Συνέντευξη με την Αναπλ. Γενική Διευθύντρια του ΚΟΤ Αννίτα Δημητριάδου

Συνέντευξη με την Αναπλ. Γενική Διευθύντρια του ΚΟΤ Αννίτα Δημητριάδου

Αγροτουρισμός: Στήριξη στην ύπαιθρο

 

Η κα Δημητριάδου με αποκλειστική της συνέντευξη στην «ΠΑ», χαρακτηρίζει τη φετινή σεζόν πετυχημένη, σημειώνοντας ότι το 2016 θα είναι η καλύτερη με διαφορά χρονιά στα ιστορικά του κυπριακού τουρισμού με μεγάλη αύξηση τόσο στις αφίξεις όσο και στα έσοδα. Για τον τομέα του οικολογικού τουρισμού και την προώθησή του από τον ΚΟΤ έχει να πει πολλά: «Οι πράσινες παραλίες, τα ελάχιστα κριτήρια αειφορίας για τις τουριστικές επιχειρήσεις και το εγχειρίδιο διαχείρισης στερεών αποβλήτων στις ξενοδοχειακές μονάδες είναι αξιοσημείωτες δράσεις… Με ευχαρίστηση παρατηρούμε ότι ο τουρισμός στην κυπριακή ύπαιθρο σημειώνει αυξημένο ενδιαφέρον».

Τέλος δηλώνει ικανοποιημένη από τη δρομολογημένη μετεξέλιξη του ΚΟΤ σε Υφυπουργείο Τουρισμού: «Πρόκειται ουσιαστικά για αναβάθμιση, αφού μέσα από τη νέα κατάσταση πραγμάτων αναμένεται να μας δοθούν επιπρόσθετες, οριζόντιες εξουσίες έτσι ώστε να μπορούμε να προωθούμε πολιτικές σε πολύ περισσότερα θέματα από αυτά που προνοούνται σήμερα από τη νομοθεσία».

Συνέντευξη στη ΧΑΡΟΥΛΑ ΤΡΥΦΩΝΟΣ

κα Δημητριάδου, ποια είναι τα μέχρι στιγμής μηνύματα για τον τουρισμό μας;

Τα μηνύματα μας για τη φετινή χρονιά είναι εξαιρετικά. Αναμένουμε ότι το 2016 θα είναι η καλύτερη με διαφορά χρονιά στα ιστορικά του κυπριακού τουρισμού με μεγάλη αύξηση τόσο στις αφίξεις όσο και στα έσοδα.

Για το πρώτο εξάμηνο του χρόνου, που υπάρχουν διαθέσιμα τα επίσημα στοιχεία αφίξεων, σημειώθηκαν ιστορικά υψηλές επιδόσεις. Συγκεκριμένα, για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2016, οι συνολικές αφίξεις ανήλθαν σε 1.255.240 σημειώνοντας αύξηση 21,2% σε σχέση με τις αφίξεις του πρώτου εξαμήνου το 2015, επίδοση που καταγράφεται ως η καλύτερη που είχαμε ποτέ για το πρώτο εξάμηνο στην ιστορία του κυπριακού τουρισμού. Επίσης, για πρώτη φορά στα τουριστικά χρονικά, οι αφίξεις του τριμήνου Απριλίου – Ιουνίου ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο.

Αύξηση, κατά το πρώτο εξάμηνο, σημειώθηκε σε όλες σχεδόν τις αγορές πηγές με σημαντικότερες τια αυξήσεις που σημειώθηκαν από το Ην. Βασίλειο (16,1%), την Ρωσία (47,7%), το Ισραήλ (46,5%), την Ελλάδα (13,5%), την Ουκρανία (34,8%), τη Γερμανία (9,4%), την Πολωνία (32,7), το Βέλγιο (32,3%) και το Λίβανο (36,4%).

Θεωρείτε ότι ευνοήθηκε η Κύπρος σε σχέση με τον τουρισμό από τις γεωπολιτικές εξελίξεις όπως αυτές διαμορφώθηκαν;

Η δική μας εκτίμηση και θέση, η οποία πηγάζει μέσα από συγκεκριμένα στοιχεία, είναι ότι σίγουρα βοηθηθήκαμε, απλά σημειώνουμε ότι ο Οργανισμός είχε ήδη σε πορεία υλοποίησης τους στρατηγικούς σχεδιασμούς και προγραμματισμούς του. Από την άλλη, αξίζει να σημειώσουμε ότι τα τρομοκρατικά κτυπήματα ή άλλα τραγικά γεγονότα που συμβαίνουν οπουδήποτε και κυρίως σε γειτονικούς προορισμούς, μπορούν να έχουν αρνητικές επιδράσεις γενικά στον τομέα αφού, όπως είναι λογικό, ο κόσμος προβληματίζεται και διστάζει. Επομένως δεν μπορούμε να λέμε με ευκολία ότι τα γεγονότα αυτά μας ευνόησαν. Αυτό που εμείς, ως ΚΟΤ, έχουμε ως αρχή είναι ότι, έστω και αν οι εξωγενείς παράγοντες διαδραματίζουν κάποιο ρόλο στις τουριστικές επιδόσεις, είναι οι δικές μας ενέργειες, πρωτοβουλίες και δραστηριότητες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Στην ατζέντα του ΚΟΤ ποιές ενέργειες περιλαμβάνονται για προώθηση του οικολογικού τουρισμού στην Κύπρο;

Θα ήθελα αρχικά να υπογραμμίσω την ευαισθησία του Οργανισμού σε θέματα αειφορίας, προστασίας αλλά και ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος του τόπου μας. Τα στρατηγικά σχέδια για τον τουρισμό, ανέκαθεν έθεταν τα ζητήματα αυτά ψηλά στις προτεραιότητες μας και αυτό αντικατοπτρίζεται μέσα από μια σειρά δραστηριοτήτων και πολιτικών μας, όπως και μέσα από τη συνεργασία μας, με τoν Κυπριακό Σύνδεσμο Αειφόρου Τουρισμού (CSTI) και το Travel Foundation του Ηνωμένου Βασιλείου. Η σημαντική αυτή συνεργασία οδήγησε στην υλοποίηση συγκεκριμένων προγραμμάτων και δράσεων με χειροπιαστά αποτελέσματα. Οι πράσινες παραλίες, τα ελάχιστα κριτήρια αειφορίας για τις τουριστικές επιχειρήσεις και το εγχειρίδιο διαχείρισης στερεών αποβλήτων στις ξενοδοχειακές μονάδες είναι αξιοσημείωτες δράσεις που συνέβαλαν στην ενστάλαξη της αρχής της αειφορίας στην καρδιά της τουριστικής βιομηχανίας.

Με ευχαρίστηση παρατηρούμε ότι ο τουρισμός στην κυπριακή ύπαιθρο σημειώνει αυξημένο ενδιαφέρον για εμπειρίες που σχετίζονται με τη δράση και τη γνώση αλλά και την διαμονή πιο κοντά στη φύση, σε παραδοσιακά καταλύματα. Μέσα από τη διαμονή και περιήγηση στην κυπριακή ύπαιθρο δίνονται ευκαιρίες να βιώσει κάποιος αυτό που λέμε συμμετοχικό ή βιωματικό τουρισμό, όπου ο επισκέπτης δεν είναι πια απλός θεατής στα δρώμενα που συμβαίνουν γύρω του αλλά συμμετέχει.

Ως Πρόεδρος της Κυπριακής Εταιρίας Αγροτουρισμού, με μεγάλη ικανοποίηση αναφέρω ότι σήμερα, στην Κύπρο, λειτουργούν πάνω από 100 καταλύματα σε περισσότερα από 50 υπέροχα χωριά, μέλη της εταιρείας αγροτουρισμού που συστάθηκε από τον Κ.Ο.Τ. Τα καταλύματα βρίσκονται σε καταπληκτικές τοποθεσίες, έχουν ανακαινισθεί με προσοχή, ώστε να διατηρήσουν τον μοναδικό τους χαρακτήρα, ενώ παράλληλα παρέχουν όλες τις σύγχρονες ανέσεις.

Ποιά ήδη εξειδικευμένου τουρισμού θα μπορούσαμε ενδεχομένως να προωθήσουμε πέραν από τα υφιστάμενα;

Η Κύπρος είναι πολύ περισσότερα από απλώς ήλιος και θάλασσα και ως ΚΟΤ εργαζόμαστε σκληρά τόσο στον τομέα της ανάπτυξης όσο και στον τομέα της προβολής των εξειδικευμένων μορφών τουρισμού που μπορεί να προσφέρει η Κύπρος: τουρισμός συνεδρίων και κινήτρων, τουρισμός γκολφ, πολιτιστικός τουρισμός, αθλητικός τουρισμός, γάμοι και ταξίδια του μέλιτος, θρησκευτικός τουρισμός, τουρισμός υγείας (ιατρικός και ευεξίας), ποδηλατικός τουρισμός, τουρισμός κρουαζιέρας.

Πρόσφατα προαγγέλθηκε η μετατροπή του ΚΟΤ σε Υφυπουργείο Τουρισμού. Πως βλέπετε αυτή την εξέλιξη;

Η απόφαση αυτή μας βρίσκει σύμφωνους και μας ικανοποιεί, μπορώ να πω, αφού αποτελεί για μας δείγμα αναγνώρισης της δουλειάς και του έργου που επιτελούμε.

Πρόκειται ουσιαστικά όχι μόνο για μετεξέλιξη του ΚΟΤ, αλλά και για αναβάθμιση του, αφού μέσα από τη νέα κατάσταση πραγμάτων αναμένεται να μας δοθούν επιπρόσθετες, οριζόντιες εξουσίες έτσι ώστε να μπορούμε να προωθούμε πολιτικές σε πολύ περισσότερα θέματα από αυτά που προνοούνται σήμερα από τη νομοθεσία.

Θα αναμένουμε τις τελικές αποφάσεις της Κυβέρνησης και της Βουλής και βεβαίως εκφράζουμε την ετοιμότητα να εργαστούμε ακόμα σκληρότερα για το καλό του κρίσιμου για την οικονομία του τόπου μας τομέα του τουρισμού.

Share this post