«Η Πάφος γύρισε σελίδα…» – Ο Φαίδωνας Φαίδωνος μιλά στην «ΠΑ» για τα κυκλώματα της μίζας

«Η Πάφος γύρισε σελίδα…» – Ο Φαίδωνας Φαίδωνος μιλά στην «ΠΑ» για τα κυκλώματα της μίζας

Μόνο κερδισμένος δηλώνει πως νιώθει ο Φαίδωνας Φαίδωνος με τα πολλά ανοιχτά μέτωπα που έχει ανοίξει λόγω των συχνών παρεμβάσεων του. «Ναι, μπορεί να ενόχλησα αρκετούς. Κέρδισα όμως -και το βλέπω καθημερινά αυτό- την εκτίμηση των απλών ανθρώπων και την αποδοχή της πλειοψηφίας των πολιτών, η οποία ζητά την κάθαρση και προσβλέπει σε μια καθαρή κοινωνία», δηλώνει στην «ΠΑ».

Την ίδια ώρα ο νυν και υποψήφιος Δήμαρχος Πάφου μάς αναφέρει ότι καταθέτει την υποψηφιότητά του ενώπιον των δημοτών με τη λογική ότι η πολιτική του καθημερινή πρακτική,  δεν μπορεί να είναι προϊόν κομματικών ή άλλων συνδιαλλαγών. Αναφέρεται στην υπόθεση Helector και τον κ. Μπόμπολα, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον προκαλεί η περιγραφή που μας κάνει για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται ότι δουλεύει το κύκλωμα της διαφθοράς και της μίζας στον τόπο.

 

 

 

Συνέντευξη στον ΠΑΥΛΟ ΝΕΟΦΥΤΟΥ

 

κ. Φαίδωνος, τι σημαίνει «ανεξάρτητη υποψηφιότητα» για σας; Σας ρωτώ γιατί αυτόν τον καιρό ακούμε υποψήφιους, που ενώ ανήκουν σε πολιτικές παρατάξεις, δηλώνουν ότι κατεβαίνουν στις εκλογές ως «ανεξάρτητοι».

Ανεξάρτητη υποψηφιότητα σημαίνει διεκδίκηση δημοσίου αξιώματος χωρίς οποιεσδήποτε εξαρτήσεις  πολιτικές, κομματικές ή προσωπικές. Σημαίνει ανεξαρτησία δράσης και έκφρασης χωρίς υποχρεώσεις, δεκανίκια και περιορισμούς.   Σημαίνει, πάνω απ’ όλα, ελευθερία πράξεων και αποφάσεων στηριγμένων αποκλειστικά στο δίκαιο, στο σωστό, στο ηθικό και στο νόμιμο προς όφελος του συνόλου της κοινωνίας των πολιτών και όχι του ενός ή των ολίγων. Αυτό το περιεχόμενο προσδίδω στη δική μου ανεξάρτητη υποψηφιότητα. Για αυτό αρνήθηκα να εμπλακώ σε διαδικασίες εσωκομματικής επιλογής υποψηφίων, θέλοντας να αποκλείσω εκ προοιμίου κάθε πιθανότητα -ή έστω υποψία- της οποιασδήποτε μορφής συνδιαλλαγής, πράγμα   που σαφώς θα αντίβαινε τη δική μου ηθική και πολιτική θεώρηση για το αξίωμα που διεκδικώ. Το όραμα, το πρόγραμμα και οι προτάσεις μου για την πενταετία που έρχεται, αλλά πρωτίστως η πολιτική μου καθημερινή πρακτική,  δεν μπορεί -και δεν αποδέχομαι- να είναι προϊόν κομματικών ή άλλων συνδιαλλαγών. Με αυτή τη λογική καταθέτω την υποψηφιότητά μου ενώπιον των δημοτών. Στη βάση αυτή ζητώ και δέχομαι τη στήριξη κάθε πολίτη και  κάθε οργανωμένου συνόλου που συμμερίζεται τις ιδέες μου και εμπιστεύεται το πρόσωπό μου για την πρόοδο της Πάφου και την ευημερία των κατοίκων της.  Αυτό σημαίνει για μένα ανεξάρτητη υποψηφιότητα. Έτσι, απλά και καθαρά

 

Με τις καταγγελίες στις οποίες έχετε προβεί μέχρι στιγμής έχετε ανοίξει πολλά μέτωπα. Αυτό ενδέχεται να μειώσει τη στήριξη σας από κόμματα και φορείς-σύνολα στις επικείμενες εκλογές;

Όταν ταράζεις τα νερά, όταν θίγεις συμφέροντα, όταν ενοχλείς τα κατεστημένα, όταν τολμάς και αντιστέκεσαι, όταν αποκαλύπτεις και μιλάς, τότε σίγουρα δυσαρεστείς μερικούς και, κυρίως, τους  ενεχόμενους και εμπλεκόμενους στα πάσης φύσεως σκάνδαλα. Από την άλλη, όμως, υπάρχει η πλειοψηφία του κόσμου, υπάρχει η μάζα των πολλών που βλέπουν και αναγνωρίζουν την προσπάθεια, που κατανοούν και εκτιμούν τον αγώνα  για ισονομία και ισοπολιτεία, για κάθαρση και διαφάνεια, για αποτελεσματική και χρηστή διοίκηση. Άρα, με τις δημόσιες καταγγελίες μου για τα φαινόμενα της σήψης και της διαφθοράς, μπορεί να δυσαρέστησα άτομα,  μπορεί ακόμη και να έκανα ορκισμένους εχθρούς. Για μένα όμως η ανοχή σημαίνει ενοχή  και η σιωπή ισοδυναμεί με αποδοχή. Και αυτό δεν είναι ούτε του ήθους, ούτε του χαρακτήρα μου. Ναι, μπορεί να ενόχλησα αρκετούς. Κέρδισα όμως -και το βλέπω καθημερινά αυτό- την εκτίμηση των απλών ανθρώπων και την αποδοχή της πλειοψηφίας των πολιτών, η οποία ζητά την κάθαρση και προσβλέπει σε μια καθαρή κοινωνία. Και για μένα, αυτό είναι το σημαντικό.

 

 

Όσον αφορά τη Helector, με τις συλλήψεις που έγιναν μέχρι στιγμής θεωρείτε ότι έκλεισε η υπόθεση;

Τόσο η υπόθεση αυτή όσο και κάθε άλλη υπόθεση που ενέχει το στοιχείο του σκανδάλου και της διαφθοράς θα κλείσει μόνον όταν υπάρξει πλήρης και ολοκληρωμένη έρευνα, όταν εντοπιστούν οι ευθύνες και ταυτοποιηθούν οι ένοχοι, όταν αποδοθεί δικαιοσύνη και επιστραφούν τα τεράστια ποσά που πλήρωσε ο φορολογούμενος πολίτης για να δίνονται οι μίζες και να αισχροκερδούν οι επιτήδειοι. Υπενθυμίζω ότι για τον ΧΥΤΑ Πάφου οι ζημιές από την υπόθεση αυτή φαίνεται να ξεπερνούν τα 12 εκατομμύρια, ενώ για τον ΧΥΤΥ Κόσιης εκτιμιούνται γύρω στα 28 εκ. ευρώ. Συνολικά, δηλαδή,  γύρω στα 42 εκατομμύρια από τα οποία τα 4  πιθανόν να έχουν δοθεί σε μίζες, ενώ  τα υπόλοιπα 38  ενδέχεται να είναι τα αδικαιολόγητα κέρδη τα οποία πραγματοποίησε η διαχειρίστρια εταιρία,  ένεκα του τρόπου με τον οποίο έγινε η κατακύρωση από την οποία προέκυψαν  οι παραφουσκωμένες τιμές και οι παραφουσκωμένες ποσότητες. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι μια τέτοια υπόθεση ούτε να ξεχαστεί μπορεί, ούτε και να παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες. Δεν θα το επιτρέψουμε αυτό.

    

Δεδομένου ότι ο κ. Μπόμπολας δεν παρουσιάστηκε σε κυπριακό δικαστήριο είστε ικανοποιημένος από τον τρόπο που χειρίστηκε μέχρι στιγμής την υπόθεση η κυπριακή πλευρά;

Σαφώς όχι. Πώς είναι δυνατόν να συλλαμβάνονται  οι γενικοί διευθυντές μιας εταιρίας, να ομολογούν ότι έδωσαν 1,5 εκατομμύριο μίζες  και να μην έχει συλληφθεί ο ιδιοκτήτης της εταιρίας, ο οποίος μιλούσε με τους πολιτικούς και όχι με τους απλούς λειτουργούς; Είναι ποτέ δυνατόν να φεύγουν από τα ταμεία της εταιρίας του εκατομμύρια ευρώ και να μην το γνωρίζει ο ιδιοκτήτης;

det_faidwnos 

Πώς δουλεύει το κύκλωμα της διαφθοράς και της μίζας

Σύμφωνα με όσα έχετε αντιληφθεί, πώς δουλεύει το κύκλωμα της διαφθοράς και της μίζας στον τόπο μας;

Το σύστημα στηρίζεται σε τρείς οι πυλώνες: Ο πρώτος είναι ο εργολάβος ή ο διαχειριστής. Ο δεύτερος είναι ο εργοδότης, ο οποίος έχει δύο υποκατηγορίες: τα πολιτικά πρόσωπα τα οποία προΐστανται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην εργοδοτική πλευρά (π.χ. Δήμος, Συμβούλιο Αποχετεύσεων, η κρατικό έργο, στο οποίο εργοδότης είναι κάποιο Υπουργείο άρα υπάρχει  η πολιτική ηγεσία, δηλαδή  οι υψηλόβαθμοι κρατικοί ή δημοτικοί υπάλληλοι).

Από τη μια δηλαδή είναι ο εργολάβος,  ο δωροδόκος. Από την άλλη είναι ο εργοδότης που λειτουργεί ως ενδιάμεσος  παίρνει δηλαδή τα χρήματα από τους πολίτες υπό τη μορφή φορολογιών,  για να πληρώσει τα έργα. Στην πλευρά του εργοδότη υπάρχουν πάντοτε οι ανώτεροι υπάλληλοι και οι πολιτικοί οι οποίοι προΐστανται, είτε πρόκειται για Υπουργούς, δημάρχους,  είτε κάποιους πολιτικούς. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν επίσης και οι σύμβουλοι, είτε είναι πολιτικοί μηχανικοί είτε άλλοι σύμβουλοι, οι οποίοι εγκρίνουν την εκτελεσθείσα εργασία αν τα πράγματα λειτουργήσουν σωστά κλπ.

Για να μπορέσει να δουλέψει το κύκλωμα και να γίνει φαγοπότι, υπάρχουν αυτός που δωροδοκεί, και είναι πάντα η πλευρά του εργολάβου ή  του διαχειριστή,  και η πλευρά του  δωρολήπτη, που είναι ο πολιτικός  μαζί με τους ανώτερους λειτουργούς του, αφού ο ίδιος δεν μπορεί να περάσει τις αποφάσεις μόνος του από τα αρμόδια όργανα.  Χρειάζονται λοιπόν  όλοι αυτοί, επιχειρηματίες, πολιτικοί και  τεχνοκράτες για να στηθεί το κύκλωμα. Αν δεν συναινέσουν όλοι αυτοί και αν δεν είναι όλοι λαδωμένοι, το σύστημα  δεν λειτουργεί.

Η τρίτη πλευρά είναι οι σύμβουλοι. Στην περίπτωση του ΣΑΠΑ, για παράδειγμα, υπήρχε ένας εργολάβος διατεθειμένος να πληρώσει, υπήρχε ένας δήμαρχος διατεθειμένος να εισπράξει και  υπήρχε ένας γενικός διευθυντής διατεθειμένος να τσεπώσει. Για τους συμβούλους όμως θα μιλήσουμε μια άλλη φορά, καθώς στην παρούσα φάση γίνονται έρευνες.

 

 

Περιβαλλοντικά έργα στην Πάφο

Ποια περιβαλλοντικά έργα έχουν γίνει στην Πάφο κατά τη δημαρχία σας και ποια άλλα θα θέλατε να προωθηθούν;

Τα τελευταία δύο χρόνια έγιναν σίγουρα αρκετά. Πολλά όμως μένουν ακόμη να γίνουν. Πέραν των 8 υπό εκτέλεση μεγάλων έργων αστικής υποδομής με σαφώς περιβαλλοντική κατεύθυνση, αφού αναβαθμίζουν αισθητά την ποιότητα ζωής των δημοτών, προωθούμε ήδη  μια δεύτερη μεγάλη δέσμη έργων  τα οποία θα συμπληρώσουν τα υφιστάμενα και θα διαμορφώσουν την εικόνα τις πόλης μας για τις δεκαετίες που ακολουθούν. Από αυτά, σημειώνω επιγραμματικά εκείνα που έχουν αποκλειστικά και μόνον  περιβαλλοντικό χαρακτήρα:

Δημιουργία 10 νέων πάρκων στην πόλη και δημιουργία δύο μεγάλων Γραμμικών Πάρκων στην δυτική και ανατολική περιφέρεια,  βελτίωση της ακτής του βορειοδυτικού παραλιακού μετώπου και κατασκευή κυματοθραυστών για την προστασία των λουόμενων  στην επικίνδυνη θαλάσσια περιοχή δίπλα από το ξενοδοχείο «Venus»,  εμπλουτισμός και αναβάθμιση των υφιστάμενων χώρων πρασίνου στο κέντρο και τις συνοικίες, διαμόρφωση του κυκλικού κόμβου στο τέλος του αυτοκινητόδρομου Λεμεσού-Πάφου και τοποιοτέχνιση της Λεωφόρου Τάφοι των Βασιλέων, καθώς και του μεγάλου κυκλικού κόμβου παρά το Mall, εφαρμογή του πρωτοποριακού προγράμματος «Βάφω το σπίτι μου, φτιάχνω τη γειτονιά μου, ομορφαίνω την πόλη μου» και εξωραϊσμός προσόψεων κτιρίων στο κέντρο της παλιάς πόλης. Δεν σας κρύβω όμως ότι το έργο της καρδιάς μου είναι η πλήρης αναδιαμόρφωση του Δημοσίου Κήπου, ο οποίος περιέρχεται επιτέλους στη δικαιοδοσία της Τοπικής Αρχής μετά την πρόσφατη ιστορική συμφωνία Κράτους, Δήμου και Μητρόπολης, και η μετατροπή του χώρου αυτού σε έναν πράσινο παράδεισο, σε ένα πραγματικό στολίδι για την πόλη μας.

Ταυτόχρονα,  προωθούμε τη μετατροπή της Πάφου σε μια «πράσινη και έξυπνη πόλη», μέσω της  χρήσης και εφαρμογής νέων τεχνολογιών για την αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών και τη δημιουργία καινούργιων, όπως  σύγχρονες στάσεις λεωφορείων με ηλεκτρονική πληροφόρηση, δημιουργία δικτύου σταθμών ηλεκτρικών ποδηλάτων, δημιουργία δικτύου σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, αναβάθμιση του δημόσιου φωτισμού με σύγχρονους και οικονομικούς λαμπτήρες τύπου LED, εφαρμογή συστήματος ηλεκτρονικών ανακοινώσεων και οδηγού πόλης μέσω application για κινητά τηλέφωνα για τον περιορισμό των πινακίδων και της οπτικής ρύπανσης, δωρεάν παροχή δικτύου WiFi υψηλής ταχύτητας σε 15 περίπου πλατείες στο κέντρο της πόλης και την τουριστική περιοχή, πληρωμές λογαριασμών μέσω διαδικτύου για εξοικονόμηση χαρτιού και  άμεση εξυπηρέτηση των δημοτών, ψηφιοποίηση όλων των φακέλων των Τεχνικών Υπηρεσιών και του αρχειακού υλικού τού Δήμου. Και βεβαίως πάταξη και αποκατάσταση όλων των πολεοδομικών παρανομιών και αυθαιρεσιών.

paphos

 

Μεγάλη μάστιγα για την Πάφο είναι το θέμα της ανεργίας. Ως δήμος στο μέτρο των δυνατοτήτων σας πώς προτίθεστε να αντιμετωπίσετε αυτό το θέμα σε περίπτωση επανεκλογής σας;

Είναι σαφές ότι μια συστηματική και ταχεία αποκλιμάκωση της ανεργίας θα καταστεί δυνατή μόνον όταν επιτύχουμε ξανά υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης. Και μάλιστα σε ένα πλαίσιο εξωστρεφούς, ανταγωνιστικής και δυναμικής οικονομίας. Είναι στο πλαίσιο αυτό που ο Δήμος Πάφου άρχισε και συνεχίζει την εκτέλεση μιας ευρείας δέσμης μεγάλων έργων υποδομής τα οποία θα αναβαθμίσουν την πόλη και θα την καταστήσουν πιο ελκυστική, περισσότερο ανταγωνιστική και πιο φιλική στην επιχειρηματικότητα. Τα πρώτα δείγματα έχουν ήδη φανεί, αφού με την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Πάφου καταγράφεται ένα μεγάλο ενδιαφέρον για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων στην περιοχή, πράγμα που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας στην πόλη μας. Παράλληλα, ο Δήμος Πάφου στηρίζει και ενισχύει την επιχειρηματικότητα μειώνοντας τη γραφειοκρατία, απλοποιώντας τις διαδικασίες και συντομεύοντας το χρόνο έκδοσης των απαιτούμενων πολεοδομικών ή άλλων αδειών. Ταυτόχρονα, εμπλουτίζει το τουριστικό προϊόν της πόλης και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που ενισχύουν τη διεθνή προβολή της Πάφου, όπως η κατάκτηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2017, το ετήσιο φεστιβάλ Όπερας κά. Όλα αυτά, συνθέτουν και δημιουργούν ένα ολοκληρωμένο «πακέτο» ενεργειών και δράσεων που στοχεύουν στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και κατ’ επέκταση στην ευημερία της κοινωνίας μας.

 

Αν σας ζητούσαμε να μας αναπτύξετε το όραμά σας για την Πάφο , τι θα λέγατε στον κόσμο τον οποίο καλείτε να σας ψηφίσει;

Η Πάφος γύρισε σελίδα. Η πόλη αλλάζει και αναγεννιέται καθημερινά. Τα άλματα -και όχι απλώς τα βήματα- που έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια στέλνουν στην κοινωνία μας ένα ξεκάθαρο μήνυμα αισιοδοξίας και αυτοπεποίθησης, προόδου και δημιουργικότητας. Αυτή η προσπάθεια, όχι μόνο πρέπει να  συνεχιστεί αλλά να εντατικοποιηθεί στο μέγιστο δυνατόν βαθμό. Αισθάνομαι ειλικρινά ότι η πόλη βρίσκεται σήμερα στην πιο κρίσιμη καμπή της σύγχρονης ιστορίας της και με αυτό το δεδομένο δεν έχουμε δικαίωμα ούτε για εφησυχασμούς, ούτε για επανάπαυση. Πολύ όμως περισσότερο, δεν έχουμε δικαίωμα για πισωγυρίσματα και πειραματισμούς.  Με σκληρή δουλειά και μεγάλη επιμονή, με πολύ κόπο αλλά και  προσωπικό κόστος κατορθώσαμε να ξεφορτωθούμε τα βαρίδια του παρελθόντος, να απαλλαγούμε από τη σήψη και τη διαφθορά, να αντισταθούμε στους καιροσκοπισμούς και τους κερδοσκοπισμούς, να παραμερίσουμε  προσωπικά συμφέροντα και επαγγελματικές επιδιώξεις, να επιβάλλουμε τη χρηστή διοίκηση και να προτάξουμε το δημόσιο όφελος. Σε αυτή την πορεία οφείλουμε να συνεχίσουμε. Για μένα, δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Είμαι βέβαιος ότι με σκληρή δουλειά και απόλυτη αφοσίωση,  με ήθος και εντιμότητα, με ξεκάθαρους στόχους και αταλάντευτη αποφασιστικότητα, η Πάφος όχι μόνο θα αναγεννηθεί αλλά σύντομα θα αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση. Με βάση τα παραπάνω, θα μπορούσα να συνοψίσω το όραμά μου σε μία μόνον φράση: Πάφος όμορφη, ελκυστική και λειτουργική με μια κοινωνία έντιμη, ευημερούσα και δημιουργική.

 

Share this post