Siemens και Αίγυπτος υπέγραψαν Μνημόνιο για αιολικά 2 Γιγαβάτ

Siemens και Αίγυπτος υπέγραψαν Μνημόνιο για αιολικά 2 Γιγαβάτ

Â Η Siemens και η κυβέρνηση της Αιγύπτου προχώρησαν στη σύναψη σημαντικών συμφωνιών για την ανάπτυξη μονάδας ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου, συνολικής ισχύος 4,4 GW, καθώς και για την εγκατάσταση συστημάτων αιολικής ενέργειας ισχύος 2 GW. Επιπλέον, η Siemens θα αναπτύξει ένα εργοστάσιο παραγωγής πτερυγίων ανεμογεννητριών στην Αίγυπτο, το οποίο θα δημιουργήσει έως 1.000 νέες θέσεις εργασίας, γεγονός που θα οδηγήσει σχεδόν στον τριπλασιασμό του αποτυπώματος της εταιρείας στη χώρα.

Σε συνδυασμό με δυο επιπλέον Μνημόνια Κατανόησης (Memorandums of Understanding) που υπεγράφησαν σε σχετική τελετή, η ηλεκτροπαραγωγική ικανότητα της Αιγύπτου θα αυξηθεί σημαντικά, έως και κατά ένα τρίτο σε σχέση με την υπάρχουσα, μέχρι το 2020. Στο πλαίσιο των συμφωνιών, η Siemens θα προχωρήσει και σε προτάσεις για την ανάπτυξη επιπρόσθετων ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων συνδυασμένου κύκλου, συνολικής ισχύος έως 6,6 GW, καθώς και δέκα υποσταθμών, με στόχο την αξιόπιστη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Οι συμφωνίες υπεγράφησαν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου Οικονομικής Ανάπτυξης της Αιγύπτου στο Sharm el-Sheikh, παρουσία του Shaker al Markabi, Υπουργού Ενέργειας της Αιγύπτου, του Αντικαγκελαρίου της Γερμανίας Sigmar Gabriel και του Joe Kaeser, Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Siemens AG.

«Η Αίγυπτος χρειάζεται ένα ισχυρό και αξιόπιστο σύστημα ενέργειας για να υποστηρίξει τη μακροπρόθεσμη και βιώσιμη οικονομική της ανάπτυξη, καθώς και έμπειρους συνεργάτες που κατανοούν τις συγκεκριμένες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα», δήλωσε ο Joe Kaeser.

«Η τεχνολογία και η εξειδίκευση της Siemens υποστηρίζουν την ανάπτυξη της Αιγύπτου εδώ και πάνω από 150 χρόνια, με το ιστορικό των επιτυχιών μας να αποδεικνύει ότι μπορούμε να πραγματοποιήσουμε ό,τι υποσχόμαστε – ακόμη και σε περιόδους γεμάτες προκλήσεις. Είμαστε μέρος της Αιγυπτιακής κοινωνίας και είμαστε περήφανοι που θα μπορέσουμε να διαμορφώσουμε μαζί το μέλλον της Αιγύπτου. Επίσης, συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε την καλά καθιερωμένη πρακτική των μαθητειών διττής εκπαίδευσης, η οποία εδώ και δεκαετίες αποτελεί ένα υπόδειγμα επιτυχίας στις σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Αιγύπτου», συμπλήρωσε.

Βάσει της συμφωνίας, η Siemens θα αναλάβει μια EPC εργολαβία για την μονάδα ηλεκτροπαραγωγής Beni Suef στην Άνω Αίγυπτο και θα συνεργαστεί με τοπικούς εταίρους. Η νέα μονάδα, συνολικής ισχύος 4,4 GW, θα αποτελείται από τέσσερα μέρη, κάθε ένα από τα οποία θα διαθέτει δύο αεριοστρόβιλους τύπου H-class, δυο ατμογεννήτριες με δυνατότητες ανάκτησης θερμότητας, έναν ατμοστρόβιλο και τρεις γεννήτριες. Η τεχνολογία των αεριοστρόβιλων H-Class της Siemens ταιριάζει απόλυτα στις ανάγκες της Αιγύπτου, συνδυάζοντας υψηλή παραγωγική ικανότητα με αποδοτικότητα που φτάνει επίπεδα ρεκόρ.

«Η αιολική ενέργεια είναι καθαρή και ανανεώσιμη και θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Αιγύπτου σε αυτή τη σημαντική ιστορική συγκυρία για τη χώρα. Προσθέτοντας ισχύ 2 GW στο δίκτυό της, η χώρα θα κάνει ένα σημαντικό βήμα για τη διαφοροποίηση του ενεργειακού της μείγματος», σχολίασε ο Markus Tacke, Διευθύνων Σύμβουλος της Διεύθυνσης Αιολικής Ενέργειας και Ανανεώσιμων της Siemens. «Η Αίγυπτος έχει σημαντικές δυνατότητες στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής μέσω αιολικής ενέργειας, ειδικά στον Κόλπο του Σουέζ και στην Κοιλάδα του Νείλου. Είμαστε περήφανοι που θα συνεργαστούμε με την κυβέρνηση και τους πολίτες της Αιγύπτου για να αξιοποιήσουμε αυτή τη δυναμική», συμπλήρωσε.

Η Siemens διαθέτει κορυφαία τεχνολογία για παράκτια και υπεράκτια αιολικά συστήματα, καθώς και σημαντική παγκόσμια εμπειρία στην κατασκευή και την παράδοση έργων αιολικής ενέργειας. Η κυβέρνηση της Αιγύπτου σκοπεύει να επεκτείνει την εγκατεστημένη ισχύ από συστήματα αιολικής ενέργειας μέσα στα επόμενα χρόνια, ως μέρος ενός σχεδίου για την αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής μέσω αιολικής ενέργειας στα 7,2 GW έως το 2020.

Η Siemens δραστηριοποιείται στην Αίγυπτο από το 1859, ενώ διατηρεί συνεχή παρουσία στη χώρα από το 1901, όταν και εγκαινιάστηκε το πρώτο της γραφείο στο Κάιρο. Η τεχνολογία της Siemens αξιοποιείται στις ενεργειακές μονάδες Nubaria, Talkha, Damietta, Midelec και El-Kureimat, ενώ η εταιρεία αποτελεί βασικό τεχνολογικό πάροχο για μεγάλα έργα στους τομείς των μεταφορών, της υγείας και της βιομηχανίας.

Share this post