Το πράσινο σπίτι – Γράφει η Δέσποινα Δημότση

greenliving5

Το πράσινο σπίτι – Γράφει η Δέσποινα Δημότση

ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΠΙΤΙ
 
greenliving5
 
Γράφει η Δέσποινα Δημότση
Κάτι τα διαρκώς αυξανόμενα τιμολόγια της ΑΗΚ, κάτι ο έμμεσος κίνδυνος που αντιμετωπίζει το οικοσύστημα, έχουν αρχίσει να κάνουν σιγά – σιγά την εμφάνιση τους τα «πράσινα σπίτια». Τα σπίτια δηλαδή, στα οποία εφαρμόζεται ο βιοκλιματικός σχεδιασμός, ώστε οι ενεργειακές ανάγκες να καλύπτονται κυρίως από τεχνολογίες ηλιακής θέρμανσης και φωτοβολταϊκά συστήματα.
Τι συμπεριλαμβάνει λοιπόν ένα «πράσινο σπίτι»; Η κατασκευή του είναι φτιαγμένη έτσι ώστε μπορεί να διαθέτει πατώματα από φελλό ή μπαμπού, πλακάκια από ανακυκλωμένο αλουμίνιο και γυαλί, και γενικότερα υλικά που όχι μόνο είναι φιλικά προς το περιβάλλον αλλά ταυτόχρονα είναι για το καλό της υγείας όλων μας. Η ενδοδαπέδια θέρμανση, βασισμένη σε φύλλα αλουμινίου, εξασφαλίζει την ψύξη μέσω ενός συστήματος δεξαμενών, το οποίο τοποθετείται στο έδαφος και ψύχει τον αέρα με την βοήθεια ενός συστήματος αγωγών. Επίσης, οι τοίχοι του «πράσινου σπιτιού» είναι ηλιακοί και παρέχουν παθητική θέρμανση, εξασφαλίζοντας σημαντικό ενεργειακό κέρδος, ενώ τα ειδικά τζάμια από ψευδάργυρο μειώνουν στο 1/3 τις απώλειες θερμότητας. Λύνοντας λοιπόν το πρόβλημα ψύξης και θέρμανσης του σπιτιού μας αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για την καλυτέρευση του περιβάλλοντος και της τσέπης μας.

Όσον αφορά τα φωτοβολταϊκά, τα οποία εγγυώνται μηδενική ρύπανση, αθόρυβη λειτουργία, μεγάλη διάρκεια ζωής και δυνατότητα επέκτασης μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνεργασία με το δίκτυο της ΑΗΚ. Σύμφωνα με στοιχεία της greenpeace, όταν τα φωτοβολταϊκά εκτεθούν στην ηλιακή ακτινοβολία μετατρέπουν ένα 5%-17% της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική. Μπορούν να τοποθετηθούν σε οικόπεδα, στέγες, καθώς και να χρησιμοποιηθούν ως δομικά υλικά. Χρησιμοποιώντας την ηλιακή ενέργεια δηλαδή η οποία αποτελεί ανεξάντλητη πηγή ενέργειας και είναι ανανεώσιμη, βελτιώνουμε την καθημερινή μας ζωή. Και όχι μόνον με την ηλιακή ενέργεια αλλά και με την αιολική (εκμεταλλευόμενοι τον άνεμο), που χρησιμοποιείται σχεδόν το ίδιο εύκολα, μπορούμε να πετύχουμε ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα.  Η αιολική ενέργεια είναι και αυτή με τη σειρά της «καθαρή», ήπια και δεν προκαλεί ρύπους.
Επειδή ένα σπίτι με αυτές τις προϋποθέσεις χρειάζεται να φτιαχτεί εξ αρχής με αυτόν τον τρόπο και αυτό δεν είναι πάντα εύκολο, υπάρχουν κάποιες μικρές καθημερινές λύσεις που μπορούν να επιφέρουν εξίσου θετικά αποτελέσματα. Χρησιμοποιώντας λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης μπορούμε να μειώσουμε έως και 6KW την ημερήσια κατανάλωση ρεύματος. Η τοποθέτηση διπλών τζαμιών είναι ένας τρόπος δημιουργίας σκιάς στα μέρη του σπιτιού που εκτίθενται στον ήλιο καθώς και η φύτευση φυλλοβόλων δέντρων στις βεράντες και τους κήπους μειώνουν την εσωτερική θερμοκρασία από 15% έως 50%.  Η προτίμηση των ανεμιστήρων οροφής αντί των κλιματιστικών είναι ένας ακόμη τρόπος εξοικονόμησης ενέργειας και χρημάτων καθώς καταναλώνει λιγότερο ρεύμα έως και 50%. Μικρά μυστικά που μπορούν να γίνουν σταδιακά από όλους μας και να μας επιφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. 
Το «πράσινο σπίτι» που συνδυάζει όλα τα παραπάνω έχει ήδη ξεκινήσει στο εξωτερικό ενώ στην Κύπρο υπάρχει ακόμη ελλιπής ενημέρωση. Με την σωστή ενημέρωση, λοιπόν, θα μπορεί να γίνει ένα πολύ σημαντικό περιβαλλοντολογικό βήμα όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά και για την υγεία μας και για την τσέπη μας. Μην ξεχνάμε πως οι πηγές ενέργειας όπως πετρέλαιο δεν είναι ανεξάντλητες αλλά κάποια στιγμή θα «σωθούν» και θα πρέπει να βρούμε μια λύση. Γιατί να πληρώνουμε κάτι που μας δίνει η φύση δωρεάν;;; Γιατί να πλουτίζουμε τις εταιρείες που ανήκουν στους λίγους, που διαχειρίζονται το οικονομικό σύστημα του πλανήτη;;; Μήπως με μία σωστή σκέψη θα λύσουμε πολλά προβλήματα που τώρα φαντάζουν «βουνό»; Μην ξεχνάμε πως η σημερινή τεχνολογία μάς το επιτρέπει αυτό, ας το κάνουμε σταδιακά πράξη. 
Πηγές : βικιπαίδεια,  greenpeace, Πρώτο θέμα. 

Share this post