Λαθροκυνηγοί σκότωσαν 28 ελέφαντες

ELEFANTES

Λαθροκυνηγοί σκότωσαν 28 ελέφαντες

ELEFANTES

Λαθροκυνηγοί σκότωσαν 28 ελέφαντες των δασών στα εθνικά πάρκα Νκι και Λομπέκε του νοτιοανατολικού Καμερούν τις τελευταίες εβδομάδες, όπως ανακοίνωσε η οργάνωση Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF).

Καθώς η ζήτηση του ελεφαντόδοντου στην Ασία αυξάνεται διαρκώς, οι λαθροκυνηγοί έχουν μειώσει τον πληθυσμό των ελεφάντων των δασών κατά 62% την τελευταία δεκαετία. Το είδος αυτό απειλείται πλέον με εξαφάνιση, προειδοποιεί το WWF.

Στα πάρκα του νοτιοανατολικού Καμερούν και σε περιοχές της Γκαμπόν και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό φιλοξενούνται σημαντικοί πληθυσμοί του συγκεκριμένου είδους. «Οι ελέφαντες σε αυτές τις προστατευόμενες περιοχές της Λεκάνης του Κονγκό απειλούνται», τόνισε ο εκπρόσωπος του WWF για το Καμερούν Ζάκαρι Ενζού. 

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, από τις 10 Φεβρουαρίου μέχρι την 1η Μαρτίου μέλη του WWF εντόπισαν τις σορούς 23 ελεφάντων στο εθνικό πάρκο Νκι και άλλους πέντε στο Λομπέκε, ανατολικότερα. Οι λαθροκυνηγοί είχαν αφαιρέσει τους χαυλιόδοντες των ζώων.

Ο Ενζού τόνισε ότι οι λαθροκυνηγοί διαθέτουν αυτόματα όπλα όπως ΑΚ-47, ενώ οι φύλακες των δρυμών είναι ανεπαρκώς εξοπλισμένοι για να τους αντιμετωπίσουν.

Ο ελέφαντας των δασών είναι μικρότερος σε μέγεθος από τον αφρικανικό ελέφαντα της σαβάνας και οι χαυλιόδοντές του είναι πιο ίσιοι. Εάν δεν ληφθούν επειγόντως μέτρα, οι περίπου 2.000 ελέφαντες που ζουν σήμερα στο Καμερούν ενδέχεται να εξαφανιστούν μέσα σε μια δεκαετία. 

Στις αρχές του 2012 έφιπποι, πάνοπλοι λαθροκυνηγοί από το Τσαντ και το Σουδάν σφαγίασαν περίπου 200 ελέφαντες της σαβάνας στο Εθνικό Πάρκο Μπούμπα Τζίντα του Καμερούν.

Το ελεφαντόδοντο πωλείται έναντι πολλών εκατοντάδων δολαρίων το κιλό στη μαύρη αγορά. Εξάγεται λαθραία κυρίως στην Κίνα, όπου το χρησιμοποιούν για την κατασκευή κοσμημάτων και διακοσμητικών.

Share this post