ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ – ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ

ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ – ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ

Παιδί προσφύγων , αγροτών από τον Άγιο Σέργιο και την Αγκαστίνα ο Αντρέας Σμυρίλης ,μετά τον πόλεμο εγκαταστάθηκε στις ελεύθερες περιοχές με τους γονείς του.  Σπούδασε μηχανολόγος γεωργικών μηχανημάτων στην Αμερική και επέστρεψε στην Κύπρο και εντάχθηκε στην εταιρεία του πατέρα του όπου συνεχίζει  και επεκτείνει την επιχείρηση  με τα γεωργικά μηχανήματα. Στην εταιρεία εντάχθηκε και ο αδερφός του, πρώην πιλότος της Εurocypria και μαζί προσπαθούν από το 2003 να βρίσκουν πάντοτε καινοτόμες τεχνολογίες που να στηρίζουν τους αγρότες.Εκτός από τα γεωργικά μηχανήματα ασχολούνται και με τα αρμευτήρια και τους αυτοματισμούς για φάρμες. Πρόσφατα απέκτησε τη δική του φάρμα στην Ορούντα με την εισαγωγή δεκάδων εγκύων καφέ βιολογικών αγελάδων από τη Δανία.

 

  • Κύριε Σμυρίλη ο κλάδος των αυτοματισμών έχει γίνει αποδεκτός από τους Κύπριους κτηνοτρόφους;

 

        Η αλήθεια είναι ότι η ρομποτική τεχνολογία ήταν κάτι πρωτόγνωρο για τους Κύπριους κτηνοτρόφους και αγωνιστήκαμε πολύ για να αποδεκτούν ότι όντως ένα ρομπότ μπορεί να χειρίζεται την αγελάδα και μάλιστα να κάνει το ζώο να αισθάνεται πολύ πιο άνετα κατά τη διαβίωσή του στη φάρμα. Χάρη στις επιδοτήσεις  όμως γύρω από αυτά τα μηχανήματα ο κόσμος αρχίζει και τα αποδέχεται ευκολότερα τώρα παρά πριν 10 χρόνια. 

 

  • Πότε αποκτήσατε τη δική σας κτηνοτροφική μονάδα;

 

Πριν δύο χρόνια , ένας συνεργάτης μας που αγόρασε ρομποτικά μηχανήματα για τη φάρμα του στην Ποταμιά ,πουλούσε τη φάρμα εδώ στην Ορούντα και έτσι μας δόθηκε η ευκαιρία να επενδύσουμε σε αυτό τον κλάδο. Αρχικά είχαμε μόνο μικρά ζώα , στην πορεία όμως φέραμε από το εξωτερικό βιολογικές αγελάδες και μπορέσαμε να αρχίσουμε την παραγωγή βιολογικού γάλακτος.

 

  • Τι είναι το βιολογικό γάλα;

 

Για να ονομαστεί το γάλα  βιολογικό, πρέπει ολόκληρος ο κύκλος παραγωγής του, από την ανάπτυξη του ζώου μέχρι και τον τελικό αποδέκτη του προϊόντος, τον καταναλωτή, να έχει ελεγχθεί και πιστοποιηθεί από τους αρμόδιους φορείς ότι είναι βιολογικός, ότι έχουν τηρηθεί δηλαδή συγκεκριμένοι κανόνες, θεσπισμένοι από την Eυρωπαϊκή Ένωση. Στην περίπτωση του γάλακτος, η κυριότερη ασφαλιστική δικλείδα-προϋπόθεση είναι να εξασφαλιστεί ότι οι αγελάδες τρέφονται με βιολογικές ζωοτροφές, δηλαδή με τροφές που έχουν παραχθεί με φυσική καλλιέργεια, απαλλαγμένη από παντός είδους χημικά και φυτοφάρμακα. Eπιπλέον, τα ζώα πρέπει να μεγαλώνουν σε φυσικό και υγιεινό περιβάλλον, χωρίς εμβόλια και αντιβιωτικά.

 

  • Αν κάποιο ζώο χρειαστεί να πάρει κάποιο φάρμακο;

 

Αυτό δίνεται μόνο με συνταγή του γιατρού και ο χρόνος στον οποίο χρειάζεται για να επανέλθει στην παραγωγή είναι διπλάσιος απ’ ότι στις συμβατικές φάρμες. 

 

  • Ποια τα πλεονεκτήματα του βιολογικού γάλακτος έναντι του συμβατικού;

 

Σε κάθε περίπτωση, είναι σίγουρο ότι, λόγω της βιολογικής εκτροφής των αγελάδων, το βιολογικό γάλα  είναι απαλλαγμένο από χημικά, συντηρητικά ή φυτοφάρμακα που πιθανώς να χρησιμοποιούνται σε κάποιο στάδιο παραγωγής του συμβατικού γάλακτος. Επιπλέον  υπάρχουν και  μελέτες που υποστηρίζουν ότι το βιολογικό γάλα έχει επιπλέον θρεπτικά συστατικά. 

 

  • Μιλήστε μου λίγο για τις αγελάδες που φέρατε.

 

Οι αγελάδες μας είναι ράτσας Jersey. Eίναι πιο μικρόσωμα ζώα από τις μαυρόασπρες , καταναλώνουν λιγότερη ζωοτροφή και δίνουν πιο λίγο γάλα αλλά πιο παχύρευστο και προτιμάται περισσότερο από τους τυροκόμους.

 

  • Ποιες δυσκολίες συναντάτε;

 

Τα ζώα αυτά είναι πιο ευαίσθητα και έχουν περισσότερες ανάγκες σε ασβέστιο κυρίως πριν γεννήσουν. Και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή να τους δίνεις το σωστό σιδηρέσιο για να αντέξουν τη γαλακτοπαραγωγή. Έχουμε σύμβουλο διατροφολόγο, ειδικό για αγελάδες και είμαστε σε συνεχή επαφή μαζί του για το πώς πρέπει να τρέφονται τα ζώα.

 

  • Έχει αγκαλιαστεί η προσπάθειά σας από τον κόσμο;

 

Υπάρχει προοτική ανάπτυξης, ο κόσμος άρχισε να καταλαβαίνει την αξία του  βιολογικού γάλακτος και οι ανάγκες για βιολογικό γάλα θα αυξηθούν στο μέλλον.

 

  • Ποιοι είναι οι περιβαλλοντικοί σας στόχοι σε σχέση με τη φάρμα σας;

Στόχος μας γενικά για τη φάρμα είναι να νιώθουν τα ζώα άνετα και όχι κατανάγκην να παράξουμε περισσότερο γάλα. Επίσης στόχος μας είναι να μειώσουμε τους ρύπους όσο το δυνατόν περισσότερο. Μέρος των λυμάτων μένει μέσα στη φάρμα και γίνεται κομποστοποίηση. Επίσης προσπαθούμε να μειώσουμε τις μύγες με φυσικό τρόπο, εισάγοντας ωφέλιμα έντομα από το εξωτερικό που καταπολεμούν τα αυγά της μύγας. Τα δε υγρά λύματα τα στέλνουμε σε σταθμό που παράγει βιογκάζι. Ακόμα συμμετέχουμε σε ένα πρόγραμμα του τμήματος δασών,όπου τοποθετείς φωλιές κουκουβάγιων με στόχο τη μείωση των τρωκτικών. Στα μελλοντικά μας πλάνα είναι και η δεντροφύτευση γύρω από τη φάρμα. 

Share this post