Τα χωρκά μας ακόμη περιμένουν Πρόεδρε

Τα χωρκά μας ακόμη περιμένουν Πρόεδρε

Του

Kυριάκου Ανδρέου
Ακούς κύριε Πρόεδρε; Διότι έχεις μεν ορίσει και καλοπληρώνεις Επίτροπο Ορεινών Περιοχών, μα τα ορεινά μας μαραίνονται. Να σας πάρω… απλά, να καταλάβετε τις δυσκολίες εν έτει 2020 παρά τις τόσες εξαγγελίες σας, ακόμα και αυτό το τελεφερίκ που μας μάρανε.
Σκεφτείτε μόνο τα νεύρα των κατοίκων πόλεων που αυτές τις μέρες επισκέπτονται για να παραθερίσουν χωριουδάκια και δεν έχουν διαδίκτυο, δεν πιάνει σήμα το κινητό, δεν έχει ο μπακάλης το γάλα που πίνουν τα μωρά, δεν έχει ATM να τραβήσουν λεφτά.
Πάμε τώρα σε αυτούς που ζουν όλοχρονα σε πολλά χωριά που έμειναν έξω από τον χάρτη στάσεων των λεωφορείων. Αγροτικά κέντρα υγείας παραμένουν παρά τις υποσχέσεις με σοβαρές ελλείψεις, την ώρα που καλούνται να καλύψουν ανάγκες εκατοντάδων, αν όχι χιλιάδων, ανθρώπων. Το νοσοκομείο της Πόλης Χρυσοχούς για παράδειγμα, που καλύπτει όλα τα χωριά της περιοχής, παρά τις υποσχέσεις παραμένει χωρίς αναγκαία ιατρικά μηχανήματα, χωρίς συγκεκριμένες ιατρικές ειδικότητες.
Μπορώ να σας απαριθμήσω πολλά προβλήματα που μαστίζουν τους κατοίκους ορεινών περιοχών. Θα τα θυμηθούμε άλλωστε ξανά σύντομα, αφού έπονται βουλευτικές εκλογές. Θα βγουν σεργιάνι, όπως τους καραόλους, οι υποψήφιοι βουλευτές και αφού ανοίξουν δεφτέρια προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων, θα αρχίσουν το ποίημά τους. Αίφνης θα βρεθούν σε περιοχές που πέντε χρόνια ήταν πιεσμένοι για να επισκεφτούν. Θα τάξουν, θα πουν, θα κάνουν χειραψίες. Και ο κόσμος της υπαίθρου, αγνός και ταπεινός, θα τους σφίξει το χέρι. «Έκαμα ττόκκα με τον τάδε βουλευτή», θα πει το βράδυ στον/στη σύζυγο γεμάτος/η περηφάνια. Και θα κοιμηθεί βέβαιος για αυτόν που θα ψηφίσει. «Είναι αυτός, γυναίκα, που θα μας φέρει τουρίστες στο χωριό. Θα μας κάμει και πλατεία, είπεν. Το άλλο; Θα βάλει γραμμή λεωφορείου». Και όμως. Τα πλείστα από αυτά που υπόσχονται οι βουλευτές δεν είναι καν σε θέση να υλοποιήσουν. Γιατί αφορούν την κυβέρνηση και όχι τη Βουλή. Αλλά και εκεί τα ίδια. Να θυμίσουμε προεκλογικές δηλώσεις από το 2013 κ. Πρόεδρε; «Η μεταρρύθμιση πρέπει να προνοεί την ουσιαστική ενίσχυση των κοινοτικών αρχών με πρόσθετες εξουσίες και πόρους, ώστε να μπορέσουν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην ύπαιθρο μέσω της ανάπτυξης και του εκσυγχρονισμού των υποδομών και παράλληλα να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην ενημέρωση και την επιμόρφωση των κοινοταρχών και των κοινοτικών συμβουλίων και στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων των υπαλλήλων των κοινοτήτων». Μεταξύ πολλών άλλων…

Share this post