Κροκόδειλοι σκαρφαλώνουν δέντρα, κρύβονται κάτω από κρεβάτια (photos)

Κροκόδειλοι σκαρφαλώνουν δέντρα, κρύβονται κάτω από κρεβάτια (photos)

alt

 Εάν δεχόσασταν κάποτε -πιθανότητα απευκταία- επίθεση από κροκόδειλο το πρώτο πράγμα που θα σκεφτόσασταν θα ήταν να τρέξετε ή να σκαρφαλώσετε στον κορμό του πλησιέστερου δέντρου. Σωστά;

Νέα μελέτη αποδεικνύει ότι μια τέτοια επιλογή μόνο σοφή δεν θα ήταν, διότι, οι κροκόδειλοι σε αντίθεση με ότι νομίζουμε παραπλανημένοι από την “κατασκευή” τους, μπορούν και σκαρφαλώνουν δέντρα αρκετά συχνά μάλιστα.

Ο ερευνητής του Πανεπιστημίου του Τενεσσή,Vladimir Dinets, σε συνεργασία με συναδέλφους του από το Πανεπιστήμια Charles Darwin στην Αυστραλία και το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα μελέτησε τη συμπεριφορά κροκοδείλων στη Βόρειο Αμερική, την Αφρική και την Αυστραλία.

Αυτό που βρήκαν είναι ότι σε περιοχές με χαμηλή έκθεση στο ηλιακό φως, τα θαυμαστά ερπετά σκαρφαλώνουν δέντρα για να βρουν τον ήλιο φτάνοντας ακόμα και στην κορυφή τους.

O Dinets επικαλείται μαρτυρίες ανθρώπων που έχουν περάσει χρόνο κοντά στους κροκόδειλους που αναφέρουν ότι τα ερπετά μπορούν να σκαρφαλώσουν δέντρα σε ύψος ακόμα και δέκα μέτρα.

“Η παρατήρηση κροκοδείλων να κάνουν “ηλιοθεραπεία” σε δέντρα ήταν συχνότερη σε περιοχές όπου δεν υπήρχαν κατάλληλα ανοίγματα στο έδαφος, γεγονός που δεικνύει ότι τα άτομα χρειάζονταν εναλλακτικές λύσεις για να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους” αναφέρει η μελέτη.

Πέραν αυτού τα δέντρα λειτουργούν ως “παρατηρητήρια” από τα οποία οι κροκόδεειλοι μπορούν να εντοπίσουν εχθρούς, διάφορα ζώα που εμφανίζονται στην περιοχή τους και φυσικά θηράματα.

Η εν λόγω έρευνα για τους κροκόδειλους που δημοσιεύεται στο τεύχος Ιανουαρίου 2014 της επιθεώρησης Herpetology Notes έχει μια ακόμα σημαντική προέκταση που έχει να κάνει με την παλαιοντολογία.

Όπως τονίζει ο Dinets οι παλαιοντολόγοι που μελετούν εξαφανισμένα είδη θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στην εξαγωγή συμπερασμάτων από τα απολιθώματα.

“Εάν οι κροκόδειλοι είχαν εξαφανιστεί και τους γνωρίζαμε μόνο από τα απολιθώματα, δεν θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι σκαρφαλώνουν δέντρα διότι το “σκαρί” τους δεν μαρτυρά αυτή την ικανότητα” προσθέτει.

“Τα συμπεράσματα που βασίζονται στα απολιθώματα μπορεί να είναι πολύ λιγότερα αληθινά από αυτό που νομίζουμε” καταλήγει.

—Κροκόδειλος κάτω από το κρεβάτι

Ο Guy Whittall που βρισκόταν σε κατάλυμα στην προστατευόμενη περιοχή Save Valley της Ζιμπάμπουε στη νοτιοανατολική Αφρική δεν βρήκε κροκόδειλους πάνω σε κάποιο δέντρο, αλλά όταν ξύπνησε βρήκε έναν κάτω από το κρεβάτι του.

Το τεράστιο ερπετό μήκους 2,5 μέτρων και βάρους 150 κιλών-ένας κροκόδειλος του Νείλου- είχε κρυφτεί το βράδυ κάτω από το κρεβάτι του Whittall χωρίς να τον ενοχλήσει.

Αφού πήγε ανυποψίαστος για πρωινό, ο 40χρονος Whittall επέστρεψε άρον άρον στο δωμάτιό του θορυβημένος από τα ουρλιαχτά της καθαρίστριας για να ανακαλύψει εμβρόντητος τον κροκόδειλο κάτω από το κρεβάτι.

Προσωπικό των καταλυμάτων Humani Lodge έδεσε ένα σκοινί στο λαιμό του κροκόδειλου και τον έσυρε έξω από το δωμάτιο.

Το ερπετό βρέθηκε εκεί από το παρακείμενο ποτάμι Turgwe, το οποίο βρίσκεται δύο χιλιόμετρα μακρυά.

Αφού κατάφεραν να απομακρύνουν τον κροκόδειλο από τον οικισμό, οι άντρες τον απελευθέρωσαν σώο και ασφαλή στο φυσικό του περιβάλλον.

Το περιστατικό έλαβε χώρα στις 16 Φεβρουαρίου.

Δείτε φωτογραφίες από το περιστατικό!

Share this post