Παρανομία πάνω στο κύμα

Παρανομία πάνω στο κύμα

«Κάποιοι συντηρούν την ασυδοσία»

 

Της ΜΑΡΙΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ

Το πρόβλημα που υπάρχει με την ανέγερση και λειτουργία παραθαλάσσιων κέντρων-αναψυκτήριων στην περιοχή Αγίου Τύχωνα στη Λεμεσό έχει έρθει αυτές τις μέρες πάλι στο προσκήνιο. Μολονότι η παράνομη εγκατάσταση συγκεκριμένου κέντρου, η οποία κτίστηκε με κατά συρροή παράβαση ων των νόμων της Κυπριακής Δημοκρατίας – ένα κτίσμα πάνω στο κύμα! –προκάλεσε τις αντιδράσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και του Γραφείου του Γενικού Ελεγκτή, πολλές φορές στο παρελθόν, εντούτοις, πρόσφατα το Κοινοτικό Συμβούλιο Αγίου Τύχωνα αποτάθηκε στο Συμβούλιο Μελέτης Παρεκκλίσεων, το οποίο σύμφωνα με έγκυρες πηγές της «ΠΑ», συνέστησε στο Υπουργικό Συμβούλιο την υπό όρους αδειοδότησή του.

«Είναι φανερό ότι η ανοχή των αρχών, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην ασυδοσία και την κλιμάκωση της αυθαιρεσίας», τονίζει σε ανακοίνωσή του για το συγκεκριμένο θέμα το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών. Επίσης σημειώνει ότι σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων της περιοχής, το συγκεκριμένο κέντρο όχι μόνο δε συμμορφώνεται με τους όρους που ετέθηκαν από το Συμβούλιο Παρεκκλίσεων αλλά πρόσφατα έχει οργανώσει σειρά οχληρών εκδηλώσεων που προκάλεσαν ακόμα μεγαλύτερες αντιδράσεις από τους περίοικους. «Καλούμε το Υπουργείο Εσωτερικών να επέμβει επιτέλους και να σταματήσει αυτή η κατάσταση της ανοχής στις Κυπριακές παραλίες», αναφέρει η ίδια ανακοίνωση.

Read More

Ολιγωρία του Κοινοτικού Συμβουλίου και της Εποπτικής Αρχής εντοπίζει η Κυβέρνηση

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, υπό την ιδιότητα του ως Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, σε δήλωση μετά τη σύσκεψη στο ΥΠΕΣ(29 Ιουλίου) για τα προβλήματα που αφορούν τα παραθαλάσσια αναψυκτήρια στον Άγιο Τύχωνα, είπε πως επεσήμανε και ποινικές ευθύνες, που υπέχουν κάποιοι. Εξήγησε ότι η κατάσταση είχε ξεκινήσει με τη χρήση των πέντε περιπτέρων ως αναψυκτηρίων που κατέληξαν να χρησιμοποιούνται ως εστιατόρια και κάποια εξ’ αυτών ως κέντρα αναψυχής. Παρατήρησε δε ότι πρόκειται για μια παρανομία για την οποία είχαν δοθεί και στο παρελθόν οδηγίες, αλλά υπήρξε ολιγωρία τόσο εκ μέρους του Κοινοτικού Συμβουλίου όσο και εκ μέρους της Εποπτικής Αρχής.

Πρόσθεσε ότι δόθηκαν ξεκάθαρες οδηγίες για λύσεις και ανέφερε ότι αυτές είναι η εκμίσθωση της κρατικής γης προς το Κοινοτικό Συμβούλιο, για να μπορεί στη συνέχεια το Κοινοτικό Συμβούλιο – αφού ληφθούν οι απαραίτητες άδειες και γίνουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες – να εκμισθώσει τους χώρους αυτούς στους αδειούχους πλέον χρήστες τους (στα πλαίσια προκήρυξης προσφορών) και οδηγίες ώστε οι διαδικασίες των εκμισθώσεων να ολοκληρωθούν μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου και οι σχετικές άδειες που θα προχωρήσουν – νοουμένου ότι κάποιοι θα εξοφλήσουν τις οφειλές που έχουν και να υπάρξει πλήρης συμμόρφωση με τις άδειες χρήσης που θα δοθούν. Ανέφερε επίσης ότι οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν μέχρι τον Δεκέμβριο με τη συμμετοχή του Κοινοτικού Συμβουλίου, του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, του Κτηματολογίου, υπό τον εποπτικό ρόλο της Επαρχιακής Διοίκησης. «Πιστεύω ότι με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να συμβάλουμε στην επίλυση ενός ζητήματος που έχει επισημάνει και ο Γενικός Ελεγκτής αλλά αποτελεί πρόβλημα και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση», ανέφερε ο κ. Νικολάου.

Share this post