Ανακυκλώνοντας μπάλες του τένις

Ανακυκλώνοντας μπάλες του τένις

Κατά τη διάρκεια του «Roland Garros»

 

Ρεπορτάζ από το Παρίσι: Δέσποινα Δημότση

Η ανακύκλωση, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι ένα δώρο από εμάς στο περιβάλλον και ταυτόχρονα η ελάχιστη πράξη σεβασμού που μπορούμε εμείς οι άνθρωποι να δείξουμε προς την μητέρα φύση. Χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο και γυαλί τα πιο συνηθισμένα είδη που ανακυκλώσουμε, ενώ ταυτόχρονα πιο οργανωμένες πόλεις έχουν προχωρήσει στην ανακύκλωση υφάσματος, πριονιδιού και ηλεκτρικών συσκευών καθώς και πολλών άλλων υλικών.

Read More

Κατά την επίσκεψη μας στη Γαλλία και συγκεκριμένα στο Παρίσι, προς μεγάλη μας έκπληξη, διαπιστώσαμε πως μπορούν να ανακυκλωθούν οι μπάλες του τένις. Πρωτότυπο; Κι όμως ναι! Κατά τη διάρκεια της διάσημης διοργάνωσης πρωταθλήματος τένις, του λεγόμενου «Roland Garros» που διεξάγεται στο Παρίσι, κάτω από τον πύργο του Άιφελ και δίπλα στην γιγαντοοθόνη που μεταδίδει τα παιχνίδια, είναι εγκατεστημένο ένα διαφορετικό κιόσκι το οποίο ενημερώνει τους επισκέπτες σχετικά με την ανακύκλωση των μπαλών του τένις. Ένας πλήρης οδηγός στους τοίχους είναι εγκατεστημένος, για το πώς συλλέγονται και διαχωρίζονται τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένες οι μπάλες και με ποιον τρόπο καταλήγουν να γίνουν υλικό για ….ασφαλτόστρωση. Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, η μπάλα του τένις περιέχει το κίτρινο περίβλημα και το εσωτερικό υλικό της.  Περίεργο μεν αλλά αληθινό δε.

 

Ενάμιση εκατομμύριο μπάλες του τένις, περίπου, συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια του έτους για να διαχωριστούν και να καταλήξουν να χρησιμοποιηθούν για να φτιαχτούν κάποια μέτρα δρόμου. Μπορεί το νούμερο να φαντάζει μεγάλο αλλά σε μία πόλη όπου το συγκεκριμένο άθλημα είναι διάσημο, είναι εύκολο να συλλεχθεί ένας τόσος μεγάλος αριθμός μπαλών του τένις. Το κιόσκι εκτός από τις πληροφορίες για την ανακύκλωση των μπαλών του τένις, είχε και πληροφορίες για το μουσείο του συγκεκριμένου αθλήματος το οποίο βρίσκεται και αυτό με τη σειρά του στο Παρίσι και περιέχει τα πάντα για το τένις (ρακέτες, στολές, φωτογραφίες, ιστορία κτλ)! Το κιόσκι θα παραμείνει τοποθετημένο κάτω από τον πύργο του Άιφελ όσο διάστημα θα διαρκέσει το πρωτάθλημα «Roland Garros» για να πληροφορήσει, ειδικότερα τους επισκέπτες, γι αυτήν την τόσο διαφορετική και καινοτόμα ανακύκλωση.

Είναι πολύ σημαντικό η ανακύκλωση να προχωρήσει και σε άλλα υλικά ώστε να μπορούμε να χρησιμοποιούμε τα πάντα χωρίς να βλάπτουμε το περιβάλλον. Τέτοιες ιδέες όπως η παραπάνω αποδεικνύουν πως μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά προς το καλύτερο αρκεί να το θέλουμε.

Share this post