης π.χ ( πόνος στη μέση, ισχιαλγία κ.λ.π ). Ταυτόχρονα βελτιώνει την ενεργητικότητα σας και σας δυναμώνει ψυχολογικά.  

Μία εγκυμονούσα καλό θα ήταν να γυμνάζεται 3 – 4 φορές τη βδομάδα παίρνοντας τις κατάλληλες προφυλάξεις. Ο κατάλληλος χρόνος εκγύμνασης είναι 45 λεπτά με 1 ώρα περίπου συμπεριλαμβάνοντας πάντα προθέρμανση και αποθεραπεία. Περιορίστε την αεροβική άσκηση σε χαμηλότερη ένταση καθώς η μέγιστη καρδιακή σας συχνότητα (ΚΣmax) δεν πρέπει να ξεπερνά τους 140 παλμούς.  Προστατεύστε τους μύες της κοιλιάς και της μέσης , τοποθετώντας το σώμα σας σε σωστή στάση και αποφύγετε ασκήσεις που θα τους καταπονήσουν π.χ ροκανίσματα κοιλιακών.

Αποφύγετε τις έντονες διατάσεις γιατί οι ορμόνες της εγκυμοσύνης χαλαρώνουν τις κλειδώσεις σας, οπότε οι υπερβολικές διατάσεις μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στους μύες. Αποφύγετε επίσης τα τινάγματα και χοροπηδήματα ή τις γρήγορες αλλαγές στην άσκηση.   

 

Το γρήγορο βάδισμά, το κολύμπι το στατικό ποδήλατο είναι καλές επιλογές.  Κατά τη διάρκεια της άσκησης πρέπει να πίνετε άφθονο νερό και να θυμάστε πάντα να είστε σε επικοινωνία με το γιατρό σας.

Όταν αρχίσει να μεγαλώνει η κοιλιά και σας κουράσει η γυμναστική μπορείτε να συμβουλευτείτε ένα μαιευτικό κέντρο ή το γιατρό σας, ώστε να σας δείξει κάποιες ασκήσεις που θα σας βοηθήσουν στον τοκετό.

Μετά από μία γέννα συστήνεται  ξεκούραση για τουλάχιστον δύο μήνες από φυσιολογικό τοκετό και  τρεις μήνες μετά από καισαρική τομή. Αυτό όμως και πάλι δεν είναι υποχρεωτικό  γιατί κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και το προφίλ κάθε γυναίκας διαφέρει.

Share this post