Μας απειλεί ο αέρας που αναπνέουμε στην Κύπρο – Γράφει ο ΣΩΤΗΡΗΣ ΛΟΝΤΟΣ

Μας απειλεί ο αέρας που αναπνέουμε στην Κύπρο – Γράφει ο ΣΩΤΗΡΗΣ ΛΟΝΤΟΣ

Ο αέρας της Κύπρου έχει διαπιστωθεί να είναι σε ορισμένες περιπτώσεις κακής ποιότητας με συγκέντρωση σωματιδίων που απειλούν την υγεία μας. Έχει διαπιστωθεί μια αυξητική τάση στα κρούσματα άσθματος και γενικότερα αναπνευστικών προβλημάτων που συνδέονται με την ποιότητα του αέρα μας.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού περιβάλλοντος η Κύπρος κατατάσσεται σε μια από τις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη. Πέραν από τα αιωρούμενα μικροσκοπικά σωματίδια σκόνης, παρουσιάζονται και άλλα προβλήματα μέσω μεγαλύτερου διαμέτρου σωματιδίων που μπορεί να επιφέρουν ακόμη και θάνατο. Πρόκειται για τα οξείδια του θείου και αζώτου, που μπορούν να προκληθούν για παράδειγμα εξαιτίας της καύσης στις μηχανές των αυτοκινήτων ή της παραγωγής ηλεκτρισμού.

Στην Κύπρο μόνο από ένα ρύπο αιωρούμενων σωματιδίων το 2012 υπήρξαν 790 θάνατοι. Η χώρα μας δυστυχώς βρίσκεται στην τέταρτη από το τέλος θέση ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ποσότητα αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα.

Read More

Τι πρέπει να γίνει;

Πρέπει το κράτος να φροντίσει για τη μείωση της κίνησης των αυτοκινήτων με την άμεση προώθηση των μέσων μαζικής μεταφοράς και τη διευκόλυνση στη διακίνηση τους, να αυξήσει τις δενδροφυτεύσεις, γιατί τα φύλλα των δέντρων κάνουν ένα μικρό φιλτράρισμα σε αυτά τα βλαβερά σωματίδια, και να σταματήσει επιτέλους η πολιτική καταστροφής δέντρων και τσιμεντοποίησης. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι το πρόσφατο κόψιμο των αιωνόβιων δέντρων στη Λεωφόρο Λάρνακος στην Αγλαντζιά δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, αφού με τέτοιες ενέργειες δέχεται ακόμη ένα πλήγμα η θωράκιση της υγείας μας.

Στην Κύπρο υπάρχει εθνικό σχέδιο για αντιμετώπιση της εν λόγω ρύπανσης, αλλά δυστυχώς δεν εφαρμόζεται!

Share this post