Στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων το Νόμπελ Ειρήνης

Στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων το Νόμπελ Ειρήνης

nobel-peace

 Στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων απονέμεται το Νόμπελ Ειρήνης. Ο οργανισμός έχει συγκεντρώσει τις τελευταίες εβδομάδες τα βλέμματα, καθώς επιβλέπει την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου.

Σύμφωνα με τη νορβηγική επιτροπή, το Νόμπελ δόθηκε στον OPCW «για τις εκτεταμένες προσπάθειές του στην εξάλειψη των χημικών όπλων».

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της επιτροπής, τα πρόσφατα γεγονότα στη Συρία υπογράμμισαν την ανάγκη ενίσχυσης των προσπαθειών να απαγορευτούν αυτού του είδους τα όπλα.

«Ορισμένα κράτη δεν έχουν γίνει ακόμα μέλη του OPCW. Ορισμένα κράτη δεν τήρησαν τη διορία καταστροφής τέτοιων όπλων, η οποία έληγε τον Απρίλιο του 2012. Αυτό αναφέρεται κυρίως στις ΗΠΑ και τη Ρωσία» τονίζει η ανακοίνωση της επιτροπής.

«Με αυτό το βραβείο, η επιτροπή θέλει να συμβάλλει στην εξάλειψη των χημικών όπλων» καταλήγει η ανακοίνωση.

Νωρίτερα, η νορβηγική τηλεόραση, επικαλούμενη πηγές της επιτροπής, είχε μεταδώσει την πληροφορία ότι ο OPCW θα ήταν ο επόμενος κάτοχος Νόμπελ.

Εμπειρογνώμονες του Οργανισμού, ο οποίος εδρεύει στη Χάγη, είναι ανεξάρτητος και υποστηρίζεται από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, θα επικεντρωθούν τις επόμενες μέρες στην εξακρίβωση των πληροφοριών που έχουν καταθέσει οι συριακές αρχές και στη φάση διαμόρφωσης του σχεδίου που θα βοηθήσει τη χώρα να καταστρέψει τις μονάδες κατασκευής χημικών όπλων.

Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων ελπίζει ότι η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί έως την 1η Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με ρωσο-αμερικανική συμφωνία, ολόκληρο το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας θα πρέπει να έχει καταστραφεί μέχρι τα μέσα του 2014.

Ένα από τα φαβορί ήταν και η πακιστανή μαθήτρια, Μαλάλα Γιουσουφζάι, η οποία πιθανώς θεωρήθηκε πολύ νέα για το βραβείο.

Το βραβείο θα απονεμηθεί στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου, επέτειο του θανάτου του σουηδού χημικού, μηχανικού και βιομηχάνου Αλφρεντ Νόμπελ, ο οποίος καθιέρωσε την τιμητική αυτή διάκριση.

Share this post