Οι θαλάσσιες χελώνες μπορεί σύντομα να μην περνούν χρόνο στην ξηρά

xelona9

Οι θαλάσσιες χελώνες μπορεί σύντομα να μην περνούν χρόνο στην ξηρά

xelona9

Ομάδα ερευνητών από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελλάδα ανακάλυψε στοιχεία που υποδεικνύουν πως οι πράσινες χελώνες ενδέχεται να σταματήσουν στο μέλλον να βγαίνουν στις παραλίες του Ειρηνικού Ωκεανού. Η ερευνητική ομάδα, στην οποία συμμετείχε ο καθηγητής Τζον Χάλλεϋ του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων, πέρασαν έξι χρόνια παρατηρώντας τις πράσινες χελώνες σε παραλίες του Ειρηνικού και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η συμπεριφορά των χελωνών θα αλλάξει κατά αυτό τον δραστικό τρόπο.

Οι πράσινες θαλασσοχελώνες (Chelonia mydas), οι οποίες ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τις χελώνες καρέτα καρέτα, έχουν αρκετά μεγάλο μέγεθος, ξεπερνώντας το 1,5 μέτρο σε μήκος και απαντώνται στους περισσότερους ωκεανούς του πλανήτη. Σε αντίθεση με άλλα είδη χελωνών που βγαίνουν από το νερό μόνο για μικρό χρονικό διάστημα για λόγους ωοτοκίας, οι πράσινες χελώνες περνούν αρκετό χρόνο στην ξηρά κάτω από τον ήλιο.

Για να εξηγήσουν αυτή τη συμπεριφορά, οι ερευνητές στρατολόγησαν εθελοντές για να καταγράφουν τον αριθμό των χελωνών σε μία συγκεκριμένη παραλία της Χαβάης για μία περίοδο έξι ετών. Στη συνέχεια συνδύασαν τα δεδομένα από τους εθελοντές με άλλα δεδομένα για τις καιρικές συνθήκες και τη θερμοκρασία των ωκεανών και διαπίστωσαν ότι οι χελώνες έτειναν να βγαίνουν από το νερό όταν η θερμοκρασία της θάλασσας έπεφτε κάτω από τους 23 βαθμούς Κελσίου. Στη Χαβάη, αλλά και σε άλλες παραλίες του Ειρηνικού, αυτό συνήθως συμβαίνει μόνο κατά τους χειμερινούς μήνες.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η θερμοκρασία της θάλασσας αυξάνεται σε αυτό το τμήμα του ωκεανού κατά περίπου 0,04 βαθμούς Κελσίου ανά έτος. Αυτό σημαίνει ότι από το 2039, η θερμοκρασία του ωκεανού γύρω από τη Χαβάη πιθανότατα θα αυξηθεί πάνω από το σημείο εξόδου για τις χελώνες και μέχρι το 2100, θα ακολουθήσει το υπόλοιπο των ωκεανών. Το γεγονός αυτό ενδέχεται να οδηγήσει τις πράσινες χελώνες να επιλέγουν να περνούν όλη τη ζωή τους στο νερό. Οι άλλες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε αυτό το είδος δεν μπορούν να είναι γνωστές, καθώς δεν είναι ακόμα σαφές γιατί οι χελώνες χρειάζονται να ζεσταίνονται σε παραλίες, αντίθετα με άλλες χελώνες, όμως η έρευνα αναμένεται να συνεχιστεί για τα επόμενα χρόνια.

Share this post