O Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου μιλά στην ΠΑ

AVEROF6

O Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου μιλά στην ΠΑ

«Με ζημιές στην Κυπριακή οικονομία η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή»

O Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου μιλά στην «ΠΑ»

Συνέντευξη στον Παύλο Νεοφύτου

AVEROF6

«Το ενδεχόμενο η Ελλάδα να εξέλθει της Ευρωζώνης και να επιστρέψει στη δραχμή, θα έχει ως αποτέλεσμα οι τράπεζές μας να χρειαστούν νέα κεφάλαια», επισημαίνει ο Αβερώφ Νεοφύτου. Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ σχολιάζει τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και το αντίκτυπό τους στην κυπριακή οικονομία. Μιλά για τη στήριξη των κυπριακών τραπεζών, που στην επαλήθευση δυσμενών σεναρίων θα είναι δύσκολο να λάβουν τα αναγκαία κεφάλαια από τον ιδιωτικό τομέα και μόνο.

Ευρωπαϊκές λύσεις εισηγείται στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία και ειδικότερα το τραπεζικό σύστημα. «Θα πρέπει να εξασκήσουμε πιέσεις και να ζητήσουμε από τους Ευρωπαίους εταίρους μας να λάβουν την πολιτική απόφαση να γίνονται αποδεκτά τα Κυπριακά ομόλογα, ακόμα και αν θα θεωρούνται σκουπίδια και από τους τρεις οίκους αξιολόγησης», αναφέρει συγκεκριμένα. Καλούμενος να σχολιάσει το νέο ευρωπαϊκό μέτωπο του Ολάντ κατά της Μέρκελ, δηλώνει ότι η απάντηση είναι κάπου στην μέση, με τη λιτότητα από μόνη της να μην βοηθά την έξοδο από την κρίση. Τέλος για τον κ. Νεοφύτου η Πράσινη Ανάπτυξη αποτελεί αναγκαία στρατηγική ανάπτυξης.

 

· Πως σχολιάζετε τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και πως αυτές επηρεάζουν την Κύπρο;

Σίγουρα οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα έχουν άμεσες επιπτώσεις στην Κύπρο. Αρχίζοντας από το κούρεμα του Ελληνικού χρέους που επέφερε τεράστιες ζημιές στις τράπεζες μας και την έκθεση του τραπεζικού μας τομέα σε δάνεια στην Ελληνική αγορά, καθιστώντας τον χρηματοπιστωτικό μας τομέα, και κατ’ επέκταση ολόκληρη την Κυπριακή οικονομία, σε πλήρη συνάρτηση με τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Ιδιαίτερα την περίοδο αυτή που η έξοδος από την Ευρωζώνη και η επιστροφή στη δραχμή, δεν είναι κάποιο εφιαλτικό σενάριο αλλά υπαρκτός κίνδυνος. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο άτακτης πτώχευσης και λόγω της υποτίμησης της δραχμής που θα ακολουθήσει, καθώς επίσης και λόγω του κουρέματος του υπόλοιπου ελληνικού χρέους, οι ενδεχόμενες ζημιές στον χρηματοπιστωτικό μας τομέα θα είναι ανυπολόγιστες και θα επιφέρουν ακόμα χειρότερες αρνητικές επιπτώσεις στην Κυπριακή οικονομία.

· Πιστεύετε πως οι Κυπριακές τράπεζες θα καταφέρουν να αντλήσουν τα απαιτούμενα κεφάλαια που χρειάζονται λόγω του κουρέματος των Ελληνικών ομολόγων;
Οι δύο εκ των τριών τραπεζών φαίνεται πως θα τα καταφέρουν. Η μια τράπεζα όμως έχει ήδη ζητήσει κρατική στήριξη ύψους 1,8 δις για να φέρει τα ίδια κεφάλαια της στο 9% που είναι το απαιτούμενο ποσοστό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Φυσικά αυτό ισχύει με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα ενώπιόν μας. Σε περίπτωση που η Ελληνική οικονομία συνεχίσει στην ύφεση και τα επισφαλή δάνεια αυξηθούν περεταίρω, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος οι τράπεζες να χρειαστούν και νέα κεφάλαια στο μέλλον. Κεφάλαια επίσης θα χρειαστούν στο ενδεχόμενο άτακτης χρεοκοπίας της Ελλάδας λόγω του κουρέματος του υπόλοιπου Ελληνικού χρέους. Επίσης στο ενδεχόμενο η Ελλάδα να εξέλθει της Ευρωζώνης και να επιστρέψει στη δραχμή, θα έχει ως αποτέλεσμα οι τράπεζές μας να χρειαστούν νέα κεφάλαια. Σε όλα τα δυσμενή σενάρια που ανάφερα πιο πάνω θα είναι δύσκολο τα νέα κεφάλαια που θα χρειαστούν να έρθουν από τον ιδιωτικό τομέα και μόνο.

 

· Σε πρόσφατο μήνυμα ο Πρόεδρος του κόμματος σας, ο κ. Αναστασιάδης, ανέφερε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι διαχειρίσιμα, νοουμένου ότι θα πρυτανεύσει η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα. Στο σκηνικό της διαχείρισης της κυπριακής οικονομίας τι πιστεύετε ότι πολεμά αυτά τα δύο;

Τα προβλήματα της οικονομίας μας είναι σίγουρα διαχειρίσιμα. Αλλά πρέπει να δείξουμε την απαιτούμενη πολιτική βούληση για να τα αντιμετωπίσουμε. Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση απέφευγε τη λήψη οποιονδήποτε μέτρων για να αντιμετωπίσουμε τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας μας. Ως αποτέλεσμα το δημόσιο χρέος εκτοξεύτηκε στα ύψη, από 48% το 2008 σε 72% το 2011, και η χώρα μας εδώ και ένα χρόνο είναι αποκλεισμένη από τις αγορές χρήματος. Ως εκ τούτου δεν μπορούμε να καταφύγουμε σε διεθνή δανεισμό για την αναγκαία στήριξη του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος. Είναι ακριβώς για το λόγο αυτό που η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα που οφείλουμε να επιδείξουμε είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για αποφυγή των χειρότερων σεναρίων για το χρηματοπιστωτικό μας τομέα και την οικονομία στο σύνολο της. Είναι ώρα για σκληρή δουλειά και την λήψη των οποιονδήποτε μέτρων που θα μας επιτρέψουν να επανακτήσουμε την χαμένη μας αξιοπιστία.

 

· Ο ΔΗΣΥ μιλά για αναζήτηση ευρωπαϊκών λύσεων στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία και ειδικότερα το τραπεζικό σύστημα. Θα μπορούσατε να μας δώσετε κάποια παραδείγματα;

Στην περίπτωση της στήριξης της Λαϊκής Τράπεζας, το κράτος θα λάβει μετοχές της τράπεζας και θα πληρώσει με ομόλογο. Τα Κυπριακά ομόλογα αξιολογούνται από τους δύο εκ των τριών οίκων αξιολόγησης ως σκουπίδια. Εάν και οι Fitch αναθεωρήσουν την αξιολόγησή τους για την Κύπρο προς τα κάτω, όπου είναι και το πιο λογικό σενάριο, τότε τα Κυπριακά ομόλογα δεν θα γίνονται αποδεκτά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ως εξασφάλιση. Είναι σε αυτή την πτυχή του προβλήματος όπου θα πρέπει να εξασκήσουμε πιέσεις και να ζητήσουμε από τους Ευρωπαίους εταίρους μας να λάβουν την πολιτική απόφαση να γίνονται αποδεκτά τα Κυπριακά ομόλογα, ακόμα και αν θα θεωρούνται σκουπίδια και από τους τρεις οίκους αξιολόγησης. Επίσης αν και δύσκολο θα πρέπει να δοκιμάσουμε να πείσουμε τους αρμόδιους φορείς να γίνει διαχωρισμός του Ελληνικού χαρτοφυλακίου των τραπεζών και οι τράπεζες να αποτείνονται απευθείας στο EFSF για χρηματοδότηση αντί να απευθύνεται το κράτος. Σίγουρα αυτά είναι θέματα τα οποία θα έπρεπε να είχε θίξει ο Πρόεδρος Χριστόφιας τον περασμένο Οκτώβριο όταν πάρθηκε η πολιτική απόφαση για κούρεμα του Ελληνικού χρέους αλλά δυστυχώς δεν το έπραξε. Τώρα επιβάλλεται να επιχειρήσουμε να πείσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας και να τα αλλάξουμε τώρα, όσο δύσκολο και αν αυτό είναι τη δεδομένη στιγμή.

 

 · Πως βλέπετε το νέο μέτωπο Ολάντ κατά της Μέρκελ για την ανάπτυξη στην Ευρώπη;

Το τελευταίο διάστημα υπάρχουν διάφορες απόψεις στην Ευρώπη οι οποίες υποστηρίζουν τη λήψη αναπτυξιακών μέτρων ως την μόνη διέξοδο από την κρίση. Και πως τα μέτρα λιτότητας από μόνα τους δεν μπορούν να λύσουν τα προβλήματα. Η απάντηση είναι κάπου στη μέση. Η απαιτούμενη δημοσιονομική πειθαρχία και η λιτότητα είναι αναγκαία, αλλά και από μόνη της δεν βοηθά για την έξοδο από την κρίση. Μέσα από την εξοικονόμηση πόρων από μη παραγωγικές δαπάνες, μπορούν να μεταφερθούν δαπάνες οι οποίες θα κατευθυνθούν προς την ανάπτυξη. Αλλά η ανάπτυξη για να έχει τα
επιθυμητά αποτελέσματα πρέπει να γίνει από τον ιδιωτικό τομέα και όχι από το κράτος. Η δουλειά του κράτους είναι να ρυθμίζει την αγορά και να προσφέρει γενναιόδωρα κίνητρα προς τον ιδιωτικό τομέα ώστε να προβεί σε επενδύσεις και να ανοιχτούν θέσεις εργασίας. Αλλά βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη είναι πρώτα από όλα η δημοσιονομική πειθαρχία. Χωρίς αυτή τα διαρθρωτικά προβλήματα θα παραμείνουν εκεί και με την πρώτη ευκαιρία θα ξαναβγούν στην επιφάνεια.

 

 · Η οικονομική κρίση θα μπορούσε να θεραπευτεί και με Πράσινη Ανάπτυξη. Μιλήστε μας για την πράσινη πολιτική του κόμματός σας;

Η Πράσινη Ανάπτυξη μπορεί να αποτελέσει στρατηγική ανάπτυξης η οποία να ανασυγκροτήσει την παραγωγική βάση της χώρας και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Ιδιαίτερα στην προικισμένη από τον ήλιο Κύπρο, η μετάβαση σε ένα πρότυπο ανάπτυξης το οποίο θα βασίζεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν είναι μόνο εφικτή αλλά και επιβαλλόμενη. Θα πρέπει να ενθαρρυνθούν επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας και πιο συγκεκριμένα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Είναι λυπηρό να έχουμε την περισσότερη ηλιοφάνεια από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη αλλά να μην την εκμεταλλευόμαστε καθόλου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Με τις σωστές πολιτικές θα μπορούσε η Κύπρος να αποτελέσει πεδίο δοκιμής και εφαρμογής ηλιακών συστημάτων ηλεκτροπαραγωγής με χρηματοδότηση από κονδύλια της ΕΕ. Θα μπορούσε η Κύπρος να αποτελέσει κέντρο για την εκπαίδευση και επίδειξη ολοκληρωμένων λύσεων ηλιακών συστημάτων και πόλο έλξης επιστημονικού ενδιαφέροντος. Απλά και σε αυτόν τον τομέα απουσιάζει το όραμα και ο μακροχρόνιος σχεδιασμός. Πρέπει όμως να αφυπνιστούμε και να προσπαθήσουμε να επιτύχουμε τους στόχους της Ευρωπαϊκής στρατηγικής για το 2020 που προνοούν μείωση 20% στην κατανάλωση ενέργειας και για 20% κατανάλωση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Share this post