«Κέντρο φωτοθεραπείας η Κύπρος»

nissi-beach

«Κέντρο φωτοθεραπείας η Κύπρος»

nissi-beach

Την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου με την ανάδειξη της Κύπρου ως κέντρου φωτοθεραπείας προτείνει ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής. Η πρόταση συζητήθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου, κατά την οποία ο εισηγητής ανέφερε ότι 32 εκατομμύρια πολίτες της Βόρειας Ευρώπης υποφέρουν από εποχική κατάθλιψη (SAD Syndrome), μια πάθηση η οποία οφείλεται στην έλλειψη ηλιοφάνειας κατά τους χειμερινούς μήνες.

Σε δηλώσεις του έπειτα από την ολοκλήρωση της συνεδρίας της Επιτροπής Εμπορίου, ο κ. Νουρής είπε ότι, επειδή η Κύπρος παρουσιάζει το τεράστιο πλεονέκτημα της ύπαρξης ηλιοφάνειας τους μήνες Νοέμβριο μέχρι Φεβρουάριο, κατά τους οποίους εκδηλώνεται η εποχική κατάθλιψη στις χώρες αυτές, θεωρεί ότι, αν αναδειχθεί η Κύπρος και τεκμηριωθεί επιστημονικά, μπορεί να περάσει στον Παγκόσμιο Χάρτη φωτοθεραπείας, αυξάνοντας τις τουριστικές της αφίξεις και βελτιώνοντας κατά πολύ τα εισοδήματά της μέσα από τον ιατρικό τουρισμό.

Αναφερόμενος στις επιστημονικές μετρήσεις που ήδη έγιναν, ο κ. Νουρής είπε πως η Κύπρος έχει συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι της Μάλτας και του Ισραήλ, αφού -όπως σημείωσε – έχει περισσότερες ώρες ηλιοφάνειας.

Τόνισε, ακόμα, ότι τα συστήματα υγείας των χωρών της Βόρειας Ευρώπης υποχρεούνται σε δαπάνες πέραν των 200 δισεκατομμυρίων τον χρόνο, για την παροχή θεραπείας στους πάσχοντες, με τεχνητή ακτινοβόληση και ειδικές λάμπες σε ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια.

Ο κ. Νουρής πρόσθεσε πως η πρότασή του είναι όπως τεκμηριωθεί επιστημονικά η υπεροχή της Κύπρου έναντι των ανταγωνιστικών χωρών, ως ο κατ’ εξοχήν ιδανικός χειμερινός προορισμός για φωτοθεραπεία και ηλιοτροπικό τουρισμό, υποδεικνύοντας παράλληλα ότι, σε περίπτωση που καθιερωθεί η Κύπρος ως Ευρωπαϊκός Θεραπευτικός Προορισμός, θα συναφθούν συμβάσεις συνεργασίας μεταξύ των ξενοδοχείων της Κύπρου και των ασφαλιστικών φορέων και ταμείων, κυρίως των χωρών της Βόρειας Ευρώπης, για την άφιξη και θεραπεία στην Κύπρο των ασφαλισμένων μελών τους που υποφέρουν από το σύνδρομο εποχικής κατάθλιψης.

Για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ είπε πως, πέραν των απαραίτητων φωτομετρήσεων που πρέπει να γίνουν τόσο στο περιβάλλον όσο και σε ανθρώπινους οργανισμούς, θα χρειαστεί επίσης να υπάρξει κατάλληλη ποιοτική προσαρμογή των υποδομών που θα υποδεχθούν τους επισκέπτες, ώστε αυτές να προσφέρουν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας.

Επίσης, είπε ότι σε περίπτωση που η Κύπρος καταστεί κέντρο φωτοθεραπείας θα εισρεύσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στα κυβερνητικά ταμεία, λόγω της αύξησης των αφίξεων και των κρατήσεων στα ξενοδοχεία της Μεγαλονήσου.

«Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το συνολικό όφελος για την οικονομία αναμένεται να είναι τεράστιο με την αναμενόμενη αύξηση στις αεροπορικές αφίξεις και τον κατ` αναλογία πολλαπλασιασμό της ξενοδοχειακής πληρότητας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται» κατέληξε.

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα
Πηγή: philenews.com

Share this post