Τα Google Glass στην υπηρεσία καταναλωτών και ασθενών με Πάρκινσον

Τα Google Glass στην υπηρεσία καταναλωτών και ασθενών με Πάρκινσον

Τη δυνατότητα να ενημερώνονται πληρέστερα για τα προϊόντα που αγοράζουν θα έχουν οι καταναλωτές-χρήστες των έξυπνων γυαλιών Google Glass.

Κι αυτό διότι, όπως ανακοίνωσε ο GS1, διεθνής οργανισμός προτύπων της εφοδιαστικής αλυσίδας, θα χρησιμοποιήσει τις δυνατότητες του barcode scanning μέσω των Google Glass.

Συγκεκριμένα, τα Google Glass θα μπορούν

να σκανάρουν τα barcode στη συσκευασία του προϊόντος για να λάβουν πληροφορίες σχετικά με τα συστατικά ή πιθανές συνταγές.

Με βάση αυτή τη δυνατότητα θα δημιουργούν πλατφόρμες προϊόντων στις οποίες θα εμφανίζονται σχόλια άλλων καταναλωτών, προϊόντα θα καταχωρούνται ως προσωπικές προτιμήσεις, θα γίνονται σχετικές κοινοποιήσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ενώ οι εταιρείες θα μπορούν να χρησιμοποιούν αυτή την ψηφιακή αγορά για την παροχή προσφορών.

Ο GS1 έχει αναπτύξει μια σειρά από υπηρεσίες data sharing ώστε να δώσει τη δυνατότητα στους προμηθευτές και λιανέμπορους να παρέχουν ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα τους μέσω των νέων ψηφιακών τεχνολογιών.

Η καινοτόμος τεχνολογία έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με την Open Mobile Alliance (OMA) και το ελβετικό ινστιτούτο ερευνών Icare.

Ο GS1 και η Open Mobile Alliance (OMA) συνεργάζονται από το 2011 ώστε να εντάξουν απευθείας στις mobile συσκευές τις προδιαγραφές για barcode scanning. Οι δύο οργανισμοί δημιουργούν προδιαγραφές με βάση τα υπάρχοντα πρότυπα, που είναι εις θέση να χρησιμοποιήσουν οι κατασκευαστές φορητών συσκευών.

—Τα Google Glass σε ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον

Σε μια δεύτερη καινοτομία σχετικά με τις δυνατότητες των Google Glass, ιατρικής φύσεως αυτή τη φορά, Βρετανοί ερευνητές δοκίμασαν την τεχνολογία σε ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο Πάρκινσον με σκοπό να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσής τους.

Ειδικότερα, ερευνητές της Σχολής Επιστήμης των Υπολογιστών του Πανεπιστημίου του Νιούκασλ, με επικεφαλής τον Δρ Τζον Βάινς συνεργάστηκαν με μια ομάδα ασθενών ηλικίας 46 έως 70 ετών.

Κοινός στόχος ήταν να διερευνηθεί κατά πόσο τα έξυπνα γυαλιά μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς να αυτοεξυπηρετούνται και να διατηρήσουν την αυτονομία τους, χωρίς να χρειάζονται τη συνδρομή τρίτων.

Μεταξύ άλλων, τα Google Glass υπενθυμίζουν στους ασθενείς να λαμβάνουν έγκαιρα τα φάρμακά τους, να καταπίνουν τακτικά το σάλιο τους (οι μύες που ελέγχουν την κατάποση μπορεί να «παγώσουν») ή να κάνουν συγκεκριμένες κινήσεις.

Αν ο ασθενής είναι μόνος, χάσει την ισορροπία του και πέσει (συχνό φαινόμενο στην περίπτωση του Πάρκινσον), χάρη στα συνδεδεμένα στο διαδίκτυο γυαλιά, μπορεί να συνδεθεί με άλλους υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα.

Η νόσος Πάρκινσον είναι μια νευρολογική πάθηση που επιδεινώνεται προοδευτικά και για την οποία δεν υπάρχει ακόμη θεραπεία.

Συνήθως εμφανίζεται μετά το 50ό έτος της ηλικίας και πλήττει περί τα δέκα εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Κύρια συμπτώματά της είναι το τρέμουλο, η δυσκαμψία και η βραδυκινησία, που πιθανώς συνοδεύονται από άνοια και κατάθλιψη.

Η σχετική ανακοίνωση έγινε στο συνέδριο “CHI 2014 – Human Factors in Computing Systems” που έλαβε χώρα στον Καναδά.

Share this post