H γεωργία και ο ”έξυπνος” κρατικός σχεδιασμός [Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ]

geoponoi

H γεωργία και ο ”έξυπνος” κρατικός σχεδιασμός [Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ]

Η γεωργία και ο ”έξυπνος” κρατικός σχεδιασμός 

geoponoi

Η πολυσχιδής και πολυσήμαντη προσφορά, διαχρονικά, του αγροτικού κόσμου στον τόπο είναι γνωστή και δεν απαιτείται να επαναληφθεί. Αυτό που πρέπει να τονισθεί είναι η απουσία οποιασδήποτε εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη της γεωργίας, που θα επιφέρει και την ανάσταση της υπαίθρου. Ενώ οι ώριμες και ανεπτυγμένες οικονομίες εστιάζουν την προσοχή τους και στον Πρωτογενή Τομέα της Οικονομίας, η Κύπρος δίνει την εντύπωση ότι δεν την απασχολεί η πορεία της Αγροτικής Οικονομίας και των Αγροτών μας.

Τα τελευταία χρόνια μάλιστα ο αγροτικός τομέας υφίσταται διαρκή συρρίκνωση, οι αγρότες μας κατατάσσονται τελευταίοι και οι πιο φτωχοί στην Ευρώπη. Η ανεπάρκεια του κράτους να τους βοηθήσει καθιστά τους ίδιους αδύναμους απένατι στις σύγχρονες προκλήσεις, παρατηρώντας τους να ασκούν το τιμημένο επάγγελμά τους χωρίς την παρουσία οράματος και στόχων. Αλοίμονο! Είναι ψέμα να το ισχυριζόμαστε αυτό; Είναι ψέμα, όταν το μόνο εφικτό στόχο που παρουσιάζει το κράτος σε αυτούς τους ανθρώπους είναι η ”κατάκτηση” της πολυπόθητης επιδότησης; Μάθαμε στα έτοιμα ή καλύτερα μας μάθανε στα έτοιμα. Ποτέ δεν μας δίδαξαν ότι μπορούμε να βγούμε και στις διεθνείς αγορές, ότι μπορούμε να συναγωνιστούμε και ξένους παραγωγούς. Μάθαμε να συντηρόμαστε από τα επιδόματα, λες και είμαστε οι πιο ”άχρηστοι” των πολιτων της Ευρώπης. Αυτό είναι βέβαια το αποτέλεσμα ενός ”έξυπνου” κρατικού σχεδιασμού, που επικεντρώθηκε μόνο στον τουρισμό και τις υπηρεσίες. Τώρα όμως που η φούσκα έσκασε που αλλού θα στηριχτούμε; Δημιουργήσαμε άλλες επιλογές, όπως αυτή της γεωργίας; Καθόλου!

Ας στρέψουμε το βλέμμα προς την Ελλάδα κι ας πάρουμε κάποια μαθήματα – αν έχουν την ωριμότητα οι πολιτικοί μας ταγοί για κάτι τέτοιο:

Στην Ελλάδα η ύπαιθρος έχει κατορθώσει ώς σήμερα να συγκρατήσει τις συνέπειες της κρίσης στην οικονομία και την απασχόληση, σε εντυπωσιακό βαθμό σε σχέση με τα αστικά κέντρα. Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ η συμβολή της αγροτικής οικονομίας στο ΑΕΠ υπολογιζόταν στο 3,5% το 2009, πέρυσι ανέβηκε στο 4,1%, με βελτίωση μάλιστα του ισοζυγίου εξαγωγών του κλάδου. Παράλληλα η αγροτική εκμετάλλευση φάνηκε να συγκρατεί τις θέσεις με μικρά πλήγματα και με παράλληλη εισροή από τον αστικό χώρο, σε επίπεδα που λίγο-πολύ ίσχυαν και προ κρίσης.

AGROTIS1

Στην Κύπρο, που αυτή την περίοδο μένουμε άπραγοι μετρώντας τις πληγές μας, η κατάρρευση του αγροτικού τομέα και η απώλεια εισοδήματος για τους αγρότες αναδεικνύουν όχι μόνο τις διαρθρωτικές αδυναμίες, την κυριαρχία πελατειακών σχέσεων – διαφθοράς σε βάρος των πολλών αγροτών και του κράτους, την αποσάρθρωση των διοικητικών δομών αλλά και τις ευθύνες των κυβερνήσεων, των κατεστημένων κομμάτων και των εκπροσώπων τους στον αγροτικό χώρο. Οι μακρόχρονες καθυστερήσεις, η αδιαφάνεια, η κατασπατάληση πόρων, σημαντικό μέρος των οποίων κατέληγαν σε νεοπλουτίστικη επίδειξη και κατανάλωση αλλά και η απώλεια σημαντικών κοινοτικών πόρων έμειναν χωρίς καμία επίπτωση για τους υπεύθυνους.

Επιτέλους οφείλει η Κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι ο Αγροτικός Τομέας της Κύπρου εκπέμπει σήμα κινδύνου και εάν δεν ληφθούν πραγματικά συγκροτημένα μέτρα στήριξής του θα οδηγηθεί σε πλήρη αφανισμό με τραγικές συνέπειες για τον τόπο. Πρέπει να αντιληφθούν όλοι ότι ισχυρή οικονομία, ισχυρός κοινωνικός ιστός, βιώσιμη περιφέρεια δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς ισχυρή αγροτική οικονομία και χωρίς ισχυρή ύπαιθρο.

 

ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ: Το Τμήμα Γεωργίας του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος στα πλαίσια της εξαγγελθείσας κυβερνητικής πολιτικής για στήριξη ανέργων που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στον αγροτικό τομέα έχει διαμορφώσει ειδικό πρόγραμμα ταχύρρυθμης επαγγελματικής εκπαίδευσης σε τομείς της γεωργίας. Για τη δυνατότητα διάθεσης αυτών των προϊοντων στην αγορά και την κάλυψη του επενδυτικού κόστους έχει γίνει ο απαραίτητος σχεδιασμός ή απλά παρουσιάζεται ένα νέο φρούτο, τα άχρηστα ”πτυχία” γεωργίας; 

Share this post