Καλές περιβαλλοντικές δράσεις των σχολείων μας

Καλές περιβαλλοντικές δράσεις των σχολείων μας

Συγχαρητήρια για άλλη μια φορά στα σχολεία μας για τις εξαιρετες περιβαλλοντικές τους δράσεις!

Λύκειο Λατσιών

Το σχολείο παρήγαγε ροδόμελο και τερατσόμελο από ρόδια και τεράτσια δικής τους παραγωγής και έκανε προσπάθειες να παράξει οινοπνευματούχο ποτό με το χαρούπι. Το σχέδιο αυτό εξελίχθηκε με επιτυχία για τη δημιουργία ζιβανίας με κύριο συστατικό το χαρούπι. Αρχικά, η ομάδα μαθητών μαζί με καθηγητές χημείας, απόσταξαν στέμφυλα χαρουπιού, τα οποία έπρεπε να θερμανθούν στους 78°C για τη δημιουργία καθαρού αλκοόλ. Στη συνέχεια πρόσθεσαν σε ένα δοχείο χαρουπόμελο, νερό, αρωματικά κανέλας και το αποσταγμένο αλκοόλ και τα θέρμαναν με τον λύχνο Bunsen, ώστε να γίνουν ένα ομογενές μείγμα. Με την διαδικασία της διήθησης, τελειοποιήσαν το μείγμα και έτσι ετοιμάστηκε το πρώτο δείγμα βιολογικής ζιβανίας από τεράτσι. 

Γυμνάσιο Κοκκινοτριμιθιάς

 

Τα παιδιά διεξήγαγαν  έρευνα για  να γνωρίσουν κατά πόσο οι μαθητές του σχολείου τους και οι οικογένειές τους, ήταν ενημερωμένοι σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, για να μπορέσουν σαν σχολείο, να εισηγηθούν  δραστηριότητες, που στοχεύουν στην προστασία και βελτίωση του περιβάλλοντος. Η ανάλυση της έρευνας έδειξε τα πιο κάτω αποτελέσματα:

Αρκετές οικογένειες έκαναν ανακύκλωση διάφορων υλικών, οι περισσότεροι μαθητές χρησιμοποιούσαν το λεωφορείο για το σχολείο, αρκετοί ιδιωτικά αυτοκίνητα και λίγοι έρχονταν πεζοί ενώ ακόμη  λιγότεροι χρησιμοποιούσαν ποδήλατο. Ελάχιστες οικογένειες έκαναν κομποστοποίηση. Οι περισσότερες δεν γνώριζαν για την κομποστοποίηση. Αναλογικά με τα άτομα κάθε οικογένειας τα σκουπίδια τους ήταν αυξημένα

 Με βάση τα αποτελέσματα καθόρισαν και τις δραστηριότητές τους.

  1. Ενημερώθηκαν για τη κλιματική αλλαγή που παρατηρείται στη Γη μας, τα αίτια που προκαλούν τη κλιματική αλλαγή,  τις μελλοντικές δραματικές επιπτώσεις στον πλανήτη μας από τη κλιματική αλλαγή και εισηγήθηκαν μέτρα που πρέπει να πάρουμε γρήγορα για να αποτραπούν  τα καταστροφικά φαινόμενα που προβλέπονται από τους επιστήμονες  
  2.   Ενημέρωσαν με έντυπο υλικό, Μαθητές , καθηγητές, γονείς, τοπικές αρχές  και την  ευρύτερη κοινότητα για τις περιβαλλοντικές δραστηριότητες που θα γίνονταν στο σχολείο τους και προσκάλεσαν όλους να συμμετάσχουν.

 

Περιφερειακό Γυμνάσιο Λύκειο Λευκάρων

Τα παιδιά προέβησαν στη δημιουργία ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ στα Πάνω Λεύκαρα . Η ομάδα ανακύκλωσης  σε συνεργασία με την ομάδα μαθητών/τριών του προγράμματος “European Parliament Ambassadors» του σχολείου μας, μετέβηκαν στο καθορισμένο σημείο και ξεκίνησαν τον εξωραϊσμό του χώρου με καθαριότητα, ξεχόρτισμα, φύτεμα δενδρυλλίων και με τοποθέτηση ταμπέλας και κάδων ανακύκλωσης στο συγκεκριμένο χώρο. 

Share this post