Θυελλώδεις άνεμοι σφυροκοπούν Βρετανία και Ιρλανδία – «Κόκκινος συναγερμός» για ακραία καιρικά φαινόμενα

Θυελλώδεις άνεμοι σφυροκοπούν Βρετανία και Ιρλανδία – «Κόκκινος συναγερμός» για ακραία καιρικά φαινόμενα

alt

 

 Την πρώτη «κόκκινη προειδοποίηση» για τον φετινό χειμώνα εξέδωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Βρετανίας,

καθώς συνεχίζεται η σφοδρή κακοκαιρία με πλημμύρες και ανέμους ταχύτητας ως και 160 χλμ/ώρα.

Παραμένει ο συναγερμός για κίνδυνο πλημμυρών σε 16 περιοχές, ενώ χιλιάδες νοικοκυριά δεν έχουν ρεύμα και οι μεταφορές έχουν παραλύσει.

Ένας άνδρας, ηλικίας 70 ετών, έχασε τη ζωή του την Τετάρτη από ηλεκτροπληξία στην προσπάθειά του να απομακρύνει ένα δέντρο που έπεσε σε καλώδια ρεύματος στο Γουίλτσαϊρ.

Ως το βράδυ της Τετάρτης περίπου 115.000 νοικοκυριά σε περιοχές της Αγγλίας και της Ουαλίας δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα.

Ένα τρένο που ταξίδευε από το Λονδίνο προς το Εδιμβούργο καθηλώθηκε λόγω της κακοκαιρίας, ενώ στο Ντέβον και την Κορνουάλλη ξεριζώθηκαν δέντρα και ηλεκτρικά καλώδια προκαλώντας χάος στους δρόμους.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Βρετανίας προβλέπει ότι οι νοτιοδυτικές περιοχές θα πληγούν από θυελλώδεις ανέμους ταχύτητας 130χλμ/ώρα και σε πολλές περιοχές οι Αρχές συνιστούν στους κατοίκους να μην βγουν έξω από τα σπίτια τους.

Από τις πλημμύρες κινδυνεύουν περισσότερο το Μπέρκσαϊρ, το Σάρεϊ και το Σόμερσετ, όπου τις προηγούμενες ημέρες εκκενώθηκαν εκατοντάδες σπίτια λόγω της καταιγίδας.

Όπως ανακοινώθηκε από την πυροσβεστική υπηρεσία του Σάρεϊ, 250 άνθρωποι διασώθηκαν από τις πλημμύρες την Τετάρτη, ενώ από την Κυριακή συνολικά διασώθηκαν πάνω από 850 άτομα.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, ακύρωσε το ταξίδι του για το Ισραήλ την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ δέχεται έντονη κριτική για την διαχείριση της κρίσης.

Στο μεταξύ, σφοδρή κακοκαιρία πλήττει και την Ιρλανδία με ανέμους ταχύτητας ως και 180χλμ/ώρα.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιρλανδίας κήρυξε κατάσταση κόκκινου συναγερμού για ολόκληρη την χώρα, ενώ οι Αρχές του Κίλκενι ζήτησαν από τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους και να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.

Μετ’ εμποδίων πραγματοποιούνται οι μετακινήσεις, καθώς σοβαρά προβλήματα σημειώθηκαν στα δρομολόγια των λεωφορείων και των τρένων, ενώ το αεροδρόμιο Σέινον έκλεισε προσωρινά και το αεροδρόμιο του Κορκ ανέστειλε τη λειτουργία του.

Share this post