“Πόλεμος” για τις ακακίες στην Αργάκα

“Πόλεμος” για τις ακακίες στην Αργάκα

Σφοδρή αντίδραση προκάλεσε η ενέργεια του Τμήματος Δασών να εκριζώσει δεκάδες ακακίες από το παραθαλάσσιο κρατικό δάσος «Μαυραλής», στη σημαντικότερη σε πυκνότητα φωλιών παραλία ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών Καρέτα-καρέτα. Πολιτικά κόμματα και περιβαλλοντικές οργανώσεις δεν πείθονται για την αναγκαιότητα απομάκρυνσης των ακακιών από τις προστατευόμενες, περιβαλλοντικά, περιοχές της χερσονήσου του Ακάμα. Τουναντίον, βλέπουν ένα ακόμη περιβαλλοντικό έγκλημα να συμβαίνει στις πιο ευαίσθητες περιοχές του νησιού.

Οι κοινοτάρχες της Αργάκας και της Πόλεως Χρυσοχούς δεν διαφωνούν με το Τμήμα Δασών. Ο κοινοτάρχης Αργάκας Σπύρος Πελοπίδας, μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ανέφερε πως το πρόβλημα ξεκίνησε από το 2015 και αναφέρθηκε σε επιστολές που απέστειλε η κοινοτική αρχή Αργάκας προς το Τμήμα Δασών μετά τα προβλήματα που προέκυψαν με ποντικούς και φίδια. Από την κατάσταση, όπως εξήγησε, αρκετά μωρά ασθένησαν. Είπε ακόμη ότι σε απαντητική επιστολή του Τμήματος Δασών το 2017 δόθηκαν εντολές για τον καθαρισμό των ακακιών. Ευχαρίστησε μάλιστα το Τμήμα Δασών για τον ευπρεπισμό του χώρου με την κατασκευή αποχωρητηρίων και άλλων διευκολύνσεων. Επιπρόσθετα, ο κ. Πελοπίδας κατέστησε σαφές πως κανένας δεν αγαπά την περιοχή περισσότερο από τους ίδιους τους κατοίκους της και αυτό αποδεικνύεται επί καθημερινής βάσεως. Από την πλευρά του ο δήμαρχος Πόλεως Χρυσοχούς Γιώτης Παπαχριστοφή ανέφερε πως η προσπάθεια του Τμήματος Δασών είναι να αντικαταστήσει τις ακακίες, οι οποίες θεωρούνται ξενικές για την Κύπρο, με ιθαγενή φυτά όπως είναι η ελιά, η χαρουπιά και το πεύκο. Ο κ. Παπαχριστοφή χαιρέτισε την ενέργεια του Τμήματος Δασών για την καθαριότητα του χώρου και την αντικατάσταση των φυτών με άλλα, κατάλληλα είδη. Απευθυνόμενος σε αυτούς που διαμαρτύρονται, ο δήμαρχος Πόλεως Χρυσοχούς χαρακτήρισε παράλογη την αντίδρασή τους. Η κριτική τους θα πρέπει να γίνει στο τέλος, όταν οι συγκεκριμένοι χώροι θα αποτελούν πνεύμονα πρασίνου, συμπλήρωσε. Σε ανακοίνωση προχώρησε χθες και η οργάνωση νεολαίας περιφέρειας Πόλεως Χρυσοχούς. Εγινε, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «θόρυβος για το τίποτα». Αυτοί που αντιδρούν είναι οι ίδιοι άνθρωποι που σχεδόν πάντα τάσσονται ενάντια στην ανάπτυξη της περιοχής, προσθέτουν οι νέοι.

Βλέπουν αναπτύξεις

Για περιβαλλοντικό έγκλημα κάνει λόγο σε γραπτή της δήλωση η Ελένη Μαύρου, βουλευτής και μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ.
«Το Τμήμα Δασών προχώρησε σε ολοκληρωτική καταστροφή της προστατευόμενης περιοχής του κρατικού δάσους ’Μαυραλής, στον κόλπο Χρυσοχούς, της σημαντικότερης παραλίας ωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών στην Κυπριακή Δημοκρατία, χωρίς να έχει καν εξασφαλίσει τις σχετικές άδειες», αναφέρει και προσθέτει: «Το έκανε μάλιστα χρησιμοποιώντας βαριά μηχανήματα, ενώ στη συνέχεια έκαψε επί τόπου την κομμένη βλάστηση! Και ενώ αφαίρεσε την προστασία που παρείχε η βλάστηση, ανακοίνωσε ότι … θα τοποθετήσει προστατευτικό δίχτυ αδιαπέραστο από φως πριν την έναρξη της αναπαραγωγικής περιόδου των θαλάσσιων χελωνών». Ανέφερε δε ότι «είναι φυσικό να προκαλούνται υποψίες ότι η επέμβαση εξυπηρετεί απλώς τις μεγάλες αναπτύξεις που προγραμματίζονται στην περιοχή και τα ιδιωτικά συμφέροντα πίσω από αυτές».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η ανακοίνωση του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών: «Το περιστατικό αποτελεί επανάληψη προηγούμενων προσπαθειών για ’καλλωπισμό’ της παραλίας που μεσολαβεί μεταξύ του χώρου όπου σχεδιάζεται μεγάλο τουριστικό έργο με τη θάλασσα. Σήμερα, όπως και πριν λίγα χρόνια, δημιουργούνται εύλογες υποψίες ότι αυτός ο βάναυσος ’καθαρισμός’ της βλάστησης στην παραλία ωοτοκίας των χελωνών γίνεται για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των μεγάλων συμφερόντων που έχουν σχέση με το τουριστικό έργο», αναφέρεται. Οι Οικολόγοι θα εγγράψουν θέμα στη Βουλή, ενώ προειδοποιούν με καταγγελία στην ΕΕ. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο μεταξύ, γίνεται χαμός. Περιβαλλοντικές οργανώσεις και άτομα με περιβαλλοντικές ανησυχίες βάλλουν κατά της πρακτικής που ακολούθησε το Τμήμα Δασών και καλούν τον αρμόδιο υπουργό να τοποθετηθεί επί του θέματος.
Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα η εφημερίδα «Φιλελεύθερος».

Με τις ευλογίες της ΕΕ η απομάκρυνση ακακιών

Βεβαιότητα  για την ορθότητα των χειρισμών του σε σχέση με την εκρίζωση ακακιών από το κρατικό δάσος Μαυραλή εκφράζει με ανακοίνωσή του το Τμήμα Δασών. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι «για την προστασία της αμμοθινικής βλάστησης και των συγκεκριμένων ειδών ήταν υποχρεωτική η απομάκρυνση της ακακίας, ενώ για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχουν εναλλακτικοί και εξίσου αποτελεσματικοί τρόποι επίτευξης της μορφής προστασίας που προσέφερε η ακακία». Προσθέτει δε ότι η απομάκρυνση της ακακίας «επιβαλλόταν και ήταν δεδομένη», ενώ σε σχέση με το ότι η ακακία προσέφερε μια μορφή προστασίας στη θαλάσσια χελώνα, το Τμήμα Δασών σημειώνει ότι «έχει ληφθεί υπόψη και είναι στους σχεδιασμούς του». Σημειώνει επιπρόσθετα πως η απομάκρυνση της ακακίας έγινε εκτός αναπαραγωγικής περιόδου «και δεν υπάρχει θέμα οποιασδήποτε άμεσης επίπτωσης». Στον δε σχεδιασμό για αποκατάσταση της αμμοθινικής βλάστησης «θα εγκατασταθεί και παρόδια φυτεία, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν, με θετικά αποτελέσματα, για προστασία από τη φωτορύπανση και την πρόσβαση μηχανοκίνητων οχημάτων προς την παραλία». Επίσης, αναφέρει, «ως άμεσο μέτρο θα γίνει περίφραξη με προστατευτικό δίχτυ αδιαπέραστο από φως, όπως και πάλι έγινε στο παρελθόν με θετικά αποτελέσματα». Το Τμήμα Δασών επισημαίνει ακόμη ότι στο διαχειριστικό σχέδιο της περιοχής «Πόλης-Γιαλιά» περιλαμβάνεται συγκεκριμένη δράση για την απομάκρυνση της ακακίας. Η υλοποίησή της άρχισε από τον Σεπτέμβριο του 2017 μετά και από ενημέρωση της επιστημονικής επιτροπής στο πλαίσιο του έργου CARE-MEDIFLORA (Δράσεις Διατήρησης Απειλούμενων Φυτικών Ειδών των Νησιών της Μεσογείου: κοινές δράσεις για εκτός τόπου και εντός τόπου διατήρηση). Αναφέρεται και στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE το οποίο προβλέπει δράσεις απομάκρυνσης της ακακίας στη συγκεκριμένη περιοχή.

Share this post