Ανοιχτή επιστολή της «ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΣΠΙΔΑΣ» προς τον Υπουργό Υγείας

doctor 2

Ανοιχτή επιστολή της «ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΣΠΙΔΑΣ» προς τον Υπουργό Υγείας

doctor 2
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
                                  
                         έπειτα από σορεία ρεπορτάζ που παρουσιάστηκαν μέχρι σήμερα στην εφημερίδα μας, διαπιστώσαμε μία σειρά προβλημάτων που χρονίζουν στον τομέα της υγείας και θα θέλαμε να ενημερωθούμε σχετικά με την άποψη και τον προγραμματισμό του υπουργείου σας, για το πώς θα επιλυθούν τα εμπόδια που χρονίζουν και καθιστούν τον δημόσιο τομέα μη ανταγωνιστικό σε σχέση με τον ιδιωτικό.

Από τη στιγμή που είναι αναγνωρισμένο το δικαίωμα σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια να παρέχουν υπηρεσίες υγείας, πρέπει κατά την άποψή μας, να διατηρείται υψηλό το επίπεδο των δημοσίων νοσοκομείων, για να μην παρατηρηθεί το φαινόμενο ακραίας εμπορευματοποίησης του τομέα της υγείας, κάτι που θα είναι καταστροφικό και κοινωνικά, αφού θα έχει την πρόσβαση στην νοσηλεία αυτός που θα έχει και το ανάλογο αντίτιμο.

Ένα μείζον πρόβλημα είναι αυτό της απώλειας αξιόλογου ιατρικού προσωπικού προς τις ιδιωτικές κλινικές. Δηλαδή υπάρχει η οικονομική κλίμακα των δημοσίων υπαλλήλων που δεν μεταβάλλεται για ανθρώπους που αποδεδειγμένα έχουν οδηγήσει την ιατρική βήματα μπροστά, εργαζόμενοι εντός του δημοσίου τομέα. Το κρατικό μισθολόγιο πιστεύετε ότι πρέπει να αποκλείει την καριέρα; Είστε αρνητικός στην προοπτική αναπροσαρμογής του μισθολογίου σε περιπτώσεις λαμπρών επιστημόνων που θα ήταν προς όφελος όλων να παραμείνουν στον δημόσιο τομέα;

Όταν ρωτήθηκαν οι πολίτες τον λόγο για τον οποίο προτιμούν τις ιδιωτικές κλινικές, απάντησαν ότι δεν θέλουν να περιμένουν μεγάλα χρονικά διαστήματα μέχρις ότου να εξεταστεί η περίπτωσή τους. Αυτό είτε σημαίνει ότι δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό να στελεχώσει τα δημόσια νοσοκομεία, είτε ότι η οργάνωση και η παραγωγικότητα του προσωπικού αυτού δεν είναι στα επίπεδα που θα έπρεπε για να ανταπεξέλθουν στο σύνολο των αναγκών. Πως σκοπεύετε να παρέμβετε για να λύσετε το συγκεκριμένο θέμα;

Η Κύπρος έχει τις απαραίτητες υλικοτεχνικές υποδομές σε όλα τα νοσοκομεία; Με εξαίρεση το νέο νοσοκομείο Λευκωσίας, γίναμε δέκτες σειράς παραπόνων για τα υπόλοιπα ιδρύματα. Όλα τα παραπάνω στοιχειοθετούν ένα δισεπίλυτο πρόβλημα το οποίο αν δε σκύψουμε τώρα επάνω του θα διογκωθεί με δυσάρεστες για το κοινό καλό συνέπειες.

Γνωρίζετε ότι η οργάνωσή μας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου με κάθε καλή διάθεση ως προς το επίπονο έργο το  οποίο καλείστε να φέρετε εις πέρας, ενώ την ίδια στιγμή αγωνιά για το μέλλον της νέας γενιάς και του συστήματος υγείας που θα κληροδοτήσουμε σ’αυτή.

Μετά τιμής,
ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΣΠΙΔΑ

Share this post