Στις πληγές της Ανδρολύκου

Στις πληγές της Ανδρολύκου

Εικόνες «απείρου κάλλους» από το φακό της «Πράσινης Ασπίδας»

dsc00657

Του Χαράλαμπου Ευσταθίου

Διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι ότι περιβαλλοντικά η Ανδρολύκου έχει ήδη φτάσει στα όριά της. Με την ανοχή της Πολιτείας, οι μεγάλες πληγές και τεράστιες τρύπες, ακόμα δεν έκλεισαν, σε αυτόν τον παράδεισο. Μάλιστα μια λατόμευση εντοπίζεται σε απόσταση αναπνοής από το πιο μεγάλο -και αξιόλογο- από τα τρία φαράγγια της περιοχής, το φαράγγι Γρανάζι, μοναδικής ομορφιάς και περιβαλλοντικής αξίας.

Την ίδια ώρα έγκυρη πηγή, κάνει λόγο για πρόθεση επέκτασης της λατόμευσης στην περιοχή, η οποία περιλαμβάνεται μέσα στο Εθνικό Πάρκο Ακάμα και στη ζώνη προστασίας Φύση 2000 και είναι από τις ομορφότερες της Κύπρου, με μοναδική και σπάνια χλωρίδα και πανίδα και άλλο φυσικό πλούτο. Οι πληροφορίες λένε ότι άρχισε ήδη η εξόρυξη πετρών-ογκόλιθων, που προορίζονται για κατασκευή νέων κυματοθραυστών στον κόλπο της Πόλης Χρυσοχούς, παρά το ότι η Υπηρεσία Περιβάλλοντος και το Κτηματολόγιο ήταν, μέχρι τώρα, εναντίον της έκδοσης νέων αδειών λατόμευσης στην Ανδρολύκου. Σημειωτέο ότι τα λατομεία της Ανδρολύκου τροφοδοτούν όλη σχεδόν την Πάφο με οικοδομικά υλικά, εξαιρετικής ποιότητας, όπως είναι γενικά παραδεκτό. Σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες πληροφορίες, μεγάλα οικονομικά συμφέροντα κινούνται σε υπουργικό επίπεδο, για να ακυρωθεί η αρνητική απόφαση του Τμήματος Πολεοδομίας και του Τμήματος Περιβάλλοντος. Έχει κατατεθεί, όπως πληροφορηθήκαμε, ιεραρχική προσφυγή στην αρμόδια διυπουργική επιτροπή, η οποία ενδεχομένως να ακυρώσει τις προηγούμενες αρνητικές αποφάσεις της πολεοδομίας, η οποία απέρριψε τις αιτήσεις για επέκταση της λατόμευσης μέσα στην περιοχή προστασίας της Φύσης στην Ανδρολύκου της Χερσονήσου Ακάμα.

Read More3


Να σημειωθεί ότι στο παρελθόν είχε καταγγελθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση η αρχική απόφαση της προηγούμενης Κυβέρνησης για επέκταση των λατομείων στην περιοχή προστασίας της Φύσης 2000 στην Ανδρολύκου. Κι εδώ αντέδρασε και η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος τότε (2012), με σθένος και αποφασιστικότητα. Σήμερα όμως φαίνεται ότι δεν εκδηλώνεται καμία αντίδραση.

Το όραμα… αν πάψουν οι λατομεύσεις

Να σημειώσουμε ότι η Ανδρολύκου, που ήταν αμιγές τουρκοκυπριακό χωριό πριν από την εισβολή και σήμερα κατοικείται από περίπου δέκα οικογένειες και άλλους που ενοικιάζουν σπίτια, περιλαμβάνεται στις κοινότητες Ακάμα, όπου προωθούνται έργα ανάδειξης της παραδοσιακής πολιτιστικής και φυσικής ιδιαιτερότητας και ομορφιάς της περιοχής, στο πλαίσιο του Διαχειριστικού Σχεδίου Χερσονήσου Ακάμα. Όπως δήλωσε η Διευθύντρια του Έργου Αντωνία Θεοδοσίου, «προβλήματα δημιουργούν στην Ανδρολύκου τα αδειοδοτημένα λατομεία και ένα από τα οράματά μας, όταν τελειώσουν οι λατομήσεις, είναι να στηριχτούν τα εδάφη που γεωλογικά είναι πολύ αξιόλογα και περιέχουν απολιθώματα, και να κάνουμε εκεί ανοιχτούς χώρους θεάτρου και εκδηλώσεων».

Share this post