Συνέντευξη του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στην «Πράσινη Ασπίδα»

nicos-christodoulides-

Συνέντευξη του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στην «Πράσινη Ασπίδα»

Συνέντευξη του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στην «Πράσινη Ασπίδα»

«Αναβαθμισμένος ο γεωστρατηγικός μας ρόλος»

nicos-christodoulides-

Συνέντευξη στον Παύλο Νεοφύτου

Ως αναβαθμισμένο χαρακτηρίζει το γεωστρατηγικό ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Ν. Χριστοδουλίδης στη συνέντευξη που παραχωρεί στην «Πράσινη Ασπίδα». Όπως σημειώνει, αυτό προκύπτει ξεκάθαρα από τις πρόσφατες επαφές του Προέδρου Αναστασιάδη στην Νέα Υόρκη, όπου καταγράφηκε συγχρόνως «αναβαθμισμένο διεθνές ενδιαφέρον για το Κυπριακό, η επίλυση του οποίου θεωρείται ως στρατηγικής σημασίας».

Ο κ. Χριστοδουλίδης επισημαίνει την ανάγκη η Τουρκία να αποδείξει, μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες, τη δημόσια διακηρυγμένη δέσμευση της για επίλυση του Κυπριακού. Αναφορικά με τις τελευταίες προκλητικές ενέργειες της στην κυπριακή ΑΟΖ διαμηνύει ότι «ο λόγος της Τουρκίας δεν συμβαδίζει με τις πράξεις της. Εμείς υπογραμμίζουμε με τον πιο έντονο τρόπο ότι η οποιαδήποτε παρενόχληση δραστηριοτήτων εταιριών που καθόλα νόμιμα δραστηριοποιούνται εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν συνάδει με διεθνείς και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της Τουρκίας και δεν είναι συμβατή με την ομαλή συνέχιση των συνομιλιών».

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο υπάρχει η πολιτική πρόθεση που αφορά τον επανασχεδιασμό της όλης πολιτικής για την διαχείριση των σκουπιδιών, το μείζον περιβαλλοντικό πρόβλημα στην Κύπρο. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τονίζει πως ο επανασχεδιασμός της πολιτικής δεν πρέπει να αφορά μόνο το περιβαλλοντικό, αλλά και την αξιοποίηση πλέων των αποβλήτων σαν πρώτη ύλη για παραγωγή ανακυκλώσιμων υλικών ή ενέργειας. Για την ώρα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να μελετήσει «μια νέα ολοκληρωμένη πολιτική, που να συνάδει και με τις δυνατότητες τις οποίες πλέον μας παρέχουν οι νέες τεχνολογίες σε αυτή την βιομηχανία».

κ Χριστοδουλίδη,ποια είναι η αποτίμηση του πρόσφατου ταξιδιού του Προέδρου Αναστασιάδη στις ΗΠΑ;

Η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και οι εκεί επαφές του κρίνονται ως ιδιαίτερα ικανοποιητικές. Κατά την διάρκεια επαφών του με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων, τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ και αρκετούς Υπουργούς Εξωτερικών συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, τις διμερείς μας σχέσεις με τις χώρες αυτές, καθώς επίσης τον αναβαθμισμένος γεωστρατηγικό ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ιδιαιτέρως ευαίσθητη και σημαντική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Την ίδια στιγμή, ο Υπουργός Εξωτερικών είχε σειρά συναντήσεων με ομολόγους του.

Σε σχέση με το Κυπριακό, στις συναντήσεις ήταν κοινή η πεποίθηση για την ανάγκη η Τουρκία να αποδείξει, μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες και πράξεις, τη δημόσια διακηρυγμένη θέληση της για επίλυση του Κυπριακού. Σε σχέση με τις διμερείς μας σχέσεις συμφωνήθηκε η περαιτέρω ενίσχυση των στρατηγικών σχέσεων μας με τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο, το Λίβανο και άλλες χώρες. Από τις συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργού Εξωτερικών προκύπτει επίσης η προστιθέμενη αξία που προσδίδεται στη σημασία της Κυπριακής Δημοκρατίας υπό την ιδιότητα της ως κράτος-μέλος της ΕΕ.

Υπάρχει αναβαθμισμένο διεθνές ενδιαφέρον και για το Κυπριακό;

Παρόλες τις εξελίξεις στην περιοχή μας, το τι γίνεται στο Ιράκ, στην Συρία, στην Ουκρανία και αλλού, είναι σημαντικό και θα πρέπει να καταγραφεί το γεγονός ότι υπάρχει αναβαθμισμένο ενδιαφέρον για το Κυπριακό, η επίλυση του οποίου θεωρείται ως στρατηγικής σημασίας. Αυτό προκύπτει ξεκάθαρα από τις συναντήσεις του Προέδρου στην Νέα Υόρκη.

Σε ποιο βαθμό εκτιμάτε ότι μπορεί να βοηθήσει για την επίλυση του;

Ευελπιστούμε ότι αυτό το αναβαθμισμένο διεθνές ενδιαφέρον θα έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα που θα έχουν θετικό αντίκτυπο στις προσπάθειες που καταβάλλουμε, και εργαζόμαστε άοκνα προς αυτή την κατεύθυνση.

O ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπάρθ Άιντα σε δηλώσεις του στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και μετά τη συνάντηση του με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μίλησε πολύ αισιόδοξα, τονίζοντας πως τώρα περνούμε σε κάτι διαφορετικό απ’ όσα είδαμε. Θα μπορούσατε να ερμηνεύσετε την πεποίθησή του;

Εισερχόμαστε σε μια νέα φάση στις συνομιλίες, όπου θα πραγματοποιηθεί διαπραγμάτευση με στόχο να σμικρυνθούν οι διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ο κ. Άινταείναι ένας έμπειρος και ικανός πολιτικός, που έχει πραγματική θέληση και όρεξη να βοηθήσει τα δύο μέρη με στόχο την επίτευξη λύσης. Οφείλω να αναγνωρίσω ότι τα μέχρι στιγμής δείγματα γραφής του για το πώς αντιλαμβάνεται το Κυπριακό και πως επιθυμεί να βοηθήσει στις προσπάθειες που καταβάλλουμε είναι θετικά και εμείς ευελπιστούμε, περισσότερο από οιονδήποτε άλλο, να πετύχει στον στόχο του. Ταυτόχρονα θα πρέπει να αναφέρω ότι η επιθυμία και πρόθεση του κ.Άιντααπό μόνη της δεν μπορεί να οδηγήσει σε επίλυση του Κυπριακού. Εκείνο που θα είναι καθοριστικό και θα κρίνει το αν θα έχουμε καθοριστικές εξελίξεις είναι η θέληση της άλλης πλευράς να εργαστεί για επίλυση του Κυπριακού, καθώς επίσης η ανάγκη η Τουρκία να αποδείξει, μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες, τη δημόσια διακηρυγμένη δέσμευση της για επίλυση του Κυπριακού. Δυστυχώς οι τελευταίες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας δεικνύουν ότι ο λόγος της Τουρκίας δεν συμβαδίζει με τις πράξεις της. Εμείς υπογραμμίζουμε με τον πιο έντονο τρόπο ότι η οποιαδήποτε παρενόχληση δραστηριοτήτων εταιριών που καθόλα νόμιμα δραστηριοποιούνται εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν συνάδει με διεθνείς και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της Τουρκίας και δεν είναι συμβατή με την ομαλή συνέχιση των συνομιλιών. Προβαίνουμε σε συνεχή διαβήματα για το θέμα και αναμένουμε από όλους όσους έχουν μιλήσει για το αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους στην ΑΟΖ της να προβούν σε εκείνες τις ενέργειες έτσι ώστε να τερματιστούν οι προκλητικές, παράνομες ενέργειες από πλευράς Τουρκίας.

Θα πρέπει να μας ανησυχεί η πορεία των συζητήσεων ΗΠΑ και Τουρκίας για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους; Ενδέχεται ζητήματα του Κυπριακού να συμπεριληφθούν στα αμερικανικά ανταλλάγματα; Όπως είναι γνωστό, η Άγκυρα έχει ήδη διαμηνύσει πως είναι έτοιμη για σκληρό παζάρι.

Εμείς δεν προσεγγίζουμε το ότι αφορά την Τουρκία ως παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος υπό την έννοια ότι αν η Τουρκία κερδίσει κάτι σημαίνει αυτόματα και κατ’ ανάγκη ότι χάνει η Κυπριακή Δημοκρατία ή όταν κερδίζει κάτι η Λευκωσία σημαίνει αυτόματα ότι χάνει η Άγκυρα. Με τέτοιες προσεγγίσεις δεν επιλύονται προβλήματα. Εν πάση περιπτώσει το γεγονός ότι ο αναβαθμισμένος στρατηγικός ρόλος της Κύπρου στην περιοχή καθώς επίσης και ο ρόλος της ως σταθεροποιητικός πόλος στην περιοχή είναι καλά θεμελιωμένος, αποδεικνύεται μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες και εξελίξεις και το σημαντικότερο, αναγνωρίζεται από όλους.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση πως εναποθέτει όλες τις ελπίδες για την προώθηση και επίλυση του Κυπριακού στις ΗΠΑ, αγνοώντας την ίδια ώρα τη Ρωσία. Πώς το σχολιάζετε αυτό;

Σε καμία περίπτωση δεν γίνεται κάτι τέτοιο. Να σας αναφέρω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε μια πολύ καλή συνάντηση στην Νέα Υόρκη με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας ενώ είχε την ευκαιρία να συζητήσει διεξοδικά το κυπριακό και τις τελευταίες εξελίξεις με τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των 5 Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ταυτόχρονα αποτελεί γεγονός ότι αυτή την στιγμή υπάρχει ένα αναβαθμισμένο ενδιαφέρον από Αμερικανικής πλευράς για επίλυση του Κυπριακού και είναι πολύ φυσιολογικό, ακριβώς επειδή εμείς επιθυμούμε περισσότερο από οιονδήποτε την επίλυση του Κυπριακού, να χαιρετίζουμε την εξέλιξη αυτή και μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες να επιχειρούμε να αξιοποιήσουμε το αναβαθμισμένο αυτό ενδιαφέρον. Το όποιο κράτος είναι πρόθυμο και έχει την δυνατότητα να βοηθήσει στην επίτευξη αυτού του στρατηγικού για μας στόχου, είναι ευπρόσδεκτο να το πράξει.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Υπάρχει πολιτική πρόθεση και σχεδιασμός για τη διαχείριση των σκουπιδιών, το μείζον περιβαλλοντικό θέμα της Κύπρου;

Φυσικά υπάρχει η πολιτική πρόθεση που αφορά τον επανασχεδιασμό της όλης πολιτικής για την διαχείριση των σκουπιδιών στην Κύπρο, γιατί δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν υπήρχε μια ολοκληρωμένη πολιτική διαχείρισης των αποβλήτων στην Κύπρο που να συνάδει και με τις σύγχρονες πρακτικές και με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ανακύκλωση στην πηγή. Και θέλω να προχωρήσω ένα βήμα παραπέρα. Ο επανασχεδιασμός της πολιτικής δεν πρέπει να αφορά μόνο το περιβαλλοντικό, που όντως είναι ένα μείζον θέμα, αλλά και την αξιοποίηση πλέων των αποβλήτων σαν πρώτη ύλη για παραγωγή ανακυκλώσιμων υλικών ή ενέργειας. Όπως γίνεται σε άλλες χώρες. Ενδεικτικά θέλω να σας αναφέρω ότι στις Βαλτικές χώρες, οι πολίτες όχι μόνο δεν πληρώνουν για να ξεφορτωθούν τα απόβλητα τους, αλλά λαμβάνουν και μέρισμα από την πώληση τους σε εταιρείες με σύγχρονες τεχνολογίες που τα εκμεταλλεύονται και παράγουν ηλεκτρισμό ή μέταλλα. Άλλες χώρες εισάγουν ή εξάγουν σκουπίδια για αυτούς ακριβώς τους λόγους. Άρα ναι, η διαχείριση των σκουπιδιών χρήζει ολικού επανασχεδιασμού, και αυτό κάνουμε.


Σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 98/2008/ΕΚ, το στρατηγικό σχέδιο διαχείρισης σκυβάλων του Υπουργείου Εσωτερικών, στηρίζεται στη συλλογή ανάμεικτων αποβλήτων και τη διαλογή τους σε πολυδάπανες μονάδες ΟΕΔΑ. Γιατί δεν δίνεται βαρύτητα στην ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση των αποβλήτων;

Αυτό εννοώ όταν λέω ότι χρειάζεται επανασχεδιασμός της πολιτικής, αυτοί ακριβώς είναι και οι προβληματισμοί της κυβέρνησης που μας οδήγησαν στη μη υλοποίηση προηγούμενων αποφάσεων για σχεδιασμό τεσσάρων ΟΕΔΑ. Προχωρούμε μόνο με ένα, με μικρότερες εγγυημένες ποσότητες, κάτι που θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε άμεσα κάποια προβλήματα με τις χωματερές, αλλά μας δίνει και χρόνο να μελετήσουμε μια νέα ολοκληρωμένη πολιτική, που να συνάδει και με τις δυνατότητες τις οποίες πλέον μας παρέχουν οι νέες τεχνολογίες σε αυτή την βιομηχανία, στο πλαίσιο του οποίου απάντησα την προηγούμενη σας ερώτηση.


Share this post