Η 10άδα της νέας Επιτροπής Περιβάλλοντος – Πού θα τους κρίνουμε

Η 10άδα της νέας Επιτροπής Περιβάλλοντος – Πού θα τους κρίνουμε

 

Της ΜΑΡΙΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ

Μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές η νέα σύνθεση για την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής είναι πλέον γεγονός. Πλην του έμπειρου προέδρου, τα υπόλοιπα μέλη της είναι νεοεισερχόμενα σε αυτήν, όπως και στη νέα βουλή, και αυτό αναπτερώνει τις ελπίδες για νέο αέρα – ελπίζουμε αισιόδοξο – στις εργασίες της. Θετικό επίσης είναι και το στοιχείο ότι αρκετά μέλη της είναι ακαδημαϊκοί του Περιβάλλοντος ή κλάδων που σχετίζονται με αυτό.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος συνεχίζει να είναι ο Αδάμος Αδάμου, με τον Χαράλαμπο Θεοπέμπτου του Κινήματος Οικολόγων Αναπληρωτή Πρόεδρο. Μέλη Σόλων Κασίνης, Γιώργος Κάρουλλας, Αννίτα Δημητρίου του ΔΗΣΥ, Νίκος Κέττηρος, Ευανθία Σάββα του ΑΚΕΛ, Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης και Χρίστος Ορφανίδης του ΔΗΚΟ, Μιχάλης Γεωργάλλας της Αλληλεγγύης.

Οι πιο πάνω θα δοκιμαστούν σε φλέγοντα περιβαλλοντικά θέματα, όπως το σχέδιο διαχείρισης του Ακάμα, τις ορέξεις των μεγαλοεπιχειρηματιών για νέα γήπεδα γκολφ – ήδη η εταιρία Λανίτης ξερίζωσε μια τεράστια έκταση από δέντρα στο Φασούρι και δίπλα από τον υδροβιότοπο Ακρωτηρίου, την κατασκευή νέων μαρίνων – Αγίας Νάπας, Ποτίμων στην Πάφο, Λάρνακας – μέσα στα πλαίσια της πολιτικής του κράτους για ανάπτυξη του ναυτικού τουρισμού, τη διαχείριση των σκυβάλων με ευκταίο στόχο την προώθηση της ανακύκλωσης, καθώς και τη δημιουργία βιομηχανικών εγκαταστάσεων, που συνήθως κεντρίζουν την ηρεμία των τοπάκων – βλέπετε εργοστάσια χρυσού σε Αγία Βαρβάρα Πάφου και Αραδίππου, βιομηχανική ζώνη Ζυγίου. Για τέτοιας φύσεως θέματα θα κληθούν να τοποθετηθούν και να κρίνουν, υπόχρεοι να υπερασπιστούν το όφελος των συμπολιτών τους που τους τίμησαν με την ψήφο τους.

Read More

Στη συνέχεια σάς παρουσιάζουμε τα πρόσωπα που αποτελούν πλέον τη δεκάδα της νέας Επιτροπής Περιβάλλοντος:

Αδάμος Αδάμου (ΑΚΕΛ) – Πρόεδρος

Συνεχίζει στο ίδιο πόστο της προεδρίας της Επιτροπής Περιβάλλοντος. Επάγγελμα: Παθολόγος-ογκολόγος. Καλός γνώστης των περιβαλλοντικών ζητημάτων. Χαίρει σεβασμού από την ολομέλεια της Βουλής. Θα μπορούσαμε να τον ονομάσουμε «Νέστωρα» της Βουλής, αφού ο λόγος του σε πολλές περιπτώσεις ενώνει και καταπραΰνει, παρά να διχάζει. Υπέδειξε σε αρκετές περιπτώσεις την ασυζητητί υποχρέωση της Κυβέρνησης να κάνει διάλογο με τους πολίτες και τις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις για περιβαλλοντικής φύσεως ζητήματα.

Χαράλαμπος Θεοπέμπτου (Κίνημα Οικολόγων) – Αναπληρωτής Πρόεδρος

Για την ανεκτίμητη αξία της παρουσίας του στην Επιτροπή Περιβάλλοντος δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Ο Λέκτορα Καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος του ΤΕΠΑΚ ήδη δοκιμάστηκε από τη θέση του Επιτρόπου Περιβάλλοντος. Το όνομα του είναι συνδεδεμένο με την έννοια περιβαλλοντική αγωγή στον τόπο μας. Πολλά μάθαμε και θα μάθουμε από αυτόν τον ακούραστο «δάσκαλο» του περιβάλλοντος. Διαθέτει ουσιαστικές απόψεις για οποιοδήποτε περιβαλλοντικό ζήτημα, για το οποίο μπορεί να σου μιλήσει σε βάθος. Διαθέτει αλώβητη περιβαλλοντική ευαισθησία. Είναι διατεθειμένος να κομίσει νέες ιδέες και νοοτροπίες στην προσέγγιση των περιβαλλοντικών ζητημάτων.

Σόλων Κασίνης (ΔΗΣΥ) – Μέλος

Ασχολείται από θέσεις ευθύνης με τη βιομηχανία του πετρελαίου και φυσικού αερίου εδώ και σχεδόν 40 έτη. Είναι ο άνθρωπος που σχεδίασε και οργάνωσε τις ενέργειες ανακάλυψης και εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου στην Κύπρο.

Η πλούσια εμπειρία και πολυετής ενασχόληση και δράση του στον τομέα της ενέργειας μπορεί να αποβεί χρήσιμη και αναγκαία. Πέραν των ενεργειών που οδήγησαν στην επιτυχία της πρώτης ανακάλυψης φυσικού αερίου στην Κύπρο, έχει επίσης συνεισφέρει σε σημαντικά έργα και ουσιαστικές δράσεις. Για παράδειγμα, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και η εξοικονόμηση ενέργειας, είναι ένας τομέας τον οποίο ανέδειξε. Παράλληλα η συνεχής επιμονή του και οι παρεμβάσεις του στο θέμα της μείωσης των τιμών των καυσίμων, ωφέλησαν τον Κύπριο καταναλωτή. Το ίδιο αναμένουν τώρα οι πολίτες και για περιβαλλοντικής φύσεως ζητήματα. Το παρελθόν του απέδειξε ότι έχει τη δύναμη να βοηθήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων να βρει αποτελεσματικές αναπτυξιακές κατευθύνσεις.

golf1_349444649

Ο Γιώργος Κάρουλλας (ΔΗΣΥ) – Μέλος

Ο βουλευτής Αμμοχώστου Γιώργος Κάρουλλας, όπως και οι δύο προηγούμενοι που αναφέραμε, είναι και αυτός ακαδημαϊκός, διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέχρι πρόσφατα ήταν Επιστημονικός Υπεύθυνος των Αναλυτικών Προγραμμάτων Γεωγραφίας Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης. Ως επιστήμονας, τονίζει ότι οι πολιτικές θέσεις πρέπει να εδράζονται σε επιστημονικό υπόβαθρο και να είναι προς όφελος των πολιτών. «Πάνω από όλα, όμως, πρέπει να είμαστε άνθρωποι και να το δείχνουμε, κυρίως στις ομάδες πληθυσμού που χρειάζονται ενίσχυση», διακήρυσσε στην προεκλογική περίοδο. Γνωρίζουμε ότι η επαρχία που εκπροσωπεί στηρίζει πολλά στην τουριστική ανάπτυξη. Ευελπιστούμε ότι δεν θα κάνει τα χατίρια σε μεγαλοεπιχειρηματίες που θα θελήσουν να πλήξουν κι άλλο το περιβάλλον σε αυτές τις περιοχές, όπως κι ότι δεν θα συνεχίσει τις προκλητικές νοοτροπίες του προκατόχου του Ευγένιου Χαμπουλά, όσον αφορά το θέμα των αμπελοπουλιών. Οι πολίτες στηρίζουν πολλά στην επιστημοσύνη του.

Αννίτα Δημητρίου (ΔΗΣΥ) – Μέλος

Είχε γίνει το πρόσωπο των ημερών προεκλογικά, αφού μπήκε, βγήκε, ξαναμπήκε στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ στη Λάρνακα και τελικά σάρωσε τους σταυρούς προτίμησης στις βουλευτικές εκλογές. Έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Κύπρου όπου και αποφοίτησε το 2007, ακολούθως φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Kent όπου και απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο στις Διεθνείς Σχέσεις και Ευρωπαϊκές Σπουδές και μετά την ολοκλήρωση των μεταπτυχιακών σπουδών της υπηρέτησε τον τομέα της εκπαίδευσης ως Λέκτορας στον τομέα των Διεθνών Σχέσεων και των Ευρωπαϊκών Πολιτικών αλλά και ως Ακαδημαϊκή Διευθύντρια. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στο Κυπριακό Πρόβλημα, το Διεθνές Δίκαιο, το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, την Τουρκική Πολιτική Κουλτούρα, την τρομοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα θέματα ισότητας και τα θέματα εκπαίδευσης. Έχει παρουσιάσει σειρά άρθρων, ομιλιών και παρουσιάσεων σε τοπικά και διεθνή συνέδρια σε θέματα που αφορούν τους τομείς ενδιαφέροντος της.

Αν και στο χώρο του Περιβάλλοντος δεν έχει σημειώσει μέχρι στιγμής κάποιες επιδώσεις, διαθέτει ωστόσο ένα επαρκές οπλοστάσιο γνώσεων και εμπειριών, ώστε να αποδείξει ότι μπορεί να τα αξιοποιήσει και για το όφελος του Περιβάλλοντος.

Νίκος Κέττηρος (ΑΚΕΛ) – Μέλος

Εργάστηκε στα Μέσα Ενημέρωσης εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια. Όπως λέει, «έχουν δει τα μάτια μου πράγματα και θαύματα». Καταγράφουμε αυτά τα λόγια του: «Το κατεστημένο και η άρχουσα τάξη είναι κατανοητό ότι ευνοεί ανθρώπους που θα παίξουν το παιγνίδι τους». Κι εμείς με τη σειρά μας τον καλούμε να φανεί συνεπής στα λόγια και τις πράξεις του και να μην παίξει το παιχνίδι κανενός εις βάρος της οικολογίας. Ο πρόσφυγας από τη Λύση που μεγάλωσε μαζί με την οικογένειά σου στις άθλιες εγκαταστάσεις στο συνοικισμό Κιτίου, οφείλει να διασφαλίσει μέσα από την Επιτροπή Περιβάλλοντος ό,τι καλύτερο για τους πολίτες, μακριά από απειλές μολύνσεων και οτιδήποτε άλλο ικανό να υποβαθμίσει την ποιότητας ζωής τους.

akamas2

Ευανθία Σάββα (ΑΚΕΛ) – Μέλος

Η δικηγόρος από την Αραδίππου πολύ σωστά έχει πει ότι η κοινωνία δεν ζητά μόνο το καινούργιο αλλά το αυτονόητο, δηλ. την πολιτική που λειτουργεί προς όφελός της. Κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει μαζί της, φτάνει μόνο ο σεβασμός προς το περιβάλλον να θεωρείται κάτι το αυτονόητο και όχι η αλόγιστη ανάπτυξη που το καταστρέφει στο βωμό του χρήματος. Θεωρούμε ότι από τη θέση της Δημοτικής Συμβούλου στον Δήμο Αραδίππου, από το 2006, έχει αποκομίσει επαρκή εμπειρία στην καθημερινή αντιμετώπιση προβλημάτων των πολιτών. Αυτό οφείλει να το «μεταφέρει» και στη νέα βουλή.

 

Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης (ΔΗΚΟ) – Μέλος

Οι πολίτες μπορούν να απαιτούν από τον Πάφιο βουλευτή περιβαλλοντική ευαισθησία, για δύο λόγους. Όπως σημειώνει στο βιογραφικό του, αποφοίτησε αριστούχος από το Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος της Γεωπονοδασολογικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Και δεύτερον, μεγάλωσε στην Ίνεια της Πάφου, δηλαδή στην καρδιά του Ακάμα. Κατά καιρούς έχει υποστηρίξει σθεναρά την ανάπτυξη στον Ακάμα, με ήπιο χαρακτήρα. Καλείται όμως να μην υποστηρίξει τυχόν επιβλαβείς αποφάσεις που θα ντυθούν με τον μανδύα της ήπιας ανάπτυξης, αλλά όπως άριστες ήταν οι επιδόσεις του στη Γεωπονοδασολογική Σχολή της Θεσσαλονίκης, το ίδιο άριστες να είναι και οι παρεμβάσεις, ο έλεγχος και οι επικρίσεις του απέναντι σε «καρχαρίες», σε οποιοδήποτε μέρος της Κύπρου, που επιδιώκουν να παραγκωνίσουν το πράσινο για χάρη του κέρδους.

Χρίστος Ορφανίδης (ΔΗΚΟ) – Μέλος

Η «πείνα» του νέου βουλευτή Λάρνακας για έργα ανάπτυξης στην επαρχία του ακούγεται ακόρεστη. «Είναι έργο ζωής για τη Λάρνακα και λειτουργεί αποτρεπτικά σε κάποιον επενδυτή να προχωρήσει σε ανάπτυξη επενδύοντας σε μια περιοχή που δεν έχει ούτε τα απαραίτητα έργα υποδομής. Για το μεγάλο θέμα της μαρίνας στην πόλη μας, ξεκινήσαμε πρώτοι και καταντήσαμε ουραγοί. Δεν μπορούμε να χαριεντιζόμαστε όταν παίρνουμε κάποια γαλάζια σημαία στις εκατοντάδες που υπάρχουν σε ολόκληρη την Κύπρο και τα έργα ουσίας να τα παραβλέπουμε», έχει δηλώσει μεταξύ άλλων. Ασφαλώς και χρειάζεται έργα ανάπτυξης η Λάρνακα, γιατί έχει καταντήσει ο φτωχός συγγενής σε αυτό το θέμα. Οι συμπολίτες του όμως απαιτούν ο διακαής πόθος του για ανάπτυξη να μην παραλύσει τις περιβαλλοντικές του ευαισθησίες.

4

Μιχάλης Γιωργάλλας (Αλληλεγγύη) – Μέλος

Από την πολιτική του συμμετοχή, είτε ως αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Κόμματος είτε ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου είτε από άλλες θέσεις, απέκτησε μια πλούσια πολιτική εμπειρία, που του δίνουν τα φόντα να βοηθήσει και στον τομέα του Περιβάλλοντος. Είναι πτυχιούχος Χημικός Μηχανικός του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης. Είναι μέλος του ΕΤΕΚ και διαπιστευμένος Μηχανικός στο Υπουργείο Εργασίας σε θέματα Ασφάλειας και Υγείας με δραστηριότητα στην οργάνωση και υλοποίηση Επενδυτικών Σχεδίων Επιχειρηματικής Ανάπτυξης με έμφαση την Έρευνα, την Καινοτομία και την Τεχνολογία. Οφείλει να δείξει και εμπράκτως τη θέληση του για τις εξής προεκλογικές του δεσμεύσεις: ταύτιση της πολιτικής με την ηθική, εγκατάλειψη του άγονου λαϊκισμού, επικράτηση του έντιμου καθαρού πολιτικού λόγου που να βασίζεται στην αλήθεια, την ειλικρίνεια, τη σαφήνεια και τη διεκδικητικότητα.

Share this post