Αυτοί είμαστε, αυτοί θα ‘μαστε και ακόμα παραπάνω

Αυτοί είμαστε, αυτοί θα ‘μαστε και ακόμα παραπάνω

Του Κυριάκου Ανδρέου

Μετά την επιτυχή διοργάνωση του 4ο Φεστιβάλ Περιβάλλον Συγγνώμη, που συνδιοργανώσαμε φέτος με το Πανεπιστήμιο Κύπρου νιώθω την ανάγκη με περηφάνια να ευχαριστήσω πέραν από τους εκατοντάδες πολίτες που έδωσαν το παρόν τους για άλλη μια χρονιά, και τους δεκάδες εθελοντές και μέλη της Πράσινης Ασπίδας που άοκνα στηρίζουν τις δράσεις της ανεξάρτητης περιβαλλοντικής οργάνωσης που έχει μόνο γνώμονα τον Άνθρωπο και το Περιβάλλον. Νιώθω την ανάγκη να μιλήσω για τον σπόρο που ρίξαμε μια ομάδα απλών πολιτών στην αρχή του 21ου αιώνα, ενός σπόρου που έγινε βλαστός και παρότι σε μια κακοτοπιά μεγάλωσε, άπλωσε κλαδιά και έβγαλε φύλλα και είναι σε μια ηλικία που μπορεί να αντιμετωπίσει τους δυνατούς ανέμους και ας λυγίζει. Η Πράσινη Ασπίδα δηλώνει παρούσα στα μικρά και μεγάλα που πληγώνουν το περιβάλλον. Μόνη της στήριξη τα χαμόγελα, γέλια, φωνές, οι άνθρωποι που μας αγκάλιασαν στην πάροδο των χρόνων. Ήρθαμε για να ταράξουμε τα λιμνάζοντα νερά. Προβαίνουμε σε ακτιβιστικές ενέργειες, διεκδικούμε, δίνουμε μάχες. Ένα φιλανθρωπικό και φιλο-περιβαλλοντικό ίδρυμα είμαστε χωρίς κανένα κρατικό πόρο. Το αντίτιμο της ανεξαρτησίας βλέπετε. Των καθαρών και γενναίων θέσεων. Ούτε μια ισχνή χορηγία. Και όμως καταφέρνουμε όχι μόνο να
παραμένουμε στην πρώτη γραμμή, αλλά και να μεγαλώνουμε. Με τη μηνιαία εφημερίδα μας αποκαλύπτουμε όλα όσα κάποιοι φοβούνται. Αγοράζετε την εφημερίδα μας, μας δίνετε και την οικονομική στήριξη να συνεχίσουμε να εκθέτουμε το κατεστημένο. Με ονόματα και διευθύνσεις. Μα πιο πολύ νιώθω την ανάγκη να σας καλέσω σε μια πιο επαναστατική προσέγγιση για τα δύσκολα χρόνια που έπονται. Ελάτε να πορευτούμε μαζί ενάντια στο κατεστημένο για προσαρμογή στις κλιματικές αλλαγές, για ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας.
Για εκείνο το δέντρο, για τον όμορφο φυσικό χώρο που μας φιλοξενεί εγώ και εσύ έχουμε την ευθύνη. Για το νερό που πίνουμε, για τον αέρα που αναπνέουμε, για την απερήμωση που μας τρίζει τα δόντια.

Share this post