Ο κοινοτάρχης Ριζοκαρπάσου μας μιλά για τους εγκλωβισμένους μας

Ο κοινοτάρχης Ριζοκαρπάσου μας μιλά για τους εγκλωβισμένους μας

Μέρες χαράς και γιορτών αυτές τις ημέρες, ωστόσο υπάρχουν και κάποιοι συμπολίτες μας που περνούν δύσκολα. Άνθρωποι που δεν έχουν τα χρήματα για να έχουν τα βασικά τώρα τις γιορτές, αλλά και οι εγκλωβισμένοι μας. Αυτοί που παραμένουν ακόμα στα σπίτια τους και αναμένουν την λύση, που επιτέλους θα δουν να γεμίζουν τα σπίτια της γειτονιάς. Παρόλα αυτά οι συνθήκες διαβίωσής τους σήμερα είναι πολύ καλύτερα, σε σύγκριση με την περίοδο πριν από το 2000. Όμως, δεν έχουν χάσει την ουσία και τα Χριστούγεννα είναι γι’ αυτούς μέρες αγάπης και όχι μέρες κατανάλωσης. Η ΠΑ μίλησε με το κοινοτάρχη του Ριζοκαρπάσου Μιχάλη Μικέλλη Παντελή. Ο κ. Παντελή μας εξήγησε πως τα δεδομένα έχουν αλλάξει πολύ. Οι εγκωβισμένοι μας, πρόσθεσε, ζουν μια πιο άνετη ζωή. Στολίζουν τα σπίτια τους, έρχονται στις ελεύθερες περιοχές και ψωνίζουν, επισκέπτονται τους συγγενείς τους και μετά επιστρέφουν στα σπίτια τους.  Και τις μέρες των γιορτών, πρόσθεσε, ακολουθούν τα έθιμα και ασφαλώς τα περνούν οικογενειακά, ενώ τους επισκέπτονται και συγγενείς από τις ελεύθερες περιοχές.

«Θα ζυμώσουν, θα φτιάξουν το «Βασίλη» το ψωμί για την πρωτοχρονιά, θα κάνουν τα κουλούρια τους και γενικά θα ακολουθήσουν τα έθιμα», μας ανέφερε ο κ. Παντελή και πρόσθεσε πως αυτές τις ημέρες ξεκινούν και η επισκέψεις στα σχολεία με τους εγκλωβισμένους μαθητές μας.

«Δέκα ημέρες πριν από τις γιορτών διάφορες οργανώσεις επισκέπτονται τα σχολεία μας. Παλαιότερα αυτό γινόταν σε διάφορες χρονικές στιγμές και δημιουργούσαν πρόβλημα στο σχολικό πρόβλημα, ενώ είχαν κουραστεί και οι μαθητές που ένιωθαν πως ήταν αξιοθέατο και έρχονταν να τους δουν», σημείωσε.

Γι’ αυτό και σε συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας έχουν καθορίσει τις τελευταίες 10 ημέρες πριν να κλείσουν τα σχολεία για τα Χριστούγεννα να γίνονται οι επισκέψεις και να δίνονται τα δώρα στους μαθητές. Τα παιδιά ασφαλώς και το περιμένουν, ωστόσο σε κάποια στιγμή φαίνεται πως ξεκίνησε να τους ενοχλεί.

Πρόκειται, σύμφωνα με τον κ. Παντελή, για παιδιά που γεννήθηκαν πολύ μετά το 1974 και κάποια πράγματα δεν μπορούν να τα αντιληφθούν. Διότι φίλοι τους είναι και αρκετοί Τουρκοκύπριοι που συναναστρέφονται τα απογεύματα μετά το σχολειο.

Share this post